Οι Έλληνες πολίτες που συμμετέχουν στον στολίσκο Global Sumud Flotilla αναμένεται να φθάσουν σταδιακά στο λιμάνι της Ασντόντ τις επόμενες ώρες, όπου θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης και καταγραφής, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών, Λάνα Ζωχιού, κατά την τακτική ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.
Όπως ανέφερε, η πρέσβης της Ελλάδας θα μεταβεί στον χώρο το πρωί της επόμενης ημέρας προκειμένου να παρασχεθεί προξενική συνδρομή στους πολίτες.
Η ίδια σημείωσε ότι «το υπουργείο Εξωτερικών θα φροντίσει ώστε να παρασχεθεί κάθε προξενική συνδρομή και θα μεριμνήσει ώστε να γίνουν τάχιστα οι διαδικασίες επαναπατρισμού», προσθέτοντας ότι έχουν ήδη γίνει διπλωματικές ενέργειες προς την ισραηλινή πλευρά για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών.
Επιπλέον τόνισε ότι «παραμένει σε ανοικτή γραμμή με τους οικείους και τους συγγενείς των Ελλήνων πολιτών. Απαιτούμε την απόλυτη τήρηση των αρχών του διεθνούς δικαίου, το σεβασμό της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών».
Σε απεργία πείνας τουλάχιστον 87 ακτιβιστές
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους διοργανωτές του Global Sumud Flotilla, τουλάχιστον 87 ακτιβιστές έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας μετά την αναχαίτιση του τελευταίου σκάφους της αποστολής από ισραηλινές δυνάμεις σε διεθνή ύδατα.
View this post on Instagram
Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης στο X, προχώρησαν στην απεργία «σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παράνομη απαγωγή τους και σε αλληλεγγύη προς τους περισσότερους από 9.500 Παλαιστίνιους ομήρους που κρατούνται στα ισραηλινά μπουντρούμια».
Όπως υποστηρίζουν οι διοργανωτές, το σκάφος Lina al-Nabulsi καταλήφθηκε από ισραηλινές δυνάμεις, ενώ το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι έχει μεταφέρει εκατοντάδες συμμετέχοντες στο έδαφός του για περαιτέρω διαδικασίες.
Η ενημέρωση για τους Έλληνες ακτιβιστές
Από την πλευρά του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών, εκπρόσωπος χαρακτήρισε την αποστολή «Άλλος ένας στόλος δημοσίων σχέσεων (PR) έφτασε στο τέλος του. Και οι 430 ακτιβιστές έχουν μεταφερθεί σε ισραηλινά σκάφη και κατευθύνονται προς το Ισραήλ, όπου θα μπορέσουν να συναντηθούν με τους προξενικούς τους εκπροσώπους», προσθέτοντας ότι η προσπάθεια ήταν «τίποτα περισσότερο από ένα διαφημιστικό κόλπο».
Σύμφωνα με το χρονικό που δίνουν οι διοργανωτές, οι ισραηλινές δυνάμεις ξεκίνησαν επιχειρήσεις αναχαίτισης σε διεθνή ύδατα κοντά στην Κύπρο από τη Δευτέρα, με καταλήψεις πλοίων και συλλήψεις συμμετεχόντων, ενώ γίνεται λόγος και για χρήση πλαστικών σφαιρών.
Μεταξύ των κρατουμένων περιλαμβάνονται, όπως αναφέρεται, εννέα Ινδονήσιοι πολίτες, καθώς και περίπου 15 Ιρλανδοί, μεταξύ των οποίων η γιατρός Μάργκαρετ Κόνόλι. Η Ινδονησία έχει ζητήσει την άμεση απελευθέρωση των πολιτών της και δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις διπλωματικές ενέργειες.
Διεθνώς, χώρες όπως η Τουρκία, η Ισπανία, η Ιορδανία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, η Βραζιλία, η Ινδονησία, η Κολομβία, η Λιβύη και οι Μαλδίβες καταδίκασαν τις αναχαιτίσεις ως «κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου». Οι Ηνωμένες Πολιτείες, από την πλευρά τους, επέβαλαν κυρώσεις σε τέσσερις ακτιβιστές, υποστηρίζοντας ότι συνδέονται με δράσεις υπέρ της Χαμάς, ισχυρισμό που οι διοργανωτές απορρίπτουν.
Διαβάστε επίσης:
Έρχεται το οριστικό τέλος για τις παλιές ταυτότητες: Πότε λήγει η προθεσμία
Ερωτήματα για το «drone – καμικάζι» στη Λευκάδα: Ήρθε από τη νότια Ιταλία
Tα σχόλια στο site έχουν απενεργοποιηθεί. Μπορείτε να σχολιάζετε μέσα από την επίσημη σελίδα στο Facebook
Σχόλια