Newsroom

Newsroom

Γλιτώνουν οι φτωχοί από το χαράτσι, επιβαρύνονται οι σχεδόν φτωχοί

Ποιός λογικός άνθρωπος θα μπορούσε να φέρει αντίρρηση στην κίνηση της τρικομματικής κυβέρνησης να μειώσει οριζοντίως κατά 15% και να…

Ποιός λογικός άνθρωπος θα μπορούσε να φέρει αντίρρηση στην κίνηση της τρικομματικής κυβέρνησης να μειώσει οριζοντίως κατά 15% και να απαλλάξει από την υποχρέωση καταβολής χαρατσιού για τα ακίνητα τους φορολογούμενους που έχουν εισόδημα χαμηλότερο από το όριο της φτώχειας; Προκειμένου, όμως, να καλυφθεί το δημοσιονομικό κόστος, η κυβέρνηση σκοπεύει να προβεί σε οριακή αύξηση του αποκαλούμενου ευσχήμως Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΑ) για τους μικρομεσαίους, οι οποίοι μπορεί να μη βρίσκονται σήμερα στην απόλυτη εξαθλίωση, αλλά αυτό δεν αποκλείεται να συμβεί στο αμέσως προσεχές μέλλον. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με ένα από τα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες, οι φορολογούμενοι που θα κληθούν να πληρώσουν χαράτσι από 300 έως 500 ευρώ θα πληρώσουν πέντε ευρώ επιπλέον, δέκα ευρώ για χαράτσι από 500 έως 1.000 ευρώ, 20 ευρώ παραπάνω για χαράτσι από 1.000 έως 2.000 ευρώ, 30 ευρώ για χαράτσι από 2.000 έως 3.000 ευρώ και 40 ευρώ για χαράτσι από 3.000 έως 4.000 ευρώ.

Με τον Γιάννη Στουρνάρα να επιμένει πως οι απαλλαγές που έχουν ήδη δοθεί είναι επαρκείς για την προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, στο υπουργείο Οικονομικών συζητούν την απαλλαγή από το χαράτσι όλων των εργαζόμενων που έχουν ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο από το όριο της φτώχειας (περίπου 6.500 ευρώ για τον άγαμο, 9.000 ευρώ για τον έγγαμο και 11.700 ευρώ για τον έγγαμο με ένα παιδί), η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους δεν ξεπερνά τα 150.000 ευρώ και η επιφάνεια της κατοικίας τους δεν υπερβαίνει τα 120 τετραγωνικά μέτρα. Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα απαλλάσσονται από το χαράτσι και οι άνεργοι που πληρούν τα παραπάνω περιουσιακά κριτήρια, έστω κι αν έχουν ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα, με νέα επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών η Συνήγορος του Πολίτη, Καλλιόπη Σπανού ζητά την επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με την επιβολή, τον υπολογισμό και την είσπραξη του χαρατσιού. Η ίδια εκτιμά πως η φορολόγηση των ακινήτων πρέπει να γίνει με βάση την πραγματική ακίνητη περιουσία και τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο, καλεί τον κ. Στουρνάρα να διορθωθούν τα λάθη υπολογισμού του φόρου των ετών 2011 και 2012, να διεκπεραιωθούν στο σύνολό τους οι αιτήσεις των πολιτών, κυρίως αυτών που δικαιούνται μειωμένου συντελεστή κι ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, καθώς και να υπάρξει μέριμνα για τους ενοικιαστές ακινήτων οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις πληρώνουν μέρος του φόρου που βαρύνει τον κύριο του ακινήτου χωρίς να μπορούν να προβούν σε συμψηφισμό με μισθώματα.

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…