Γλείφοντας μελάνια δεν μαθαίνεις γράμματα

Ο Άριστος Μητσοτάκης με τη στάση του, απέναντι στις υποκλοπές, παραβίασε κάθε αποδεκτό ηθικό κανόνα

EK Mitsotakis Avgenakis

Το φαινόμενο Κυριάκος Μητσοτάκης μάς συστήθηκε ως η επιτομή του Άριστου. Με βασικό συστατικό της εκπληκτικής κατασκευής του την ανώτερη μόρφωση που έλαβε, στην αφρόκρεμα των αμερικανικών πανεπιστημίων. Σε αντίθεση με τον Τσίπρα που σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Παρακάμπτουμε το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης δεν θα κατάφερνε με τίποτα να περάσει σε ανώτατη ελληνική σχολή με βαθμό δυσκολίας όπως το ΕΜΠ, επειδή ουδέποτε «παιδεύτηκε» ποτέ με την ουσία της λέξης παιδεία. Αυτό που έκανε ήταν να λάβει στεγνή απόκτηση γνώσεων, αξιών, δεξιοτήτων, χωρίς καμία ενσωμάτωση πνευματικής καλλιέργειας και πνευματικού πολιτισμού που εξασφαλίζουν στον άνθρωπο νοητική και ψυχική καλλιέργεια. Μήτε καν την απέκτησε αργότερα στο πανεπιστήμιο της ζωής, όπου κι εκεί διαμορφώνεται η προσωπικότητα και αναπτύσσεται το ήθος των ανθρώπων.

Όπως εύστοχα γράφει ο Χάρης Χεϊζάνογλου: «Η Αριστεία δεν είναι pedigree, δεν είναι κάτι που το κουβαλάς στο DNA σου, δεν είναι το συρτάρι με τα χαρτιά που μάζεψες για να την πιστοποιούν… Η Αριστεία δεν φωνάζει το όνομά της, δεν απαιτεί σήμανση, δεν έχει dressing code, δεν είναι η γραβάτα. Κυρίως όμως, δεν είναι μια ρεβάνς που την τρίβεις στη μάπα όσων θεωρείς κατώτερούς σου, έχοντας την ανάγκη να νιώσεις ανώτερος εξοντώνοντας τους άλλους. Γιατί η Αριστεία δεν είναι κάτι που υπάρχει ή συμβαίνει έναντι τον άλλων.»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί λοιπόν να μάζεψε εξειδικευμένες γνώσεις, μπορεί να διάβασε και μεγάλους ποιητές. Όμως η σοφή παροιμία λέει πως «γλείφοντας μελάνια δεν μαθαίνεις γράμματα». Γι΄ αυτό κι ο συγκεκριμένος ουδέποτε εννόησε ότι η Αριστεία, που μας έτριψε στη μούρη, δεν είναι ποσότητα, ούτε κατάταξη, μήτε ποιοτικό μέγεθος.

Τούτων δοθέντων, σε αυτή τη μαύρη περίοδο για τη Δημοκρατία, δεν ξεστόμισε στο διάγγελμά του καμιά παραδοχή. Καμιά ανάληψη πολιτικής ευθύνης δεν καταδέχτηκε να κάνει. Ούτε λεπτό δεν σκέφτηκε ευσυνείδητα μήτε καν χαμπάριασε ότι εμφανίζεται ακατάλληλος για τη Δημοκρατία.

Οχυρώθηκε στο εγώ του, μακριά από οποιαδήποτε συλλογικότητα, και συνέχισε το σφιχταγκάλιασμά του με την εξουσία. Προσπαθώντας να την κρατήσει αιχμάλωτη, λειτουργώντας πλέον εκτός πραγματικότητας. Όμως δεν θα το κατορθώσει. Αυτό που έρχεται καταπάνω του δεν είναι τζιτζίκι αλλά τριαξονική νταλίκα φορτωμένη καυτές αποδείξεις. Είναι καθαρά θέμα χρόνου να αρχίσουν να βγαίνουν στο φως.

Ο Άριστος Μητσοτάκης με τη στάση του, απέναντι στις υποκλοπές, παραβίασε κάθε αποδεκτό ηθικό κανόνα. Τα «λευκά ψέματά» του έχουν πια τόση λέρα πάνω τους, που το ίδιο το σύστημα θα επιδιώξει την αντικατάστασή του με κάποιον προσχηματικά καθαρότερο.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr