"Γκουαντάναμο" στην Ελλάδα

«Η δικαιοσύνη χωρίς δύναμη είναι ανίσχυρη. Η δύναμη ωστόσο χωρίς δικαιοσύνη είναι τυραννία», έλεγε ο Γάλλος στοχαστής Πασκάλ. Τα όρια…

550 334 180816

«Η δικαιοσύνη χωρίς δύναμη είναι ανίσχυρη. Η δύναμη ωστόσο χωρίς δικαιοσύνη είναι τυραννία», έλεγε ο Γάλλος στοχαστής Πασκάλ. Τα όρια που χωρίζουν την δικαιοσύνη από την τυραννία είναι τελικά τόσο λεπτά όσο ένα νομοθέτημα ακόμα και στις μέρες μας.

Στις προθέσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης, είναι ένα νομοσχέδιο που έθεσε προς διαβούλευση και ολοκληρώθηκε στις 24 Μαρτίου, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται η ίδρυση φυλακής Υψίστης Ασφαλείας, που θα είναι στον Δομοκό και πτερύγων υψίστης ασφαλείας μέσα σε άλλες φυλακές. Πρόκειται δηλαδή για διαχωρισμό των κρατουμένων σε τρεις κατηγορίες (Α, Β και Γ) με την τελευταία να αφορά πρακτικά 650 άτομα, που είναι καταδικασμένοι ή υπόδικοι για πράξεις τρομοκρατίας, οι καταδικασμένοι ή οι υπόδικοι για ανθρωποκτονίες, ληστεία και εκβιασμό στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης και οι απείθαρχοι των φυλακών.

Στο «HOT DOC» που κυκλοφορεί, παρουσιάζονται τα άρθρα του νομοσχεδίου που κυριολεκτικά προβλέπουν την καταπάτηση ακόμα και των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που μία ευνομούμενη Πολιτεία και μάλιστα μέλος της …ΕΕ και πόσο μάλλον προεδρεύουσα χώρα της Ένωσης υποχρεούται να προστατεύει. Για το θέμα παρουσιάζονται οι απόψεις έγκριτων νομικών και συγγενών των κρατουμένων.

Αξίζει να σημειωθεί τα κυριότερα σημεία, είναι η εξίσωση του καταδικασμένων με τους υπόδικους, άρα αφαιρείται το τεκμήριο της αθωότητας, η στέρηση αδειών που δύναται να φτάσει έως και τα 20 έτη συνεχόμενης κράτησης, ο περιορισμός των επισκεπτηρίων και η κατάργηση της εργασίας, η συνεχόμενη κράτηση σε συνθήκες απομόνωσης, η φύλαξη από πάνοπλους αστυνομικούς και μάλιστα με καταστατικό που θα χαρακτηρίζεται ως απόρρητο και ο θεσμός του «καταδοτισμού» που θα ισχύει μόνο για τους ποινικούς κρατούμενους έναντι των κρατουμένων για τρομοκρατία, οι οποίοι θα απελευθερώνονται ακόμα και αν έχουν δώσει ψευδείς πληροφορίες.

Η δε επιστροφή τους στις φυλακές εάν αποδειχτούν ψευδείς οι πληροφορίες αυτές θα …προϋποθέτει όπως όλοι μπορούν να αντιληφθούν πρώτα τον εντοπισμό τους …που όλοι επίσης μπορούν να αντιληφθούν πόσο αμφίβολος θα είναι.

Διαβάστε περισσότερα στο Hot Doc που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 9 Απριλίου


 

«Κόλαφος» ο Δημήτρης Παπανώτας για την Αχτσιόγλου: «Δεν θα με κακοποιούν πολιτικά κατά αυτόν τον τρόπο» (video)

παπανωτας

«Κόλαφος» ο Δημήτρης Παπανώτας για την Αχτσιόγλου: «Δεν θα με κακοποιούν πολιτικά κατά αυτόν τον τρόπο» (video)

Ο δημοσιογράφος, Δημήτρης Παπανώτας, μίλησε το Σάββατο (20/04) για την αποπομπή του από το ευρωψηφοδέλτιο…

Ελένη Βιτάλη: Το αντίο στον αδελφό της- «Πέρναγες τα πάθη του Χριστού, ματάκια μου λατρεμένα»

eleni vitali 23 940x549 1

Ελένη Βιτάλη: Το αντίο στον αδελφό της- «Πέρναγες τα πάθη του Χριστού, ματάκια μου λατρεμένα»

Δύσκολες ώρες βιώνει η Ελένη Βιτάλη καθώς έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος της αδελφός