Newsroom

Newsroom

Γκουαλτιέρι: "Δεν θα υπάρξουν περαιτέρω μνημόνια στην Ελλάδα"

Την πεποίθηση πως η μνημονιακή επιτροπεία έλαβε τέλος διατύπωσε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, παραθέτοντας τον οδικό χάρτη προκειμένου να μην ξαναβρεθεί η Ελλάδα στη μνημονιακή στενωπό.

5b310e001dc5249e728b4585

του Άγγελου Προβολισιάνου

Ο κ. Γκουαλτιέρι, μιλώντας στη συνεδρίαση των συναρμόδιων Επιτροπών της Βουλής με θέμα: «Το Χρέος και η Απομείωσή του, χαρακτήρισε «ορόσημο» για την Ελλάδα την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος και εκτίμησε πως το γεγονός αυτό θα βάλει σε τροχιά

ανάκαμψης

την ελληνική οικονομία. «Τεράστια επιτυχία για την Ευρώπη και για την Ελλάδα» διαπίστωσε και επαίνεσε τη χώρα μας για την ολοκλήρωση των αρκετών και απαιτητικών προαπαιτούμενων. 

Την στιγμή που η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για τέταρτο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση, ο κ. Γκουαλτιέρι αποκάλεσε «θετική» την απόφαση του Eurogroup με την οποία επικυρώθηκαν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους και διασαφήνισε ότι «δεν θα υπάρξουν περαιτέρω μνημόνια στην Ελλάδα». Ως προς τα «υλικά» της μεσοπρόθεσμης ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν στις 21 Ιουνίου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκφράστηκε με ιδιαίτερα θετικό τρόπο τόσο για τα 15 δισ. ευρώ που οδηγούνται στο λεγόμενο «δημοσιονομικό μαξιλαράκι ασφαλείας» όσο και για την δεκαετή παράταση αποπληρωμής τόκων και κεφαλαίου του δανείου του δεύτερου μνημονίου από τον EFSF, εξηγώντας παράλληλα πως το πακέτο αυτό «καταδεικνύει ότι βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα το χρέος είναι πλήρως βιώσιμο». «Το 2032 αν χρειαστεί θα ληφθούν και περαιτέρω μέτρα για να διασφαλιστούν οι στόχοι για τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες κι αυτό είναι τμήμα του πακέτου» σημείωσε και υπογράμμισε πως «αυτό το πακέτο διανοίγει σημαντικές ευκαιρίες για την Ελλάδα».

Αναφορικά με την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας προκειμένου να μην περιπέσει στη δίνη της λιτότητας και της επιτροπείας, ο κ. Γκουαλτιέρι συνέστησε πως ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να είναι αμείωτος, ενώ προέτρεψε την πολιτική ηγεσία της χώρας να ακολουθήσει το σωστό μείγμα πολιτικής για την εδραίωση της ανάπτυξης. Για τα υψηλά πλεονάσματα 3,5% έως το 2022, ο αξιωματούχος του Ευωκοινοβουλίου τα χαρακτήρισε απαιτητικά μεν, ωστόσο εκτίμησε ότι είναι ευκταία, με βάση τα δημοσιονομικά κατορθώματα της Ελλάδας. 

Επίσης, ο κ. Γκουαλτιέρι αναφέρθηκε και στην ευρωομάδα παρακολούθησης του ελληνικού προγράμματος μετά από πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνοντας την ανάγκη δημοκρατικής εμβάθυνσης και λογοδοσίας από τα όργανα της ΕΕ. «Είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλλουμε και να εργαστούμε για τη διαφάνεια και δημοκρατική υπευθυνότητα στη σχέση ΕΕ – Ελλάδας» κατέληξε.

Θεσσαλονίκη: Το «δέντρο της μνήμης» προς τιμήν των θυμάτων των Τεμπών θα τοποθετηθεί στην παλιά παραλία

dentro

Θεσσαλονίκη: Το «δέντρο της μνήμης» προς τιμήν των θυμάτων των Τεμπών θα τοποθετηθεί στην παλιά παραλία

Πάνω του θα ριζώνει ένα μεταλλικό δέντρο με ανοιγμένα τα κλαδιά του προς τον ουρανό

Υπόθεση Παπαντωνίου: Η αποκάλυψη Βαξεβάνη με τη λίστα Λαγκάρντ, οι απειλές και οι διώξεις

βαξ παπ

Υπόθεση Παπαντωνίου: Η αποκάλυψη Βαξεβάνη με τη λίστα Λαγκάρντ, οι απειλές και οι διώξεις

Ο πρώην υπουργός είχε απειλήσει με μηνύσεις και αγωγές για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του…

Οπαδική Βία – Αλεξάνδρας: Τέσσερις «σκληροί» μπράβοι με Καλάσνικοφ μεταξύ των συλληφθέντων

opadoi

Οπαδική Βία – Αλεξάνδρας: Τέσσερις «σκληροί» μπράβοι με Καλάσνικοφ μεταξύ των συλληφθέντων

Tρία από τα μέλη της συμμορίας βρίσκονται στις φυλακές, ενώ από τις έρευνες που έκαναν…