Γκαζιέρης από τον 19ον αιώνα …κυκλοφορεί στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Ένας γκαζιέρης από τον 19ο αιώνα, υποδέχεται κάθε Κυριακή τους επισκέπτες στο κτίριο των Παλαιών Φούρνων, στην «καρδιά» του εργοστασίου στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου (ΒΜΦ).

Συνομιλεί μαζί τους και τους περιγράφει τη δουλειά του στους φούρνους, εξηγεί τι είναι ο φανοκόρος και πώς δουλεύει μια σέσουλα, φτυαρίζει μπροστά τους τον λιθάνθρακα και απολαμβάνει την συντροφιά τους την ώρα του κολατσιού.

«Όλα αυτά είναι ένα θεατρικό δρώμενο για μικρούς και μεγάλους που θα ταξιδέψουν στην χρονοκάψουλα και με έναν βιωματικό τρόπο θα μάθουν τα πάντα για την ιστορία του εργοστασίου Φωταερίου» εξήγησε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η μουσειολόγος και μουσειοπαιδαγωγός του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, Δέσποινα Ανδριοπούλου.

«Η ιστορία του παλιού εργοστασίου αναβιώνει μέσα από την ερμηνεία του ηθοποιού Χρήστου Χριστόπουλου, o οποίος μεταμορφώνεται σε εργάτη και μπαίνει σε εκείνη την εποχή. Στην ουσία οι επισκέπτες θα περιηγούνται μόνοι τους στον χώρο του μουσείου και ξαφνικά εκεί που θα βρίσκονται σε κάποιον διάδρομο θα βλέπουν τον γκαζιέρη ο οποίος θα ερμηνεύει προφορικές μαρτυρίες εργαζομένων του εργοστασίου που υπάρχουν στα αρχεία του μουσείου, αλλά και κατοίκων της περιοχής του Γκαζοχωρίου», τόνισε η κ. Ανδριοπούλου.

Με αυτόν τον διαφορετικό τρόπο, οι επισκέπτες θα μάθουν πώς ακριβώς δούλευε ένας γκαζιέρης, τις συνθήκες εργασίας, τα μηχανήματα και τα εργαλεία του 19ου αιώνα, τις σχέσεις των εργαζομένων με τους εργοδότες, τη χρήση και την αξία του φωταερίου για την πρωτεύουσα και τους κατοίκους της, τη δουλειά των εργατών στο δίκτυο διανομής, την ιστορία και τη λειτουργία του εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας.

Το θεατρικό δρώμενο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ομάδα θεάτρου «Ανεμόμυλοι», ενώ το κείμενο που παρουσιάζεται περιλαμβάνει αποσπάσματα του μονόλογου «Στην αλλαγή του χρόνου» της συγγραφέα Αδαμαντίας Ξηρίδου, βραβευμένο με έπαινο ιστορικής/μουσειακής προσέγγισης στο διαγωνισμό «Το Θέατρο στο ΒΜΦ» το 2014.

Η τιμή εισόδου στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου κοστίζει 1 ευρώ και η διάρκεια του δρώμενου θα είναι 15 λεπτά και θα επαναλαμβάνεται 3 φορές από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 13.30 τις οκτώ Κυριακές, από τις 20 Ιανουαρίου μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Το «ιδιαίτερο» μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη σημερινή τηλεκπαίδευση: Κλείστε τις οθόνες… χαρείτε το χιόνι!

Το «ιδιαίτερο» μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη σημερινή τηλεκπαίδευση: Κλείστε τις οθόνες… χαρείτε το χιόνι!

Το φιάσκο της σημερινής τηλεκπαίδευσης καυτηριάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Σκηνές αποκάλυψης στην Τουρκία: Εγκλωβισμένοι από τον σεισμό ανεβάζουν βίντεο κάτω από τα ερείπια (video)

Σκηνές αποκάλυψης στην Τουρκία: Εγκλωβισμένοι από τον σεισμό ανεβάζουν βίντεο κάτω από τα ερείπια (video)

Εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια λόγω του σεισμού στην Τουρκία κατάφεραν και ανέβασαν video

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Σε ποιες περιοχές θα παραμείνουν και αύριο κλειστά τα σχολεία

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Σε ποιες περιοχές θα παραμείνουν και αύριο κλειστά τα σχολεία

Ήδη έχουν βγει οι πρώτες ανακοινώσεις για κλειστά σχολεία και για αύριο Τρίτη λόγω της κακοκαιρίας…