Newsroom

Newsroom

Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες: Ο Gabo που απογείωσε το μαγικό ρεαλισμό

Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου του 1927 στην πόλη Αρακατάκα της Κολομβίας, μία πόλη που τον ενέπνευσε…

marquez

Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου του 1927 στην πόλη Αρακατάκα της Κολομβίας, μία πόλη που τον ενέπνευσε να δημιουργήσει το φανταστικό χωριό Μακόντο, στο οποίο εκτυλίσσονται αρκετά από τα έργα του.

Το πιο γνωστό ίσως βιβλίο του Μάρκες είναι το αριστουργηματικό «Εκατό Χρόνια Μοναξιάς», που ακολουθεί την ιστορία της φανταστικής οικογένειας Μπουεντία, από την εποχή που εποικούν το χωριό Μακόντο, καταγράφοντας τις δοκιμασίες τους, περιστατικά αιμομιξίας, γεννήσεις και θανάτους. Η ιστορία πίσω από το βιβλίο αυτό, που εκδόθηκε το 1967, είναι ότι ο Μάρκες πούλησε το αυτοκίνητό του για να έχει η οικογένειά του χρήματα όσο θα ήταν αφοσιωμένος στη συγγραφή του, όμως η διαδικασία της συγγραφής κράτησε περισσότερο απ’ όσο περίμενε, και η γυναίκα του, Μερσέντες Μπάρτσα, αποκάλυψε πολλά χρόνια αργότερα πως κατά το διάστημα αυτό η οικογένεια χρωστούσε για μήνες το ενοίκιό της και τα ψώνια της.

Ακολούθησε το 1971 το «Φθινόπωρο του Πατριάρχη», εμπνευσμένο από τον δικτάτορα της Βενεζουέλας Μάρκος Πέρες Χιμένες, όμως το επόμενο πιο αναγνωρίσιμο έργο του Μάρκες είναι ο «Έρωτας στα Χρόνια της Χολέρας», που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1985. Πρόκειται για μια ιστορία ενός ανεκπλήρωτου έρωτα, ο οποίος ευοδώνεται στα γεράματα των πρωταγωνιστών.

Άλλα γνωστά βιβλία του Μάρκες είναι τα «Χρονικό Ενός Προαναγγελθένος Θανάτου», «Περί Έρωτος και Άλλων Δαιμονίων» και «Οι Θλιμμένες Πουτάνες της Ζωής μου».

Στις 8 Δεκεμβρίου του 1982, ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ για τα διηγήματα και τα μυθιστορήματά του, «στα οποία το φανταστικό και το ρεαλιστικό συνδυάζονται σε έναν πλούσια κατασκευασμένο φανταστικό κόσμο, αντανακλώντας τη ζωή και τις συγκρούσεις μίας ηπείρου». Ήταν ο πρώτος Λατινοαμερικανός συγγραφέας που τιμήθηκε με το Νόμπελ.

Ο Μάρκες δεν ήταν ο συγγραφέας που εφηύρε τα μαγικό ρεαλισμό, το λογοτεχνικό είδος δηλαδή στο οποίο συνυπάρχουν αρμονικά η πραγματικότητα και υπερφυσικά ή παράδοξα στοιχεία, ήταν όμως από αυτούς που τον απογείωσαν. Ένα κλασικό θέμα των βιβλίων του είναι η μοναξιά, ένα θέμα που ο ίδιος στο λόγο του όταν παρέλαβε το βραβείο Νόμπελ (με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Η μοναξιά της Λατινικής Αμερικής») συνέδεσε με το να ζει κανείς στη Λατινική Αμερική. «Η ερμηνεία της πραγματικότητάς μας μέσα από πρότυπα που δεν είναι δικά μας καταφέρνει μόνο να μας κάνει πιο άγνωστους από ποτέ, πιο ελεύθερους από ποτέ, πιο μοναχικούς από ποτέ», είχε αναφέρει.

Εκτός από επιτυχημένος συγγραφέας, ο Μάρκες έτρεφε μεγάλη αγάπη για τη δημοσιογραφία, την οποία άσκησε παράλληλα με το συγγραφικό του έργο. Ο ίδιος μάλιστα είχε δηλώσε πως η δημοσιογραφία είναι το ωραιότερο επάγγελμα στον κόσμο.

Το 1961, ο Μάρκες και η οικογένειά του μετακόμισαν στο Μεξικό, όπου και πέρασε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του ο μεγάλος συγγραφέας, που το 1999 διαγνώστηκε με καρκίνο στους λεμφαδένες, όμως τον ξεπέρασε με χημειοθεραπείες. Ωστόσο, ο Μάρκες έφυγε από πνευμονία στις 17 Απριλίου του 2014, και το λιγότερο που μπορούσαν να κάνουν οι συμπατριώτες του Κολομβιανοί για να τον τιμήσουν ήταν να κηρύξουν τριήμερο πένθος για την απώλεια ενός από τους σημαντικότερους ανθρώπους που γέννησε η χώρα τους… 

Χαρίτσης: Ιστορική ευθύνη για αριστερές, προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις

Χαριτσης 5

Χαρίτσης: Ιστορική ευθύνη για αριστερές, προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις

Στις διεθνείς και τις εσωτερικές εξελίξεις αναφέρεται ο Αλέξης Χαρίτσης, στο κυριακάτικο σημείωμά του στο…

Μπάιντεν για επίθεση σε Τραμπ: «Δεν είναι αυτό που είμαστε ως έθνος – Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο»

joebiden

Μπάιντεν για επίθεση σε Τραμπ: «Δεν είναι αυτό που είμαστε ως έθνος – Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο»

Αναφερόμενος στα κίνητρα του δράστη είπε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες. Κάλεσε τους…

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Ένας 50χρονος εθελοντής πυροσβέστης το θύμα της επίθεσης

τραμπα αποπειρα

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Ένας 50χρονος εθελοντής πυροσβέστης το θύμα της επίθεσης

Ο Κομπερατόρε είχε υπηρετήσει παλαιότερα ως αρχηγός των εθελοντών πυροσβεστών της κοινότητας Μπάφαλο, σύμφωνα με…

Απόστολος Λύτρας: Αγανάκτησαν οι συγκρατούμενοί του – Μεταφέρθηκε από το κελί του μετά από επεισόδιο

6255833

Απόστολος Λύτρας: Αγανάκτησαν οι συγκρατούμενοί του – Μεταφέρθηκε από το κελί του μετά από επεισόδιο

Από το ανακαινισμένο κελί της VIP, σε θάλαμο μαζί με δεκαπέντε άτομα και «τούρκικη» τουαλέτα,…