Newsroom

Newsroom

«Το γκαμπί της βασίλισσας» – Δικαιώθηκε η κορυφαία σκακίστρια της πρώην ΕΣΣΔ που μήνυσε το Netflix

Δικαιώθηκε δικαστικά η κορυφαία σκακίστρια της Νόνα Γκαμπριντασβίλι που μήνυσε το Netflix επειδή αλλοίωσε τα επιτεύγματά της στη σειρά της πλατφόρμας «Το Γκαμπί της βασίλισσας», καθώς η μήνυσή της γίνεται αποδεκτή και θα εκδικαστεί κανονικά.

γκαμπι

«Προσπάθησαν να δημιουργήσουν αυτόν τον φανταστικό χαρακτήρα, που ανοίγει τον δρόμο για άλλες γυναίκες, όταν στην πραγματικότητα εγώ είχα ήδη ανοίξει τον δρόμο και ενέπνευσα γενιές. Αυτή είναι η ειρωνεία» δήλωσε η 80χρονη σήμερα Gaprindashvili, που ζει στην Τιφλίδα, στους New York Times. 

Όπως δηλώνει η Νόνα Γκαμπριντασβίλι που το 1978 ήταν η πρώτη γυναίκα που έλαβε τον τίτλο του γκρανμάστερ, η καριέρα της δείχνει ότι δεν χρειαζόμαστε φανταστικές ιστορίες από βιομηχανίες διαμόρφωσης συνείδησης, αλλά αρκεί να δούμε τι πετυχαίνουν χώρες με ισχυρό κράτος πρόνοιας.

Πριν λίγους μήνες, η 80χρονη σήμερα Νόνα Γκαπριντασβίλι, κατέθεσε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατά της πλατφόρμας καθώς στο τελευταίο επεισόδιο της σειράς, κι ενώ η πρωταγωνίστρια Μπεθ Χάρμον έχει μόλις νικήσει έναν άνδρα σκακιστή σε τουρνουά στην Μόσχα, ακούγεται ο εκφωνητής να λέει πως ο αντίπαλός της υποτίμησε την Αμερικανίδα σκακίστρια.

«Στην πραγματικότητα, το μόνο ασυνήθιστο πάνω της είναι το φύλο της. Αλλά κι αυτό δεν είναι πρωτόγνωρο στην Ρωσία. Υπάρχει η Νόνα Γκαπριντασβίλι, αλλά είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια γυναικών και δεν έχει ποτέ αντιμετωπίσει άντρες,» λέει ο εκφωνητής. 

Μέσω των δικηγόρων της, η Γκαπριντασβίλι δηλώνει ότι το σχόλιο αυτό είναι «χονδροειδώς σεξιστικό και υποτιμητικό», ενώ, το 1968, όπου διαδραματίζεται το επεισόδιο, η Γεωργιανή σκακίστρια είχε ήδη αγωνιστεί 59 φορές εναντίον αντρών συναδέλφων της.

Η αρμόδια δικαστής, Βιρτζίνια Έι Φίλιπς, ανακοίνωσε πως η μήνυση γίνεται αποδεκτή και πρόκειται να εκδικαστεί κανονικά, αφού η ενάγουσα εξέθεσε με πειστικό τρόπο τα επιχειρήματα που στοιχειοθετούν την δυσφήμιση εις βάρος της

Παρόλο που το Netflix επανέλαβε τα περί αποποίησης ευθυνών και ισχυρίστηκε ότι ήταν συνεχής η παρουσία των δυο συμβούλων σκακιού καθ’ όλη την διάρκεια της παραγωγής της σειράς για να αποφευχθούν λάθη κι αβλεψίες, η δικαστής Βιρτζίνια Έι Φίλιπς,  έκρινε πως στην σειρά δινόταν η εντύπωση ότι αυτό που ισχυρίζεται η επίμαχη ατάκα (δηλαδή, ότι η Γκαπριντασβίλι δεν είχε αγωνιστεί εναντίον άντρα σκακιστή) είναι αληθινό γεγονός. 

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

ηφαιστιο

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

Τουλάχιστον 11 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εν μέσω φόβων για εξάπλωση τέφρας και…

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

phlio 1

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

Οι ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν την χώρα, οδήγησαν σε πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές της Θεσσαλίας.