Newsroom

Newsroom

Γκάλης, Γιαννάκης, Φάνης απαντούν στον Μαρτσουλιόνις

Στους ισχυρισμούς του Σαρούνας Μαρτσουλιόνις, αλλά και του Χέινο Έντεν, δύο παικτών της ομάδας της Σοβιετικής Ένωσης που ηττήθηκε από την Εθνική Ομάδα στον τελικό του ευρωμπάσκετ του 1987, περί απόπειρας δωροδοκίας από Έλληνες, απαντούν οι θρύλοι του ’87 και του ελληνικού μπάσκετ.

gallis giannakis

Αρχικά υπήρξε ανοικτή επιστολή από τον Παναγιώτη Φασούλα, ενώ τη σκυτάλη πήραν οι Παναγιώτης Γιαννάκης, Νίκος Γκάλης, Φάνης Χριστοδούλου, Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου (τότε βοηθός του προπονητή Κώστα Πολίτη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Ιούνιο του 2018). Και οι τρεις μίλησαν στον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουντή και το Sport24.gr.

 
Η ανάρτηση του Παναγιώτη Φασούλα

«Αγαπητέ Σαρούνας, δεν φανταζόμουν ποτέ ότι μπορεί να υπάρχει τόση μικροψυχία σε έναν τόσο σπουδαίο αθλητή όπως εσύ. Ήδη από τις πρώτες μέρες μετά τον θρίαμβο της Ελλάδας το ’87 ακούγαμε ότι μας συκοφαντούσατε ως “ντοπαρισμένους”. Άλλωστε είχε προηγηθεί ο ρατσιστικός χαρακτηρισμός του προπονητή σας “Μαυριτανοί” για την Εθνική μας ομάδα. Δεν πρέπει να λησμονείς ότι στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας, η Εθνική Ελλάδος πέραν από την ΕΣΣΔ κέρδισε δυο φορές την ενιαία τότε Γιουγκοσλαβία που είχε στις τάξεις της τον ανθό του τότε παγκόσμιου Μπάσκετ.

Επίσης καλά θα θυμάσαι ότι το ’89 στο Ζάγκρεμπ η ΕΣΣΔ ηττήθηκε ξανά από την Ελλάδα. Αντιλαμβάνομαι ότι οι ήττες της χώρας για τα χρώματα της οποίας αγωνιζόσουν τότε από την ανερχόμενη μπασκετικά Ελλάδα, προκάλεσαν ρωγμές στο προφίλ της αθλητικής υπερδύναμης. Δεν πίστευα ποτέ όμως ότι θα σου άφηναν τέτοια συμπλέγματα, ώστε 34 χρόνια μετά να ακούγονται τέτοια ανυπόστατα ψεύδη όπως αυτό περί απόπειρας χρηματισμού. Φαντάζομαι ότι αυτή θα έγινε κάτω από την μύτη των αξιωματούχων της ΕΣΣΔ που συνόδευαν την αποστολή σας…Λένε ότι η αξία του ηττημένου δίνει δόξα στον νικητή. Δυστυχώς μας το χάλασες, έστω και τρεισήμισι δεκαετίες μετά».

“Τι να πω; Πες μου εσύ τι να πω; Πρέπει να απαντήσω σε τέτοιες χαζομάρες; Τώρα τα θυμήθηκαν όλα αυτά;” διερωτήθηκε ο Νίκος Γκάλης μιλώντας στον Βασίλη Σκουντή και συνέχισε:

 
«Εάν κάποιος πλησίαζε τον Μαρτσουλιόνις ή κάποιον άλλον, έπρεπε να το πει τότε και όχι να περιμένει 34 χρόνια για να κάνει τάχα την αποκάλυψη του αιώνα. Αυτά είναι ντροπής πράγματα και λυπάμαι πραγματικά για τον Μαρτσουλιόνις και όποιον άλλον βγαίνει και λέει τέτοιες χαζομάρες. Ας μας πουν λοιπόν τι έγινε και στον ημιτελικό του 1989 στο Ζάγκρεμπ… Μήπως τους δωροδοκήσαμε και τότε και είχαμε συμφωνήσει κιόλας να βάλει το τρίποντο ο Φάνης και να κάνει βήματα ο Βέτρα; Να σου πω και κάτι άλλο, που δεν είναι αλαζονικό. Όπως παίζαμε τότε, είκοσι φορές να τους αντιμετωπίζαμε, είκοσι φορές θα τους νικούσαμε».

Γιαννάκης: Που τους πλησίασαν στα σουβενίρ της Πλάκας ή στο «Ακρωτήρι»; 

Τα γέλια έβαλε και ο Παναγιώτης Γιαννάκης όταν του τέθηκε η ερώτηση από τον Βασίλη Σκουντή και διερωτήθηκε αν πρόκειται πραγματικά για κάτι σοβαρό που είπαν ο Μαρτσουλιόνις και ο Έντεν που να χρήζει σοβαρής απάντησης. «Δεν κατάλαβα πού τους πλησίασαν για να τους δωροδοκήσουν; Στο μαγαζί με τα σουβενίρ στην Πλάκα ή στο “Ακρωτήρι”, τη ντισκοτέκ όπου ξημεροβραδιαζόταν ο Μαρτσουλιόνις; Αμ ο άλλος που είπε για το ραντεβού του Πολίτη με τον Γκομέλσκι στην ταράτσα; Έλεος», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Πρώτα απ’ όλα ο τελικός κρίθηκε στην παράταση και οι Σοβιετικοί είχαν και τις δυο φορές την τελευταία κατοχή. Χάσαμε από τα σφυρίγματα του Κοτλέμπα στον αγώνα των ομίλων και τους νικήσαμε ξανά, παρόντος και του Σαμπόνις στον ημιτελικό στο Ζάγκρεμπ. Τι ζητάνε τώρα; Τα ρέστα; Ρίχνουν λάσπη στον ανεμιστήρα και να πως η έπαρση και η ηλιθιότητα καταντάνε να γίνονται ίντριγκα και θεωρία συνωμοσίας»

Φάνης Χριστοδούλου: Καραγκιοζιλίκια…

«Έλα μωρέ με τα καραγκιοζιλίκια», ήταν η πρώτη αντίδραση του Φάνη Χριστοδούλου και συνεχίζοντας τόνισε: «Τους πονάνε οι ήττες και δεν έχουν επουλωθεί ακόμη τα τραύματα τους. Στην πραγματικότητα τους νικήσαμε τρεις φορές, αλλά δεν μπορούν ακόμη να το χωνέψουν αυτό. Εάν τους… πιάσαμε και τις δυο φορές τότε μπράβο μας, είμαστε πολύ μάγκες” επισημαίνει ο “Μπέμπης» διατυπώνοντας ωστόσο και μια απορία… Δεν μπορώ να καταλάβω, πού αποσκοπούν αυτές οι όψιμες δήθεν αποκαλύψεις. Τώρα μετά από 34 χρόνια και στο ξεκούδουνο μάλιστα;».

Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου: Την επιθυμία τους εκφράζουν για κάτι που δεν συνέβη

Τα γέλια έβαλε και ο Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου… Ο τότε συνεργάτης του Κώστα Πολίτη και διάδοχος του στον πάγκο της Εθνικής ανέφερε: «Εκτιμώ ότι βγήκαν τώρα μετά από 34 χρόνια και λένε όλες αυτές τις αρλούμπες και τις βλακείες, εκφράζοντας την επιθυμία τους για κάτι που δεν συνέβη. Θα ήθελαν δηλαδή να τους δωροδοκήσουμε. Εάν είχε συμβεί κάτι, θα έπρεπε να το πουν τότε και όχι τώρα. Εκείνες τις μέρες βιώναμε μια πρωτοφανή κατάσταση και κανείς στο περιβάλλον της ομάδας δεν διανοούνταν να πλησιάσει τους Σοβιετικούς. Κάποιος, λέει, τους είπε κάτι σε κάποια βόλτα σε κάποιο μαγαζί… Να χαμε να λέγαμε δηλαδή…».

Σε ό,τι αφορά τα λεγόμενα του Έντεν, που είπε πως είδε τον προπονητή της ΕΣΣΔ να κάθεται με τον Κώστα Πολίτη, απομονωμένοι στην ταράτσα του ξενοδοχείου, ο Κιουμουρτζόγλου τονίζει: «Εγώ ήμουν από το πρωί ως το βράδυ μαζί με τον συχωρεμένο τον Πολίτη και εάν είχε συναντηθεί με τον Γκομέλσκι θα το ήξερα. Θα ήμουν παρών κιόλας για να κάνω τον διερμηνέα, επειδή ο Πολίτης δεν μιλούσε γρι αγγλικά εκείνη την εποχή και ο Γκομέλσκι μιλούσε κάτι λίγα τουριστικά. Μόνο με παντομίμα θα έκαναν τέτοια συζήτηση μόνοι τους».