Newsroom

Newsroom

Το γηροκομείο της φρίκης στα Χανιά-Σε βασανιστήρια υποβάλλονταν οι ηλικιωμένοι

Σοκάρουν τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα αναφορικά με τα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονταν οι ηλικιωμένοι στο γηροκομείο Χανίων.

20210713.00 20 09 02.Still1390

Εικόνες και μαρτυρίες που δεν μπορεί να συλλάβει ο νους έρχονται στη δημοσιότητα για το γηροκομείο «κολαστήριο» στην Κρήτη, τα οποία μάλιστα πιστοποιούνται από οπτικοακουστικό υλικό από κάμερες ασφαλείας και το οποίο περιλαμβάνεται στη δικογραφία.

Μεταξύ άλλων στη δικογραφία 12.000 σελίδων περίπου αναφέρεται ότι η ποσότητα της χορηγούμενης τροφής στους ηλικιωμένους «ήταν ελάχιστη έως ανύπαρκτη», ενώ οι μερίδες φαγητού χαρακτηρίζονται «πολύ μικρές» έως «ελάχιστες». Σα να μην έφτανε αυτό, στους τρόφιμους χορηγούνταν ως νέα γεύματα «αποφάγια προηγούμενων γευμάτων καθώς και ακατάλληλες και επικίνδυνες τροφές, όπως εντόσθια ζώων».

Όσον αφορά στους μη αυτοεξυπηρετούμενους ηλικιωμένους, στη δικογραφία αναφέρεται ότι τους τάιζαν σε πολύ μικρό χρόνο με αποτέλεσμα να παρατηρούνται περιστατικά πνιγμών και θανάτων.

Παράλληλα, η φροντίδα προς τους ηλικιωμένους ήταν ελάχιστη καθώς στοιχεία της δικογραφίας αναφέρουν ότι είτε τους έντυναν με πολύ μεγαλύτερα σε μέγεθος ρούχα τα οποία καθαρίζονταν σπάνια, είτε ότι οι ηλικιωμένοι χρησιμοποιούσαν τις ίδιες πετσέτες, τα ίδια ξυραφάκια και σαπούνια, είτε δεν προέβαιναν καν στην αλλαγή πάνας στους μη αυτοεξυπηρετούμενους.

Μάλιστα, πολλές φορές οι ηλικιωμένοι φροντίζονταν πρόχειρα και τους επανατοποθετούνταν η ίδια ακάθαρτη πάνα.

Επιπλέον, το προσωπικό ακινητοποιούσε πλήρως ορισμένους ηλικιωμένους για όλο το 24ωρο στα κρεβάτια ή στα αναπηρικά αμαξίδια, με «χρήση ιμάντων περίδεσης και ζωνών ασφαλείας στα αμαξίδια».

Τέλος στην πλειονότητα των ηλικιωμένων χορηγούνταν ισχυρά ηρεμιστικά «χωρίς δικαιολογημένη διάγνωση, προκειμένου να αδρανοποιηθούν οι πνευματικές τους λειτουργίες και να καμφθεί η κινητικότητά τους».

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν να επιδεινωθεί ραγδαία η ήδη επιβαρυμένη υγεία των ηλικιωμένων και από το 2009, να χάσουν τη ζωή τους 293 άνθρωποι.

Ήδη έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος 36 ατόμων, ενώ το Σάββατο αναμένεται να απολογηθούν επτά εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζοντας βαρύτατες κατηγορίες, μεταξύ των οποίων η σύσταση και ένταξη σε εγκληματική ομάδα, η ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και η ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας διά παραλείψεως.

Εργολαβικές μεταβιβάσεις….

Ερευνάται, την ίδια στιγμή, υπόθεση ακινήτου, η μεταβίβαση του οποίου γεννά ερωτήματα. Σύμφωνα με το Mega, τα συμβόλαια ανέφεραν αγοραπωλησία αστικού ακινήτου αντί τιμήματος 50.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας 157.651, 46 ευρώ.

Συγγενής ηλικιωμένης κατήγγειλε τη μεταβίβαση που έγινε ενώ η ηλικιωμένη έμενε στο γηροκομείο. Tο ακίνητο μεταβιβάστηκε σε συγγενικό πρόσωπο εργολάβου που έκανε εργασίες στο γηροκομείο και μάλιστα τα χρήματα δόθηκαν σε μετρητά στην ηλικιωμένη.

Αντιπεριφερειάρχης Χανίων: Γιατί δεν έχει σφραγιστεί ακόμη

Στον ΑΝΤ1 , μίλησε σχετικά με το θέμα ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής.

Όπως αποκάλυψε, «από το 2009 μέχρι το 2011 έγιναν απανωτές καταγγελίες να σφραγιστεί το γηροκομείο καθώς δεν είχε άδεια λειτουργίας και πυρασφάλεια επομένως δεν έγινε το παραμικρό. Μετά πήρε προσωρινή άδεια λειτουργίας και μετά μόνιμη και ακόμη μετά από αυτό που συνέβη λειτουργεί».

Ο αντιπεριφερειάρχης, αναφέρθηκε και στις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στη δομή: «από την αναφορά που έλαβα χθες οι συνθήκες είναι υποφερτές όμως δεν υπάρχει υπεύθυνος αφού είναι προφυλακισμένοι οι ιδιοκτήτες. Και να πάρουμε απόφαση να τη σφραγίσουμε τη μονάδα τι θα γίνουν οι τρόφιμοι. Έχουμε μιλήσει με την αστυνομία για την εκκένωση της δομής».

Τόνισε ακόμη πως μπορούν με δικαστική εντολή να κλείσουν τη δομή και να ειδοποιήσουν τους οικείους των ηλικιωμένων να αναλάβουν τους συγγενείς που έχουν στη δομή. Όσον αφορά τους υπαλλήλους που περιλαμβάνονται στη δικογραφία στην υπόθεση είπε ότι έχει ακούσει, όμως δεν έχει ακούσει για ποιον λόγο βρίσκονται στη δικογραφία.

Τέλος ανέφερε: «τον τελευταίο καιρό είχαμε “πέσει” πάνω από τη δομή και έτσι όσο παρήγορο μπορεί να είναι κάτι τέτοιο δεν υπήρξαν περιστατικά όπως αυτά που ακούγονταν στο παρελθόν». 

 

Στον ανακριτή η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου-κολαστηρίου και η κόρη της

Ενώπιον του ανακριτή Χανίων έχουν οδηγηθεί προκειμένου να απολογηθούν η 67χρονη ιδιοκτήτρια της δομής φιλοξενίας ηλικιωμένων και η 43χρονη κόρη της και συνιδιοκτήτρια της δομής.

Οι δύο γυναίκες αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονίας, απάτης, Νόμου «περί προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων», πλαστογραφίας και περιπτώσεων χορηγήσεων και χρήσεων ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών, έκθεσης από την οποία προήλθε θάνατος και παράβασης καθήκοντος.

Η διαδικασία αναμένεται να είναι μακρά καθώς εντός της ημέρας αναμένεται να απολογηθούν και πέντε ακόμα άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση.

 

Νίσυρος: Περισσότερα από 6 παιδιά κατήγγειλαν κακοποίηση – «Έπεσα σε παγίδα»…λέει ο αρχαιοφύλακας (Video)

2579781

Νίσυρος: Περισσότερα από 6 παιδιά κατήγγειλαν κακοποίηση – «Έπεσα σε παγίδα»…λέει ο αρχαιοφύλακας (Video)

«Ξεπεράστηκαν φόβοι και ντροπές και άρχισαν να μιλάνε» ανέφερε ο διευθυντής του Γυμνασίου – Λυκείου Νισύρου,…

Τρελάθηκε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ με την πρόκριση του Ολυμπιακού: «Τρία πέναλτι έπιασε ο άτιμος ο Τζολάκης» (video)

ΕΡΤ

Τρελάθηκε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ με την πρόκριση του Ολυμπιακού: «Τρία πέναλτι έπιασε ο άτιμος ο Τζολάκης» (video)

«Ο Μεντιλίμπαρ έχει αποδείξει ότι έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας», είπε ο Κώστας Παπαδόπουλος μιλώντας…

Άννα Ελεφάντη: Η οργισμένη ανάρτηση για Πορτοσάλτε και Οικονόμου – «Ως εδώ!» (video)

Καταγραφή 25

Άννα Ελεφάντη: Η οργισμένη ανάρτηση για Πορτοσάλτε και Οικονόμου – «Ως εδώ!» (video)

«Η τακτική της δολοφονίας χαρακτήρων από τα φερέφωνα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν θα περάσει», αναφέρει…