Γηροκομείο Αθηνών: Την ώρα που ο Δήμος "σκέφτεται" να αλλάξει τη διοίκηση, ο Μπούμπας συνεχίζει να νοικιάζει κτήρια για "ψίχουλα"

Του Νίκου Σπυρόπουλου

cover
NewsRoom 13/11/2015 | 17:09

Του Νίκου Σπυρόπουλου

Με ρυθμούς… χελώνας προχωρούν οι εργασίες της Διαπαραταξιακής Μόνιμης Επιτροπής που έχει συστήσει ο Δήμος Αθηναίων προκειμένου να διαχειριστεί τα «κακώς κείμενα» της Διοίκησης Μπούμπα στο Γηροκομείο Αθηνών και να προτείνει το διορισμό νέας. Την ίδια στιγμή, παρά τις ποινικές διώξεις που έχουν ασκηθεί από τον Ιούλιο εις βάρος του Αρχιμανδρίτη και ακόμη δυο μελών της ΕΕΑ, αλλά και των χρεών του Ιδρύματος που ξεπερνούν τα 35 εκατομμύρια ευρώ, οι μισθώσεις ακινήτων για «ψίχουλα» καλά κρατούν.

 

Του μισθώματος το… πανηγύρι!

Με τα χρέη του Γηροκομείου να ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ και να βρίσκεται στα πρόθυρα «λουκέτου», είναι λογικό όσα ακίνητα διαθέτει προς μίσθωση το Ίδρυμα να τα νοικιάζει σε αντικειμενικές τιμές αγοράς και όχι… «κοψοχρονιά»! Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Οκτωβρίου, όπως αποκάλυψε το koutipandoras.gr, η διοίκηση του Γηροκομείου παραχώρησε «τσάμπα» ακίνητο σε άτομα συγγενικά υπαλλήλου της ΕΕΑ «χωρίς νόμιμη αιτία». Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι του Γηροκομείου παλεύουν με νύχια και με δόντια να το κρατήσουν ανοικτό αν και έχουν να πληρωθούν κάτι… χρόνια!

Αυτή τη φορά, η Ελεήμονος Εταιρία Αθηνών φαίνεται πως θα νοικιάσει δυο ακίνητα έναντι… «φραγκοδίφραγκων». Θετικό βέβαια μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς το ότι η αρμόδια υπηρεσία ακινήτων της ΕΕΑ ξεκίνησε τη λειτουργία της έπειτα από μήνες που παρέμενε ανενεργή. Αυτό τουλάχιστον μας ενημέρωσε σε επικοινωνία μας η Νομική υπηρεσία του Γηροκομείου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αίτηση μισθώματος εταιρίας- η οποία δεν φέρει αριθμό πρωτοκόλλου ως όφειλε και ήρθε στο Δ.Σ από τον Μπούμπα -, προτείνεται η μίσθωση μιας πολυκατοικίας στα Πατήσια (5 όροφοι και δώμα) έναντι 1200€ το μήνα. Μάλιστα, η προσφορά δεν φέρει ημερομηνία και συμπεριλαμβάνεται ο όρος να δοθεί «περίοδος χάριτος 6 μηνών προκειμένου να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες εργασίες ανακαίνισης του ακινήτου αυτού».

Το δεύτερο μίσθωμα (το οποίο πάλι έφερε σε Δ.Σ ο Μπούμπας) αφορά ακίνητο στην οδό Λυκούργου. Εκεί, σύμφωνα με την αίτηση μισθώματος που έχει στα χέρια του το koutipandoras.gr, προτείνεται η ενοικίασή του προς 1500 ευρώ το μήνα, ποσό το οποίο θα παραμείνει σταθερό για 10 έτη. Μέσα στην προσφορά διαβάζουμε ότι θα γίνουν εργασίες αξίας άνω των 1.200.000 ευρώ από την εταιρία, ενώ ταυτόχρονα δίνεται το δικαίωμα υπομίσθωσης σε άλλες εταιρίες του ομίλου.

Το ενδιαφέρον στην περίπτωση αυτή είναι πως η εταιρία έχει μετοχικό κεφάλαιο 10.000 ευρώ (κατά τη σύστασή της) και δεν φαίνεται να υπάρχει καμία εγγύηση για το πού θα βρει τα χρήματα. Μάλιστα στην αίτηση μισθώματος, δεν εμφανίζεται ως εκπρόσωπος της εταιρίας ο ιδιοκτήτης της, αν και μονοπρόσωπη. Το koutipandoras.gr επικοινώνησε με τον εμφανιζόμενο ως εκπρόσωπο της εταιρίας ο οποίος δήλωσε ότι η εταιρία πρόκειται να πάρει δάνειο για το 1.200.000 ευρώ που γράφει στην αίτησή της.

Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε τόσο με τον Πρόεδρο του Γηροκομείου, κ. Προκόπιο Μπούμπα όσο και με την υπεύθυνη της υπηρεσίας ακινήτων, αλλά δεν λάβαμε κάποια απάντηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το ζήτημα των μισθώσεων, η ίδια η Νομική υπηρεσία του Γηροκομείου είχε αποστείλει έγγραφο στο οποίο μεταξύ άλλων σημείωνε πως κατόπιν προφορικών εντολών αλλά και οδηγιών προς τη νομική υπηρεσία από τον ίδιο τον Προκόπιο Μπούμπα, προβαίνει στη σύνταξη μισθωτηρίων, χωρίς να της δοθούν ούτε οι αιτήσεις των υποψηφίων μισθωτών, ούτε τα πρακτικά του Δ.Σ της ΕΕΑ, «με ό,τι κινδύνους για λάθη αυτό εγκυμονεί».

Γιατί ο Δήμος καθυστερεί;

Μετά το δημοσίευμα του τεύχους 85 του HOT DOC, ο Δήμος Αθηναίων κινητοποιήθηκε και έφερε στο προσκήνιο για ακόμη μια φορά το θέμα του Γηροκομείου Αθηνών. Φέρνοντάς το ως θέμα συζήτησης στην ειδική Διαπαραταξιακή Επιτροπή για τη διαχείριση των Σωματείων που έχει υπό την εποπτεία του ο Δήμος, η υπόθεση άνοιξε πάλι με στόχο την εξεύρεση

Μετά από τις συνεδριάσεις που έχουν γίνει, ο Δήμος δεν έχει καταλήξει σε μια συγκεκριμένη απόφαση για το πώς θα κινηθεί. Όλα αυτά, τη στιγμή που το HOT DOC είχε γράψει πως μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης από την εισαγγελία Διαφθοράς, ανοίχτηκαν νέοι δρόμοι για την τοποθέτηση προσωρινής διοίκησης με αίτημα του δήμου Αθηναίων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ.2 και 33 του ν.281/1914 περί σωματείων, η εποπτεύουσα αρχή, δηλαδή ο δήμος Αθηναίων, δύναται να «κηρύξει έκπτωτο το διοικητικό συμβούλιο και να διορίσει προσωρινή διοικητική ή διαχειριστική επιτροπή» σε περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος.

Από τη μεριά του ο Δήμος, σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ όπου εξετάστηκε το ζήτημα του Γηροκομείου, τόνισε ότι δεν πρόκειται προχωρήσει σε βεβιασμένες νομικές κινήσεις οι οποίες μπορεί μελλοντικά να υπονομεύσουν την πορεία επίλυσης του προβλήματος του Γηροκομείου.

Χαρακτηριστικά, ο ίδιος ο δήμαρχος, Γιώργος Καμίνης, είπε: «Πρέπει vα βαδίσουμε με τo vόμo και η απovoμή της Δικαιoσύvης τo ξέρoυμε πόσo πoλύ βραδυπoρεί. Βραδυπoρεί τρoμακτικά. Τις διατάξεις τις έχουμε υπόψη μας. Δεv υπήρχε περίπτωση vα μηv τις έχoυμε εφαρμόσει εάv ήμασταν σίγουροί ότι αυτό δεv θα υπovόμευε τηv αστική πoρεία της διαδικασίας».

Μάλιστα, ο κ. Καμίνης υπογράμμισε ότι εάν γίνει ένα εσφαλμένο διαδικαστικό βήμα και ακυρωθεί ο διορισμός της Διοίκησης από το δικαστήριο, τότε «υπovoμεύεις γεvικά και τηv υπόθεση και στα αστικά δικαστήρια».

«Δεν θέλω να εκληφθεί εδώ ότι o Δήμος έχει ολιγωρήσει σ' αυτό το ζήτημα. Ο Δήμος έχει ακολουθήσει μια συγκεκριμένη τακτική» συνέχισε ενώ πρόσθεσε πως πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα για το οποίο δεν πρέπει να διακυβευτεί η οποιαδήποτε προσπάθεια.

Βέβαια, την ίδια στιγμή, κύκλοι του Δήμου ανέφεραν ότι κατόπιν εντολής Καμίνη, συντάσσεται εισήγηση για διοικητική αποβολή του προέδρου του Δ.Σ της ΕΕΑ, Προκόπιου Μπούμπα, του γραμματέα πλέον Αντώνη Διονυσόπουλου και του πρώην μέλους και γαμπρού του αρχιμανδρίτη, Μανώλη Γρινιεζάκη. Ωστόσο, η απόφαση αυτή πρέπει να ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου και να εγκριθεί.

Ο νομικός πόλεμος Μπούμπα στο Δήμο

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στο Δ.Σ του Δήμου, η Διοίκηση του Γηροκομείου προσπαθεί να «φιμώσει τους δημοτικούς συμβούλους» μέσω μηνύσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μπούμπας έχει ακολουθήσει την εν λόγω τακτική κατά το παρελθόν.  Υπενθυμίζεται ακόμη, πως ο Δήμος έχει καταθέσει δυο αιτήσεις για αλλαγή διοίκησης στο ίδρυμα οι οποίες όμως απορρίφθηκαν. Δεν λείπουν βέβαια, οι φωνές εντός Δήμου, οι οποίες σημειώνουν ότι κάτι φταίει που συνεχώς χάνονται οι υποθέσεις κόντρα στο Γηροκομείο.

 

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.