Γιούνκερ: Αντίμετρα σε βάρος της Harley-Davidson, του μπέρμπον και της Levi's αν ο Τραμπ δασμολογήσει το χάλυβα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζει αντίμετρα σε βάρος αμερικανικών προϊόντων και εταιρειών, όπως του ουίσκι μπέρμπον, της Harley-Davidson και της Levi's, μετά την πρόταση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να δασμολογήσει τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ.

5a999f471dc5243a4f8b45f8

“Η ΕΕ ετοιμάζει αντίμετρα αναφορικά με τα δικαιώματα εισαγωγής αμερικανικών προϊόντων, όπως των Harley-Davidson, του (αμερικανικού ουίσκι) μπέρμπον και των τζιν Levi’s”, ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας σε Γερμανούς δημοσιογράφους.

“Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια όταν απειλούνται η ευρωπαϊκή βιομηχανία και οι θέσεις εργασίας” προειδοποίησε ο Γιούνκερ. “Η Ευρώπη χρειάζεται μια εμπορική πολιτική ικανή να αμύνεται: δεν θα εμφανιστούμε αφελείς”, συνέχισε.

Οι ΗΠΑ εισάγουν 30 εκατομμύρια τόνους χάλυβα κάθε χρόνια, αξίας 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων. είναι έτσι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας. Περίπου το 4% αυτού του χάλυβα παράγεται στη Γερμανία. Το 50% εισάγεται στις ΗΠΑ από τέσσερις άλλες χώρες: τον Καναδά, τη Βραζιλία, τη Νότια Κορέα και το Μεξικό.

Κατάινεν: Ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να αποφευχθεί

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν εκτίμησε σήμερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είναι ακόμη εφικτό να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ μετά την πρόταση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο.

“Ένα μικρό παράθυρο παραμένει ανοιχτό” είπε ο Φινλανδός επίτροπος. “Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη υπογράψει τις προτάσεις. Επομένως, ελπίζουμε ότι θα ξανασκεφθεί τις προθέσεις του”, πρόσθεσε.

“Βρισκόμαστε κοντά σε έναν γενικευμένο εμπορικό πόλεμο και σε αυτού του είδους τον πόλεμο δεν υπάρχουν παρά μόνο θύματα και όχι νικητές” υπογράμμισε, επισημαίνοντας και αυτός ότι η ΕΕ, η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός χάλυβα μετά την Κίνα, είναι έτοιμη να αντιδράσει.

Εξήγησε όμως ότι τα ευρωπαϊκά αντίμετρα, τα οποία “είναι έτοιμα εδώ και κάποιον καιρό”, θα είναι σύμφωνα με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO) και ότι θα αντισταθμίζουν την αξία των ενδεχόμενων απωλειών που θα έχει η ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Ορισμένα μέτρα θα πλήτουν τα αμερικανικά προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου, άλλα τα τρόφιμα και καταναλωτικά είδη.

“Δεν θέλουμε να τα εφαρμόσουμε αλλά αν οι ΗΠΑ θέλουν σκόπιμα να πλήξουν τους στενότερους συμμάχους τους (…) πρέπει να αντιδράσουμε”, κατέληξε.

Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή, η Επιτροπή συντάσσει μια λίστα με αμερικανικά προϊόντα τα οποία θα μπορούσε να φορολογήσει προκειμένου να στείλει ένα “πολιτικό μήνυμα” στον Τραμπ.

Τριντό: Απαράδεκτοι οι αμερικανικοί δασμοί

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό δήλωσε σήμερα ότι η επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τις ΗΠΑ θα ήταν «εντελώς απαράδεκτη», διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να συνεργάζεται με Αμερικανούς αξιωματούχους στο θέμα αυτό.

Επιπλέον, ο επικεφαλής της καναδικής κυβέρνησης προειδοποίησε ότι οι αμερικανικοί τελωνειακοί δασμοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντική αναταραχή στις αγορές και στις δύο πλευρές των συνόρων, αλλά είναι πεπεισμένος ότι κυβέρνησή του θα υπερασπιστεί τον βιομηχανικό τομέα.

«Οποιαδήποτε αναταραχή σε αυτήν την ενοποιημένη αγορά θα ήταν σημαντική και σοβαρή. Αλλά για αυτόν ακριβώς τον λόγο επισημάναμε στην αμερικανική διοίκηση την απαράδεκτη φύση αυτών των προτάσεων που θα τους πλήξουν όσο ακριβώς και εμάς, είμαστε (όμως) πεπεισμένοι ότι θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την καναδική βιομηχανία» είπε ο Τριντό σε δημοσιογράφους σε μια συνέντευξη τύπου στο Οντάριο.

ΗΠΑ: Ουδείς εξαιρείται από τους δασμούς

Καμία χώρα δεν θα εξαιρεθεί από τους τελωνειακούς δασμούς που θα επιβάλει η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, όμως θα εξεταστούν κατά περίπτωση ορισμένες εξαιρέσεις, ανέφερε απόψε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

“Ο πρόεδρος (Τραμπ) δήλωσε με σαφήνεια ότι θα είναι μια γενική απόφαση, χωρίς εξαιρέσεις” είπε ο αξιωματούχος αυτός της αμερικανικής κυβέρνησης που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. Διευκρίνισε όμως ότι θα υπάρξει μια “διαδικασία εξαίρεσης” για ορισμένες περιπτώσεις.

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…