Γιορτή «Από Κοινού» στις Σταγιάτες Πηλίου

Μία συνάντηση κινημάτων που αντιστέκονται στη λεηλασία του περιβάλλοντος και την καταστροφή των τοπικών κοινωνιών. Μία συνάντηση συνεργατικών και αυτοδιαχειριζόμενων εγχειρημάτων.

NewsRoom 13/09/2019 | 17:01

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων: 

Σάββατο 14/9

13.00 Εργαστήριο: “Υγρό Απορρυπαντικό Πιάτων” από την ΒΙΟΜΕ

15.00 Θεματική (Κινήματα) 

“Το ενεργειακό ζήτημα”

Στη συζήτηση της ενέργειας θα τεθούν 2 κύριοι άξονες:

- Ενέργεια και περιβάλλον. Ποια είναι τα σημερινά δεδομένα, πως τα αντιμετωπίζει κάθε πρωτοβουλία, ποιες οι θέσεις των κινημάτων για την βιωσιμότητα του περιβάλλοντος σε τοπική και παγκόσμια κλίμακα, μύθοι και αλήθειες για την κλιματική αλλαγή.

- Ενέργεια και ανάπτυξη. Οι θέσεις κάθε κινήματος για την βιωσιμότητα των φυσικών πόρων και των κοινωνιών. Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας -ΑΠΕ- “πράσινη ενέργεια”, γεωπολιτικό πλαίσιο, αυτόνομα δίκτυα, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

21.00

Συναυλία με τους:

Social Waste 
http://socialwaste.org/en/

Σπύρος Γραμμένος 
https://spirosgrammenos.gr/

Αλκίνοος Ιωαννίδης 
https://www.alkinoos.gr/el.html

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου

9.30 Περίπατος στις πηγές

11.00 Θεματική (Συνεργατικά)
“Συνεργατισμός και Αυτοδιαχειριση”
Στη συζήτηση γύρω από τον συνεργατισμό οι 2 κύριοι άξονες θα είναι:

-Το νόημα της συνεργατικής παραγωγής, Ποιός, τί και γιατί παράγει, ερμηνεύοντας την αυτάρκεια, την ομότιμη παραγωγή, το δίκαιο εμπόριο, το οικολογικό αποτύπωμα, την κυκλική οικονομία.

-Η δομή της συνεργασίας, οριζόντια οργάνωση και μέθοδοι ισότιμης συμμετοχής. Εμπειρίες και προβλήματα που ανακύπτουν στην λειτουργία. Βιωσιμότητα των εγχειρημάτων σε περιβάλλον αγοράς αλλά και κοινωνικό όφελος.

15.30 Διαδραστική Παράσταση 

"Με γειά την δουλειά” από την ομάδα Θεάτρου του Καταπιεσμένου “Boalitaria''

Πληροφορίες: https://apokoinou.eu/giorth-apokoinou-stagiates/

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.