ΓΦ

Γιώργος Φλωράς

Γιατί τρέμουν την Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού Νο2

Τεράστιο νεύρο σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χτύπησε η επιλογή Τσίπρα για την Θάνου ως προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Έχουν ξεφύγει τελείως και ακούμε τα ανήκουστα. Ακούσαμε τον Βενιζέλο να ζητάει από την Θάνου υπόσχεση ότι θα παραιτηθεί «μόλις έρθει η νέα κυβέρνηση». 

Θάνου

Φαντάζομαι ότι εννοούσε να πράξει το ανάλογο που έκανε ο Στουρνάρας, ο Κυριτσάκης και οι λοιποί που διόρισαν οι ίδιοι… Ακούσαμε από την ΝΔ να δηλώνει ότι μόλις αναλάβει την εξουσία, πρακτικά, θα διώξει την Θάνου. Δήλωσαν: «Την λένε Βασιλική Θάνου και δηλώνει ότι δεν θα την κουνήσει κανείς από τη νέα της θέση. Την ενημερώνουμε απλά ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ θα αποκαταστήσει την αμερόληπτη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών που ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να μετατρέψει σε τσιφλίκι του». 

Το πώς θα την διώξει η ΝΔ το αποκάλυψε στέλεχος του Μητσοτάκη, με άρθρο στο liberal.gr «Κι όμως με έναν νόμο και ένα άρθρο, η κ. Θάνου θα πέσει από την καρέκλα της. Η συγκεκριμένη επιτροπή θα καταργηθεί και στην θέση της θα δημιουργηθεί μια άλλη. Τόσο απλό; Τόσο απλό. Δεν το γνώριζε; Φαίνεται πως δεν το γνώριζε».

Η πρότασή τους πραγματικά είναι εξωφρενική. Σε κανένα μέρος του κόσμου δεν έχει καταργηθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ίσως μόνο σε δικτατορικά καθεστώτα. Αλλά έχουν εμπειρία από την ΕΡΤ προφανώς.

Τα περί Ανεξαρτησίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού επί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ τα ανέφερα στο πρώτο μέρος του άρθρου «Γιατί τρέμουν την Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού» 

Ας δούμε λοιπόν ποια «αμερόληπτη λειτουργία» θα αποκαταστήσει η ΝΔ μόλις αναλάβει την εξουσία, «με έναν νόμο και ένα άρθρο». Ας δούμε τι είναι φυσιολογικό για αυτούς που λεηλάτησαν την χώρα επί τόσα χρόνια. ας δούμε γιατί τρέμουν την Θάνου τελικά. Για όσους έχουν απορία, όλα τα παρακάτω είναι αληθινά γεγονότα για τα οποία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι περήφανοι, εκτός από κερδισμένοι.

Για την ΝΔ είναι φυσιολογικό η Επιτροπή Ανταγωνισμού να χρειάζεται 26 χρόνια για να σταματήσει το καρτέλ των εργολάβων, επιτρέποντας την ληστεία άνω των 20 δις ευρώ από τα Δημόσια ταμεία. Όλοι το γνώριζαν ότι τα έργα στηνόντουσαν, παντού καταγγελίες, εκατοντάδες συμμετέχοντες, ο μόνος που δεν πήρε χαμπάρι ήταν η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Μιας και το θυμήθηκα, ακόμα και πρώην Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ της ΝΔ το γνώριζε πολύ καλά καθώς συμμετείχε στο στήσιμο. Άλλωστε η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει το σχετικό έγγραφο στα χέρια της…

Για την ΝΔ είναι φυσιολογικό η Επιτροπή Ανταγωνισμού να χρειάζεται 16 χρόνια για να σταματήσει το καρτέλ της Μπύρας, να το αφήνει να εχει κέρδη 1,4 δις ευρώ (στην Ελλάδα) όσα χρόνια παρανομούσε (πουλώντας πανάκριβα τις μπύρες) και να του βάζει πρόστιμο μόλις 30 εκ. ευρώ.

Για την ΝΔ είναι φυσιολογικό η Επιτροπή Ανταγωνισμού να κάνει 10 χρόνια να τιμωρήσει το καρτέλ των Καλλυντικών (ενώ είχε ΟΛΑ τα στοιχεία διαθέσιμα από το πρώτο έτος), να βάζει πρόστιμο 18,5 εκ. ευρώ, το οποίο πρόστιμο να ακυρώνεται στο Εφετείο επειδή επήλθε παραγραφή (στην 5ετία). Είναι δε τόσο φυσιολογικό που η ΝΔ δεν έβγαλε την παραμικρή ανακοίνωση, αναζητώντας υπευθύνους.
Για την ΝΔ είναι φυσιολογικό ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αφού συμμετείχε στην διαδικασία των Καλλυντικών, αμέσως μετά να πηγαίνει επικεφαλής δικηγόρος για θέματα Ανταγωνισμού στην δικηγορική εταιρεία που εκπροσωπούσε τον βασικό παίκτη του καρτέλ στην υπόθεση Καλλυντικά.

Για την ΝΔ είναι φυσιολογικό η Επιτροπή Ανταγωνισμού να αναθέτει την εκπροσώπησή της σε έναν δικηγόρο που την ίδια ώρα ήταν δικηγόρος κατηγορούμενης εταιρείας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Δηλαδή την «Δευτέρα» πήγαινε στην ΕΑ για να υπερασπίσει τον πελάτη του εναντίον της ΕΑ και την «Τρίτη» πήγαινε πάλι για να συζητήσει με τα στελέχη της ΕΑ την υπεράσπιση αποφάσεώς της στο Εφετείο. Όλα φυσιολογικά.
Για την ΝΔ είναι φυσιολογικό η Επιτροπή Ανταγωνισμού να μην συνεργάζεται με την Εισαγγελία ώστε να τιμωρηθούν ποινικά τα λαμόγια που καταληστεύουν τον Καταναλωτή (όπως διαπίστωσε ο ΟΟΣΑ) με αποτέλεσμα όλα τα χρόνια λειτουργίας της να έχουν καταδικαστεί ποινικά λαμόγια με κολλάρα μόλις σε δύο υποθέσεις (από τις δεκάδες).

Για την ΝΔ είναι φυσιολογικό η Επιτροπή Ανταγωνισμού να βάζει πρόστιμα και αυτά να μειώνονται κατά 60%-80% στα δικαστήρια.
Για την ΝΔ είναι φυσιολογικό η Επιτροπή Ανταγωνισμού να μειώνει τα πρόστιμα των εγκληματιών που μας λεηλατούν «λόγω οικονομικής τους αδυναμίας». Είναι λογικό να μειώνει τα πρόστιμα στους εργολάβους που μας καταλήστευσαν επειδή «απέδειξαν ότι έχουν οικονομική αδυναμία οι εταιρείες και οι μέτοχοι τους». Να κάνει το ίδιο στο Πρακτορείο Τύπου. Και όλα αυτά στηριζόμενη σε εκθέσεις ορκωτών που οι ίδιες εταιρείες προσκομίζουν, χωρίς να κάνει κανέναν έλεγχο περί της αλήθειας αυτών (πχ αίτημα για προσκόμιση λογαριασμών εξωτερικού, πιστοποίηση αλήθειας από τρίτο μέρος κλπ). Παραλαμβάνει τις φωτοτυπίες και τις εκθέσεις και τα θεωρεί αληθή, άνευ ελέγχου.

Για την ΝΔ είναι φυσιολογικό η Επιτροπή Ανταγωνισμού να βγάζει αποφάσεις αλλά στην συνέχεια να μην κάνει έλεγχο εφαρμογής αυτών (όπως διαπίστωσε ο ΟΟΣΑ) δίνοντας στα λαμόγια την ευκαιρία να συνεχίσουν απρόσκοπτα την λεηλασία της αγοράς. Και αν δεχτεί εκ νέου καταγγελία για την ίδια αγορά (επειδή συνεχίζονται οι παρανομίες), βάζει την καταγγελία στην άκρη «επειδή έχουμε ήδη εξετάσει την εν λόγω αγορά» (αρνητική μοριοδότηση).

Για την ΝΔ είναι φυσιολογικό πρώην διευθύντρια της Νομικής Υπηρεσίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού να εκδίδει εισήγηση για το καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου, στην οποία εισήγηση «ξεχνάει» να συμπεριλάβει το βασικό αδίκημα του καρτέλ, να παραιτείται μετά και να γίνεται εξωτερικός συνεργάτης της Επιτροπής Ανταγωνισμού και αμέσως μετά να ιδρύει δικηγορική εταιρεία μαζί με τον δικηγόρο της βασικής εταιρείας του καρτέλ των ξενόγλωσσων, την ίδια ώρα που αυτός αντέκρουε ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού την εισήγηση της συνεταίρου του. Δηλαδή αυτός πληρωνόταν από το καρτέλ για υπεράσπιση και τα μισά χρήματα πήγαιναν στην συνέταιρο που είχε κάνει την «λανθασμένη» εισήγηση. 

Για την ΝΔ είναι φυσιολογικό πρώην διευθύντρια της Νομικής Υπηρεσίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού (άλλη από την προηγούμενη) να κάνει το διδακτορικό της επί 4 χρόνια ενώπιον καθηγητή Νομικής (και πρώην προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού), το ίδιο διάστημα που ο καθηγητής υπερασπιζόταν τα καρτέλ (σε 5 υποθέσεις) ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Δηλαδή η κυρία «το πρωί» ετοίμαζε το κατηγορητήριο κατά των καρτέλ και «το απόγευμα» της έκανε μάθημα ο συνήγορος των καρτέλ (ο οποίος θα της έδινε το διδακτορικό).

Να λοιπόν γιατί τρέμουν την Θάνου και έχουν πάθει παράκρουση με την τοποθέτησή της στην προεδρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Γιατί ξέρουν ότι θα τα αλλάξει. Γιατί ξέρουν ότι θα τα ψάξει. Γιατί ξέρουν ότι δεν έγινε ένα με την παρέα τους τόσα χρόνια.

Να γιατί της κάνουν ολομέτωπη επίθεση. Γιατί ξέρουν ότι θα βρει τους σκελετούς και «στρώνουν» το πεδίο για να λένε ότι αυτά που θα αποκαλύψει τα λέει επειδή της κάνουν επίθεση για τον διορισμό της.
Υποχρέωση της Θάνου είναι όπως άμεσα αποκαταστήσει το κύρος και την αποτελεσματικότητα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Άμεσα να απαιτήσει τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα πετάξουν έξω κάθε ίχνος διαπλοκής. Και κυρίως, άμεσα να αναψηλαφίσει όλες αυτές τις υποθέσεις που υπάρχουν ενδείξεις ότι υπήρξαν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην τιμωρία των καρτέλ. Να αναψηλαφίσει τις υποθέσεις και να υποδείξει ποια πρόσωπα ευθύνονται για την προσφορά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ δώρο στα καρτέλ που λεηλάτησαν επί δεκαετίες τους Έλληνες.

ΥΓ1, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού εργάζονται 100+ άνθρωποι, η συντριπτική πλειοψηφία υψηλοτάτου επιπέδου και δυνατοτήτων. Τα άσχημα γινόντουσαν από τους λίγους. Ήρθε η ώρα οι πολλοί και ικανοί να δείξουν ότι μπορούν.

ΥΓ2, επί Κυβέρνησης ΝΔ μου είχε πει ένας πρωτοκλασάτος Βουλευτής της ΝΔ «το κλειδί για το συρτάρι του Ταμείου των μεγάλων εταιρειών»…
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…