Γιατί τα Χριστούγεννα δεν είναι γιορτή για χιπστεράδες και μεταμοντέρνες παρεμβάσεις

Ηλεκτρίστηκε η ατμόσφαιρα από την φωταγώγηση της Βασιλίσσης Σοφίας. Συνήθως όλοι περιμένουν το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δένδρου στην πλατεία Συντάγματος, για να κριτικάρουν τον στολισμό, τα έξοδα κ.τ.λ. Φέτος, όμως, η παράδοση έσπασε και τα φώτα της δημοσιότητας απέσπασε η φωταγώγηση της οδού Βασιλίσσης Σοφίας από το Ιδρυμα Ωνάση, στο πλαίσιο του προγράμματος του Δήμου Αθηναίων «Υιοθέτησε την πόλη σου». 

4973739

Η διαφορετική από τα συνηθισμένα πρόταση της Στέγης του ιδρύματος Ωνάση, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, και αρνητική κριτική. Ποια ήταν η αιτία όμως για να ανάψουν… τα αίματα; 

«Η Αθήνα είναι μια πόλη ζωντανή, έχει πολλές κοινότητες, πολλές φωνές που δημιουργούν, καινοτομούν. Δεν υιοθετούμε τη λογική της ομογενοποίησης. Μια πόλη δεν είναι μονοθεματική. Η Στέγη μας πρότεινε μια καλλιτεχνική εγκατάσταση, ένα art installation και θεωρώ ότι είναι ωραίο να τα έχεις όλα, το παραδοσιακό και το σύγχρονο, να εκφράζονται όλοι. Το ασφαλές θα ήταν να μην κάνουμε τίποτα», άνεφερ στην «Καθημερινή» ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης για το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου», και συνέχισε

«Η τελευταία φορά που ο δήμος Αθηναίων είχε αγοράσει χριστουγεννιάτικα φώτα ήταν το 2002 ή το 2003. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, το κέντρο της πόλης να ήταν υποφωτισμένο, σε κακή κατάσταση και πολύ μεγάλα κομμάτια της Αθήνας ήταν ξεχασμένα, ξεγραμμένα και έμεναν σκοτεινά», παρατήρησε.

Έτσι λοιπόν, όπως είπε, η νέα δημοτική αρχή απευθύνθηκε σε εταιρείες, ιδρύματα και σωματεία για τον φετινό στολισμό. «Είπαμε “ελάτε, βάλτε πλάτη για να αλλάξουμε την εικόνα της πόλης”. Και να το κάνουμε αυτό όσο γίνεται πιο γρήγορα, αλλά και όσο πιο οικονομικά γίνεται».

Στο κάλεσμα του δήμου Αθηναίων, ανταποκρίθηκαν 19 ιδρύματα, εταιρείες, σωματεία που υιοθέτησαν μεγάλους δρόμους και μεγάλες πλατείες, σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη

«Αυτό είναι σημαντικό γιατί μας επέτρεψε για πρώτη φορά να φωτίσουμε δεκάδες δρόμους και πλατείες σε όλη την Αθήνα. Αν κάνετε μια βόλτα στην Αχαρνών, τη Λιοσίων, τη Μιχαλακοπούλου, τα Κάτω Πατήσια, υπάρχουν πολλά μέρη που για πρώτη φορά οι άνθρωποι δεν αισθάνονται ξένοι μέσα στην πόλη που ζούνε», σημείωσε.
Όσο για τον μπλε φωτισμό στη Βασιλίσσης Σοφίας, είπε ότι ήταν πρωτοβουλία από το ίδρυμα Ωνάση.

«Στους κεντρικούς δρόμους είχαμε πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τον δήμο. Το ίδρυμα Ωνάση μας έκανε μια πρόταση τολμηρή. Δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Ελπίζω πραγματικά όταν να τη δείτε να δουλεύει, να αλλάξουν τα αρνητικά σχόλια. Αυτό που θέλουμε είναι να συνδυάσουμε το παραδοσιακό με το σύγχρονο. Θέλουμε όλες οι φωνές της πόλης να ακούγονται», κατέληξε ο κ. Μπακογιάννης.

Ο Δήμαρχος Αθηναϊων, ίσως θα έπρεπε να λάβει  υπόψη του την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της Βασιλίσσης Σοφίας με τα υπέροχα νεοκλασικά σπίτια. Ακόμα όμως πιο πολύ πρέπει να καταλάβει ο κ. Μπακογιάννης, ότι ο χριστουγεννιάτικος στολισμός κάθε γειτονιάς δεν λύνει το πρόβλημα φωταγώγησης στην Αθήνα, και ούτε μέσα από ένα άκομψο στολισμό μπορεί να περάσει το πνεύμα τον Χριστουγέννων στους κατοίκους της πόλης.

Γιατί τα Χριστούγεννα δεν είναι γιορτή για χιπστεράδες, δεν είναι γιορτή για μεταμοντέρνο λάτσεμα, δεν είναι γιορτή για ειρωνικά σχόλια.

Είναι η γιορτή των παιδιών, της χαράς, και απαιτεί κάτι παραπάνω από άκομψες εικαστικές-διακοσμητικές- παρεμβάσεις!

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…