ΚΤ

Κρικόρ Τσακιτζιάν

Γιατί στις 1:40’ μετά τα μεσάνυχτα σταματά να ισχύει ο αντικαπνιστικός νόμος στην νυχτερινή Αθήνα

Τελευταία έχω πάψει να βγαίνω μέχρι αργά, όπως έκανα παλιά, γιατί δεν μου αρέσουν πλέον τα ξενύχτια.

cigarette smoke embers ash 70088

Αφήστε που δεν βρίσκω τώρα πια, τίποτε το ενδιαφέρον για να το ξενυχτήσω. Προτιμώ να βγαίνω νωρίς και να επιστρέφω νωρίς.

Τις συγκεκριμένες ώρες που βγαίνω για διασκέδαση, διαπιστώνω με ευχαρίστηση, πως τα πράγματα στα μαγαζιά έχουν αλλάξει. Οι πελάτες άρχισαν να συμμορφώνονται με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες για το κάπνισμα.

Επιτέλους πηγαίνω για φαγητό και δεν με πνίγει ο καπνός από το τσιγάρο του θεριακλή που κάθονταν δίπλα μου και με φλόμωνε με το πάφα – πούφα του.

Μερικές μικρές παρασπονδίες μπορεί να υπάρχουν σε ορισμένα καταστήματα, αλλά σε γενικές γραμμές, βλέπω ότι το πράγμα βαίνει καλώς.

Ήρθε όμως να με διαψεύσει ο φίλος μου ο Κυριάκος.

Εκείνος συνεχίζει να βγαίνει και μετά της 12ης νυχτερινής. Παίρνει α λα μπρατσέτα την αγαπημένη του σύζυγο, κάνα δυο φίλους και του δίνουν και καταλαβαίνει.

Το πάνε μέχρι αργά το ξημέρωμα κι έτσι βλέπουν αυτά που όλοι εμείς που το κόβουμε στον ύπνο πριν της 12ης νυχτερινής, ούτε που μπορούμε να φανταστούμε.

Προσφάτως ο Κυριάκος, εξέδραμε με την παρέα του, για Σαββατιάτικο γλέντι σε γνωστό μουσικό μεζεδοπωλείο της Ηλιούπολης.

Τρώγανε, πίνανε και υπό τους ήχους λαϊκών ασμάτων, η ώρα πέρασε και οι δείκτες έδειξαν μια και τριάντα τα ξημερώματα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του γλεντιού, ο Κυριάκος παρατηρούσε ότι ο κόσμος, παρά το κρύο, έβγαινε έξω από το μαγαζί, ξεχαρμάνιαζε τραβώντας μερικές τζούρες από τσιγάρο και επέστρεφε στη θέση του.

Κάποια στιγμή στο πάλκο έκανε την εμφάνισή του ένας ευτραφής κύριος, ο οποίος πήρε το μικρόφωνο κι άρχισε να άδει. Το ρολόι έδειχνε 1:30’.

Αφού είπε τρία, τέσσερα τραγούδια και οι δείκτες του ρολογιού άγγιξαν 1:40’ ακριβώς, ο ευτραφής κύριος σταμάτησε το τραγούδι και απευθυνόμενος στο ακροατήριο είπε από μικροφώνου: «Βγαίνετε έξω και καπνίζετε παρά το κρύο που κάνει. Αυτό σημαίνει ότι είστε πολλοί που θέλετε να καπνίσετε. Δεν γ@μιέται λοιπόν, καπνίστε ελεύθερα» και συνέχισε το τραγούδι.

Ο Κυριάκος είδε την πλειοψηφία των πελατών να κάνει μια αστραπιαία κίνηση και να ανάβουν τσιγάρο ταυτόχρονα, λες και το περίμεναν και το είχαν από ώρα στο χέρι τους, έτοιμοι για το σύνθημα.

Σε λίγες στιγμές, ο χώρος μετατράπηκε σε θάλαμο αερίων. Ο φίλος μου που δεν καπνίζει, ένιωσε αποπνικτικά, μαζί και η παρέα του και θέλησαν να φύγουν.

Φώναξαν το σερβιτόρο και ζήτησαν το λογαριασμό για να φύγουν άμεσα. Ο σερβιτόρος τους είπε πως θα πρέπει να περιμένουν για λίγο.Στην ερώτηση που απηύθυναν με έντονο ύφος γιατί να περιμένουν, αφού δεν θέλουν να μείνουν ούτε στιγμή σε μια τέτοια ατμόσφαιρα, ο σερβιτόρος τους απάντησε πως ήταν τεχνικοί οι λόγοι.

Έπρεπε να κατέβει από το πάλκο ο ευτραφής κύριος που τραγουδούσε για να τους κάνει το λογαριασμό, γιατί αυτός ήταν το αφεντικό και είχε ανέβει τη συγκεκριμένη στιγμή για να δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για ν’ αρχίσει το φουμάρισμα από το κοινό που περίμενε με λαχτάρα εκείνη τη στιγμή.

Οι τακτικοί θαμώνες το ήξεραν το κόλπο. Αυτό συμβαίνει σε καθημερινή βάση, γι’ αυτό και περίμεναν όλοι με το τσιγάρο στο χέρι για να δοθεί το σύνθημα και βουρ όλοι μαζί το φούντωσαν.

Αντίστοιχο περιστατικό συνέβη στον ίδιο φίλο μου μια Παρασκευή μετά, σε ένα μπαρ κοντά στο Παγκράτι.

Ενώ όλη τη νύχτα οι πελάτες έβγαιναν εκτός καταστήματος για να καπνίσουν, μόλις οι δείκτες του ρολογιού έδειξαν 1:40’ τα ξημερώματα, δυο άτομα από το προσωπικό στο μπαρ, έδωσαν το σύνθημα για ν’ αρχίσει το κάπνισμα εντός του καταστήματος.

Ήταν αυτοί που άναψαν πρώτοι τσιγάρο κι έσπευσαν όλοι να τους μιμηθούν.

Κι επειδή με την παρατήρηση εξηγούνται όλα τα φαινόμενα, ο φίλος μου συνδύασε τα δυο παρόμοια περιστατικά που του συνέβησαν και άρχισε να ρωτάει, για να δει αν συνδέονται μεταξύ τους, για να του απαντήσουν πως υπάρχει μια άτυπη συμφωνία σε όλα τα μαγαζιά που σέβονται τους καπνιστές πελάτες τους και στις 1:40’ μετά τα μεσάνυχτα καταργούνται νόμοι και κανόνες και ισχύουν οι νόμοι της νύχτας και της διασκέδασης.

Αφού γνωρίζουν πως ο ελεγκτικός μηχανισμός εκείνη την ώρα κοιμάται ύπνο βαθύ ή τον ύπνο του δικαίου αν σας πηγαίνει καλύτερα. Βλέπετε οι περικοπές και η σκληρή οικονομία που έχει επιβληθεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια, δεν επιτρέπουν στο κράτος να βγάλει κονδύλια για να γίνονται έλεγχοι και μετά τη μια και μισή τα ξημερώματα.

Έτσι μέχρι τη 1:40’ είμαστε Ευρωπαίοι. Μετά γινόμαστε πάλι Βαλκάνιοι, ανατολίτες και ό,τι άλλο μας βολεύει για να δικαιολογήσουμε την ανυπακοή μας.

Έτσι ο νόμος ισχύει κατά το ήμισυ.

Πηγή: boxnews.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…