Γιατί ορισμένοι επιθυμούν να δουν την τουρκική οικονομία σε ύφεση

Η τουρκική οικονομία οδεύει το τελευταίο διάστημα από το κακό στο χειρότερο ακόμα και αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να φανεί καθησυχαστικός. Για ορισμένους όμως ξένους επενδυτές οι οποίοι παρακολουθούν στενά την πορεία της, η ύφεση της τουρκικής οικονομίας θα μπορούσε να είναι το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί στην Τουρκία.

5b9fcc061dc52423138b4568

Αν και σαν ιδέα ίσως να ακούγεται αντιφατική ωστόσο, η συρρικνωμένη τουρκική οικονομία θα μπορούσε να λειτουργήσει ανασταλτικά για τον υψηλό πληθωρισμό της Τουρκίας.

Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ανέβασε την περασμένη Πέμπτη το βασικό επιτόκιο στο 24% από 17,75% ικανοποιώντας τις αγορές σχετικά με την ανεξαρτησία της τράπεζας.

Πολλοί επενδυτές όμως πιστεύουν ότι τα υψηλότερα επιτόκια, από μόνα τους, δεν είναι αρκετά για να μειώσουν την αξία της λίρας και να ρίξουν τον τουρκικό πληθωρισμό. Αντίθετα, μάλιστα μπορεί να δημιουργηθούν επιπλέον προβλήματα για τις τουρκικές εταιρείες και τις τουρκικές τράπεζες.

Αν αυτό φέρει με τη σειρά του ύφεση στην τουρκική οικονομία, ίσως να είναι καλό σε μακροπρόθεσμη βάση, λένε κάποιοι επενδυτές.

Η ύφεση θα μπορούσε να πλήξει την αξία των μετοχών και των ομολόγων της Τουρκίας και πιθανότατα θα μπορούσε να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα για τις τράπεζες της χώρας. Κατά συνέπεια λοιπόν, όλο αυτό θα ήταν επιζήμιο για το βιοτικό επίπεδο της χώρας.

Για ορισμένους επενδυτές όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο δυσοίωνα.

«Οι δείκτες υποδηλώνουν ότι σημειώνεται σοβαρή επιβράδυνση», δήλωσε ο Jurgen Odenius, οικονομικός σύμβουλος στο PGIM Fixed Income στη Wall Street Journal. «Μια τέτοια κάμψη της οικονομίας είναι απαραίτητη για να προωθηθεί η αναγκαία εξισορρόπηση».


Η τουρκική λίρα έχει χάσει πάνω από 37% της αξίας της φέτος, κυρίως λόγω της ανησυχίας που επικρατεί για τα υψηλά χρέη της χώρας σε δολάρια και την πεποίθηση ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσε να σταματήσει την κεντρική τράπεζα από την αύξηση των επιτοκίων ως μέτρο για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού που «χτύπησε» το 17,9% τον περασμένο Αύγουστο.

Το «κλειδί» για τους επενδυτές είναι η τουρκική λίρα και αν είναι αρκετά αδύναμη ώστε να δικαιολογηθεί η απόφαση που πήρε πριν από λίγες μέρες ο Σουλτάνος Ερντογάν πως όλες οι συμφωνίες πώλησης και μίσθωσης ακινήτων θα γίνονται πλέον μόνο σε λίρες αποκλείοντας κάθε άλλο νόμισμα.

Η επιβράδυνση της τουρκικής οικονομίας, θα μπορούσε να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός της Τουρκίας δεν θα είναι υψηλότερος από αυτόν που προβλέπουν οι οικονομολόγοι, δηλαδή να ξεπεράσει το 20% με 25%. Υπάρχουν ωστόσο, ενδείξεις ότι η τουρκική οικονομία ήδη επιβραδύνεται.

Αλλά, η ιστορία έχει δείξει ότι ο πληθωρισμός δεν καταρρέει πάντα όταν υπάρχει οικονομική ύφεση. Μετά την επονομαζόμενη κρίση του πέσο το 1994 στο Μεξικό ο πληθωρισμός σημείωσε πτώση, ενώ η οικονομία βυθίστηκε σε βαθιά ύφεση. Ο πληθωρισμός όμως άρχισε να μειώνεται αργότερα, όταν η οικονομία άρχισε και πάλι να επιταχύνεται.

Οι περισσότεροι επενδυτές πάντως προτιμούν να κρατήσουν μια στάση αναμονής εξετάζοντας προσεκτικά την πορεία της τουρκικής οικονομίας και τις κινήσεις του Σουλτάνου Ερντογάν.