Newsroom

Newsroom

Γιατί ο Τζορτζ Σόρος είναι ο μπαμπούλας των ακροδεξιών;

Η δαιμονοποίηση του δισεκατομμυριούχου και η σχέση της με τον αντισημιτισμό

soros poster

Πριν από το μπαράζ εκρηκτικών μηχανισμών που εστάλησαν χθες σε πολιτικά πρόσωπα στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων στους πρώην προέδρους Μπαράκ Ομπάμα και Μπιλ Κλίντον, ο πρώτος στόχος ήταν ο Τζορτζ Σόρος. Γιατί όμως ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής έγινε στόχος;

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα Guardian, ο Τζορτζ Σόρος έχει εξελιχθεί σε “μπαμπούλα” για την αμερικανική δεξιά. Η δαιμονοποίηση του Σόρος ήταν ένα στοιχείο που μέχρι πρότινος χαρακτήριζε μόνο κάποιες περιθωριακές ακροδεξιές ομάδες, όμως τα τελευταία χρόνια αντίστοιχες απόψεις έχουν εκφράσει ανώτατα στελέχη των Ρεπουμπλικανών, αλλά και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ειδικοί ανησυχούν ότι αυτό είναι ένα σημάδι ότι τα ταμπού απέναντι στον αντισημιτισμό έχουν σχεδόν εξαφανιστεί.

Ο Τραμπ επανέλαβε πρόσφατα τον παλαιότερο ισχυρισμό του ότι ο Σόρος χρηματοδοτεί δήθεν διαδηλωτές για να διαδηλώνουν εναντίον της κυβέρνησής του, ενώ ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για το Κογκρέσο Τζιμ Χάγκεντορν στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας χαρακτηρίζει τον Σόρος “συνωμότη του χάους” και “χρηματοδότη της αριστεράς”.

Η δαιμονοποίηση του Σόρος, ενός εβραίου γεννημένου στην Ουγγαρία που χρηματοδοτεί προοδευτικούς σκοπούς, υπήρχε πάντα κυρίως σε πρώην σοβιετικά κράτη όπως η Ρωσία, η Ουγγαρία και η Πολωνία, ενώ εμφανίστηκε και στις ΗΠΑ στη διάρκεια της κυβέρνησης Μπους, όταν ο Σόρος εξέφρασε την αντίθεσή του στην εισβολή στο Ιράκ το 2003.

Κατά καιρούς έχει κατηγορηθεί για ενορχήστρωση ομάδων “antifa”, χειραγώγηση της παγκόσμιας οικονομίας, συνεργασία με τους ναζί και χρηματοδότηση ενός σχεδίου “γενοκτονίας των λευκών”. Όλα αυτά βέβαια στη σφαίρα της ακροδεξιάς φαντασίας. Το ακροδεξιό site Breitbart έχει δημοσιεύσει αμέτρητα άρθρα για την “συνωμοσία της παγκοσμιοποίησης” της οποίας φέρεται να ηγείται ο Σόρος, ενώ δημοσιογράφος του Fox News έχει κατηγορήσει τον Σόρος ότι μισεί τις ΗΠΑ και τη Δευτέρα έβαλε τα γέλια όταν ένας προσκεκλημένος αναφέρθηκε στον εμπρηστικό μηχανισμό κοντά στο σπίτι του. Τη ρητορική αυτή έχουν υιοθετήσει πλέον και πολιτικοί, ακολουθώντας ένα μονοπάτι που εκτείνεται παράλληλα με το μονοπάτι του αντισημιτισμού.

Ο Μάθιου Λάιονς, ερευνητής και συγγραφέας πολλών βιβλίων για τον δεξιό λαϊκισμό και την ακροδεξιά ιδεολογία, δήλωσε στον Guardian ότι αυτά τα αφηγήματα για τον Τζορτζ Σόρος μοιάζουν πολύ με τους παλιούς αντισημιτικούς μύθους και στερεότυπα που πολλοί νόμιζαν ότι είχαν τελειώσει μετά το Ολοκαύτωμα.

“Ένα από τα κεντρικά αντισημιτικά θέματα εδώ και χίλια χρόνια τουλάχιστον είναι ο ισχυρισμός ότι οι Εβραίου αναπαριστούν αυτήν την καταχθόνια, απίστευτα ισχυρή ομάδα που δρα στο παρασκήνιο”, ανέφερε ο Λάιονς, προσθέτοντας: “Συχνά οι αντισημιτικές θεωρίες συνωμοσίας δε μιλούν ξεκάθαρα για τους εβραίους ως ομάδα. Υπάρχει κάποια κωδικοποιημένη λέξη ή σύμβολο που χρησιμοποιείται στη θέση της”.

Αυτή η λέξη, κατά τον ίδιο, θα μπορούσε να είναι η λέξη “globalist”, αυτός που υποστηρίζει την παγκοσμιοποίηση.

“Για αιώνες”, εξηγεί ο Λάιονς, “οι εβραίοι ήταν στιγματισμένοι στην χριστιανοκρατούμενη Ευρώπη ως άνθρωποι που δεν είχαν πατρίδα. Ήταν οι περιπλανώμενοι εβραίοι. Τους έβλεπαν ως επισκέπτες ή παρείσακτους στις χώρες των άλλων και έτσι κατά μία έννοια ήταν διεθνείς”.

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

Η απάντηση του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρωθυπουργό