ΜΑ

ΜAΚΗΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ

Γιατί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν δικαιούνται ούτε μια ψήφο στις ευρωεκλογές

Η ύποπτη σιγή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις - Ερωτήματα προς Σαμαρά – Βενιζέλο για την Ευρώπη

samaras venizelos 0

Η ύποπτη σιγή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις – Ερωτήματα προς Σαμαρά – Βενιζέλο για την Ευρώπη

Την ώρα που η Ευρώπη συγκλονίζεται από κρίσιμες εξελίξεις για το μέλλον της, την ώρα που ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματτέο Ρέντζι επιχειρεί να σπάσει τη «γραμμή λιτότητας» του Βερολίνου, την ώρα που η Βενετία ανακοινώνει την πρόθεσή της να αποσχισθεί από την Ιταλία, την ώρα που ο Κάμερον προετοιμάζει 7 όρους για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, την ώρα που οι 7 «αποβάλουν» τη Ρωσία από το G8 και η ΕΕ επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις, την ώρα που ετοιμάζεται η ευρωαμερικανική συμφωνία για τον Διατλαντικό Συνεταιρισμό Εμπορίου και Επενδύσεων (Transatlantic Trade and Investment Partnership-ΤΤΙΡ) που περιλαμβάνει την απόλυτη παράδοση της πολιτικής και της δημοκρατίας στις πολυεθνικές εταιρείες, την ώρα που το Ευρωκοινοβούλιο επικρίνει τα καταστροφικά προγράμματα λιτότητας, την ώρα που οι τραπεζίτες επιβάλουν μια αμφιλεγόμενη τραπεζική ενοποίηση όταν είναι γνωστό πως οι ευρωτράπεζες είναι κουφάρια της τάξεως των 700-1300 δισ. ευρώ, την ώρα που ο Β. Σόιμπλε προτείνει αυτονόμηση των ευρωβουλευτών της ευρωζώνης και το Glienicker Gruppe προχωράει σε πρόταση για την οργανική ενοποίησή της, την ώρα που λαμβάνονται αποφάσεις για το Ουκρανικό Ζήτημα που έχει πολλαπλές επιπτώσεις στα ελληνικά συμφέροντα, η ελληνική κυβέρνηση τηρεί μια ιταμή και ταυτόχρονα εκκωφαντικά ύποπτη σιγή.

Δεν ενημερώνει για τίποτε τον ελληνικό λαό, ούτε για τα τεκταινόμενα, ούτε για το τι πράττει, ούτε και σε τι δεσμεύει τη χώρα. Επαρχιωτισμός; Εξάρτηση; Ανικανότητα; Ή όλα αυτά και άλλα μαζί; Και όλα αυτά ενώ έχουμε την προεδρία της ΕΕ. Είναι να αναρωτιέται κανείς πως θα ζητήσουν την ψήφο των Ελλήνων στις ευρωεκλογές;

Έχουμε ήδη επισημάνει ότι ούτε μια ερώτηση των ευρωβουλευτών της ΝΔ δεν φώτισε την ελληνική κοινή γνώμη για την κατάσταση της χώρας. Ούτε μια ερώτηση πίεσης για να χαλαρώσει ο ασφυκτικός κλοιός που οδήγησε στην ανθρωπιστική κρίση.

Κανείς δεν πληροφόρησε επίσημα τον ελληνικό λαό, τι είναι αυτή η περιβόητη «τραπεζική ένωση», τι σημαίνει για τον πολίτη και ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης και γιατί. Το ρωτάμε, για δύο λόγους: 1) η επικεφαλής του ενιαίου μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών Ντανιέλ Νουί δήλωσε «να τελειώνουμε με τις τράπεζες ζόμπι» και 2)  ο αναλυτής των Financial Times, Wolfgang Münchau, προτείνει στις χώρες της ευρωζώνης να ασκήσουν βέτο  και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις από το μηδέν μετά τις εκλογές του Μαΐου, ίσως χωρίς τη Γερμανία, η οποία έχει υιοθετήσει μια στάση στις διαπραγματεύσεις «take-it-or-leave-it».

Μήπως ξέρουμε τι σκέφτεται ο Έλληνας πρωθυπουργός για την πρόταση Σόιμπλε να δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό ευρωκοινοβούλιο για τις χώρες της ευρωζώνης, τι θα κάνει με την δρομολογημένη δημιουργία διευθυντηρίου της ευρωζώνης, τι συμφέρει τη χώρα σε σχέση με την επερχόμενη αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ; Δεν ξέρουμε τίποτε. Δεν υπάρχει επίσημη πληροφόρηση, δεν υπάρχουν καθαρές θέσεις.

Δεν γνωρίζουμε ούτε ποια είναι η θέση της κυβέρνησης για τα «δημόσια αγαθά» και την «προστασία μιας αξιοπρεπούς ζωής» που συζητούνται στην Ευρώπη, δεν γνωρίζουμε τι κάνει η κυβέρνηση στα ζητήματα αγροτικής πολιτικής, του περιβάλλοντος, της ανάπτυξης όπως διαμορφώνονται στα συμβούλια των υπουργών. Ο πρωθυπουργός δεν έχει κάνει ποτέ μια μεγάλη και βαθιά ανάλυση για τα ευρωπαϊκά ζητήματα στον ελληνικό λαό. Σιγή, μυστικοπάθεια, υποτέλεια για ένα λαό που ήταν επί 30 χρόνια πρώτος στον φιλοευρωπαϊσμό του και τώρα είναι πρώτος στην αμφισβήτηση της ΕΕ. Μια σιγή που έχουν υιοθετήσει και τα κυρίαρχα ηλεκτρονικά μέσα. Οι όποιες συζητήσεις γίνονται για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης, γίνονται είτε από ανήσυχους πολίτες, είτε στην αριστερά.

Το μόνο που ξέρουμε είναι πως όταν ο φερόμενος ως αντικαταστάτης του κ. Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών, σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, είπε στον Ματίας Μορς πως «σας δίνουμε τον γάιδαρο και σεις τον κοιτάτε στα δόντια», ο Μορς –αφού πληροφορήθηκε την ερμηνεία της παροιμίας- απάντησε: «μα δεν ήρθαμε για τον γάιδαρο, ήρθαμε να πάρουμε το άλογο».

Αναρωτιέμαι λοιπόν γιατί η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δικαιούνται ούτε μια ψήφο στις ευρωεκλογές, εκτός κι αν ψηφίζει ο κ. Μορς στην Ελλάδα…

Ένα σημαντικό ΥΓ:  Την ώρα που το κομμάτι αυτό είχε αποσταλεί στο Κουτί της Πανδώρας, διάβασα την παρέμβαση του Αντιπροέδρου της BUSINESSEUROPE Δημήτρη Δασκαλόπουλου στην Τριμερή Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου μεταξύ άλλων τόνισε: «…Η  κρίση ανέδειξε την εντεινόμενη αποξένωση ανάμεσα στις πολιτικές και οικονομικές ελίτ και τους λαούς της Ευρώπης. Πλήττει τα θεμέλια του ευρωπαϊκού εποικοδομήματος. Η απάντηση στη δομική αυτή απειλή δεν μπορεί να είναι μόνο οικονομική. Γιατί το περιεχόμενό της είναι κατ’ εξοχήν πολιτικό και κοινωνικό. Πολιτικές, λοιπόν, είναι οι καθοριστικές επιλογές και οι κοινωνίες είναι οι αποδέκτες. Με τη λιτότητα ως κυρίαρχη συνταγή και με την ανταγωνιστικότητα ως αποκλειστικό ζητούμενο, η Ευρώπη δεν μπορεί να πάει πολύ  μακριά. Όσοι είμαστε στρατευμένοι στο εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρωστάμε στους ευρωπαίους πολίτες ένα καθαρό όραμα για το μέλλον, καθαρές λύσεις για τα δομικά προβλήματα που απειλούν να εκτροχιάσουν την ευρωπαϊκή πορεία, δυναμικές απαντήσεις στις ανάγκες των ευρωπαϊκών κοινωνιών…». Αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε: «O τόπος μας χρειάζεται πραγματική, ριζική αλλαγή. Μια αλλαγή που η κοινωνία πρέπει συνειδητά να διεκδικήσει, μια αλλαγή που μόνο η κοινωνία μπορεί να εγγυηθεί. Αλλά πρέπει να τη δει ως δικό της συμφέρον, και όχι ως έξωθεν επιβολή.  Σε αυτό, όλοι οι υπόλογοι φορείς έχουμε αποτύχει…»

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Ηχηρό μήνυμα Βανδή κατά της έμφυλης βίας: «Καμία ανοχή» – Ετοιμάζει συναυλίες με τον Ρέμο σε δομές κακοποιημένων γυναικών (Video)

2ebdbbdfb5584f01b4c579ce83c550d5

Ηχηρό μήνυμα Βανδή κατά της έμφυλης βίας: «Καμία ανοχή» – Ετοιμάζει συναυλίες με τον Ρέμο σε δομές κακοποιημένων γυναικών (Video)

Το μήνυμα της Ελληνίδας τραγουδίστριας από την σκηνή των MAD VMA 2024.

Συνατσάκη για Λύτρα και Κουτσελίνη: «Είμαστε με το θύμα, δεν μας νοιάζει η καριέρα και το συναίσθημα κανενός θύτη» (video)

InCollage 20240620 123423442

Συνατσάκη για Λύτρα και Κουτσελίνη: «Είμαστε με το θύμα, δεν μας νοιάζει η καριέρα και το συναίσθημα κανενός θύτη» (video)

«Έχω ακούσει και από άλλους ανθρώπους της τηλεόρασης αυτές τις μέρες πράγματα που έχουν ένα…

Λάρισα: Από κατσαρίδες «Σβαρτσενέγκερ» κατακλύστηκε η πόλη – «Είναι τεράστιες και πετάνε»

Λάρισα 2

Λάρισα: Από κατσαρίδες «Σβαρτσενέγκερ» κατακλύστηκε η πόλη – «Είναι τεράστιες και πετάνε»

Αντιμέτωπη με κατσαρίδες «Σβαρτσενέγκερ» η Λάρισα με τους ειδικούς να προσπαθούν να εξηγήσουν το φαινόμενο

Κούγιας: Μήνυση και αγωγή στη σύζυγο του Απόστολου Λύτρα – Το μήνυμα που ενόχλησε το δικηγόρο

6079590

Κούγιας: Μήνυση και αγωγή στη σύζυγο του Απόστολου Λύτρα – Το μήνυμα που ενόχλησε το δικηγόρο

«Φερόμενη ως βαριά τραυματισμένη και φερόμενη ως τρομοκρατημένη κα Πολυζωγοπούλου», αναφέρει μέσω ανακοίνωσής του γραφείου…

Σάττι: Η ατάκα Νέγκα στα MAD VMA 2024 για το «χασμουρητό» την ώρα της βράβευσης και η αντίδρασή της (video)

σαττι

Σάττι: Η ατάκα Νέγκα στα MAD VMA 2024 για το «χασμουρητό» την ώρα της βράβευσης και η αντίδρασή της (video)

«Έμαθα πολλά πράγματα, κέρδισα πολλά πράγματα. Κάποια πράγματα τα έχασα», τόνισε η Μαρίνα Σάττι

ΠΑΣΟΚ: Τι δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις για την ηγεσία – Σκληρή μάχη στο δεύτερο γύρο

ΠΑΣΟΚ 1

ΠΑΣΟΚ: Τι δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις για την ηγεσία – Σκληρή μάχη στο δεύτερο γύρο

Φουντώνει η μάχη για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ και οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν ντέρμπι