Newsroom

Newsroom

Γιατί η υποψηφιότητα του Kanye West για την προεδρία των ΗΠΑ δεν είναι εύκολη υπόθεση

Ο ράπερ έχει μόλις 30 ημέρες για να κάνει τη διεκδίκηση της προεδρίας των ΗΠΑ μαθηματικά εφικτή

ap kany

Ο Κάνιε Γουέστ (Kanye West) μελετούσε δημόσια την υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ εδώ και χρόνια. Ωστόσο, πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τους νόμους και τις διαδικασίες που διέπουν τις αμερικανικές εκλογές, που οφείλει να ακολουθήσει όποιος επιδιώκει να κερδίσει σε εκλογική μάχη.

Ο Κάνιε ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του σε ένα Tweet αυτό το Σαββατοκύριακο, προκαλώντας κάποια σοβαρή αναταραχή για το αν θα μπορούσε να επηρεάσει κάπως τα αποτελέσματα των επερχόμενων εκλογών.

Σχεδόν κανείς δεν πιστεύει ότι θα μπορούσε να είναι ο επόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, αλλά ορισμένοι φοβούνται ότι θα μπορούσε να γίνει ο επόμενος Ραλφ Νέιντερ, ο ακτιβιστής για τα δικαιώματα των καταναλωτών, μόνιμος υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ωστόσο, η υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές απαιτεί κάτι περισσότερο από ένα Tweet. Πρώτον, πρέπει να υποβάλει αίτησης στη Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή, βήμα, το οποίο δεν έχει ακόμη κάνει ο Αμερικανός ράπερ, επιχειρηματίας και σύζυγος της Κιμ Καρντάσιαν, πρωταγωνίστριας τηλεοπτικού ριάλιτι. Πρέπει επίσης να εκπληρώνει τα κριτήρια για να εκτυπώσει το όνομά του σε πραγματικά ψηφοδέλτια, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αναφέρει δημοσίευμα του wmagazine. 

Συχνά, εναλλακτικοί υποψήφιοι, όπως οι Νέιντερ, Τζιλ Στάιν και Γκάρι Τζόνσον, συμμετέχουν στις εκλογές με ένα από τα μεγάλα τρία πολιτικά κόμματα. Αυτά τα κόμματα, ωστόσο, έχουν ήδη επιλέξει τον υποψήφιο για το τρέχον έτος.

Συνεπώς ο Κάνιε Γουέστ θα είναι ανεξάρτητος υποψήφιος. Δεν είναι αδύνατο. Ο Ρος Περό ήταν ανεξάρτητος με το όνομά του στην ψηφοφορία και στις 50 Πολιτείες των ΗΠΑ το 1992. Πιο πρόσφατα, ο Έβαν ΜακΜάλιν, ο οποίος εμφανίστηκε ως μια δημοφιλής εναλλακτική λύση για τους ανεξάρτητους ψηφοφόρους της δεξιάς πτέρυγας και των «ποτέ Τραμπ» Ρεπουμπλικάνων, κατάφερε να έχει το όνομά στα ψηφοδέλτια σε 11 πολιτείες το 2016.

Δυστυχώς για τον Κάνιε η προθεσμία για να είναι ανεξάρτητος υποψήφιος στις εκλογές του Νοεμβρίου έχει ήδη περάσει στην Ιντιάνα, στο Μέιν, στο Νέο Μεξικό, στη Νέα Υόρκη, στη Βόρεια Καρολίνα και στο Τέξας. Μαζί, αυτές οι πολιτείες αντιπροσωπεύουν 102 από τις 538 ψήφους στο Εκλεκτορικό Κολλέγιο. Χάνοντας μεγάλα «τρόπαια», όπως το Τέξας (που είναι δεύτερο σε αριθμό ψήφων στο Εκλεκτορικό Κολλέγιο, συνολικά 38) και τη Νέα Υόρκη (η οποία έχει 29 ψήφους, ήδη η υποψηφιότητά του εισέρχεται σε μειονεκτική θέση.

Η κοινή λογική θα υπαγόρευε τον ευκολότερο δρόμο προς τα εμπρός, την εξασφάλιση ψήφων στις δύο άλλες πολιτείες με τις περισσότερες ψήφους την Καλιφόρνια και τη Φλόριντα. Ωστόσο, η επίτευξη πρόσβασης στην ψηφοφορία δεν θα είναι εύκολη για τον West.

Στη Φλόριντα, ένας ανεξάρτητος προεδρικός υποψήφιος πρέπει να εξασφαλίσει τις υπογραφές του 1% όλων των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στην πολιτεία, δηλαδή 132.781 πολιτών, αλλά οι καμπάνιες συνήθως πρέπει να εξασφαλίσουν περισσότερες υπογραφές, καθώς πολλές μπορούν να απορριφθούν κατά τη διαδικασία επαλήθευσης. Δεν είναι ένα αδύνατο έργο, και αρκετοί πολιτικοί της Φλόριντα προτιμούν να πληρούν τις προϋποθέσεις μέσω υπογραφής. Ωστόσο, συνήθως χρειάζονται χρόνος, αφοσιωμένοι εθελοντές είτε αμειβόμενο προσωπικό. Δυστυχώς για τον Γουέστ, η προθεσμία λήγει στις 15 Ιουλίου. Σε περίπτωση που καταφέρει το επίτευγμα στη Φλόριντα θα έχει ακόμη 29 ψήφους στο Εκλεκτορικό Κολλέγιο.

Ανάλογες είναι οι προθεσμίες σε άλλες πολιτείες, στη Νεβάδα στις 10 Ιουλίου, σε Οκλαχόμα, Νότια Καρολίνα και Ντέλαγουερ στις 15 Ιουλίου και στο Μίσιγκαν στις 16 Ιουλίου. Οπότε ο Αμερικανός ράπερ πρέπει να ενεργήσει γρήγορα για να εξασφαλίσει 172 ψήφους εντός 10 ημερών.

Η προθεσμία για την πρόσβαση στην ψηφοφορία στην Καλιφόρνια είναι η 6η Αυγούστου.

Έτσι, αν δεν καταφέρει με κάποιο τρόπο το μεγαλύτερο επίτευγμα, της εκλογικής οργάνωσης εντός μόλις 31 ημερών, η υποψηφιότητά του είναι ήδη καταδικασμένη.

Το Forbes, μεταξύ άλλων στοιχείων για την Αμερικανό ράπερ δημοσίευσε ότι δημοσκόπηση της YouGov / Huffington Post με τη συμμετοχή 1.000 ενηλίκων στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2015 έδειξε ότι το 25% των μαύρων Αμερικανών δήλωσαν ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να τον ψηφίσουν σε σύγκριση, όπως και το μόλις 3% των λευκών Αμερικανών. Συγκέντρωσε επίσης τις προτιμήσεις μαύρων σε ποσοστό 39%, λευκών 9%, Δημοκρατικών 17% και Ρεπουμπλικανών 11%.

Ωστόσο, μια άλλη δημοσκόπηση της YouGov / Huffington Post σε 1.000 ενήλικες που διενεργήθηκε αμέσως μετά την ανοιχτή υποστήριξη του Ντόναλντ Τραμπ από τον Κάνιε Γουέστ, τον Απρίλιο του 2018, έδειξε μια πλήρη αλλαγή στην κοινή γνώμη. Μόλις το 9% των μαύρων Αμερικανών και το 13% των Δημοκρατικών δήλωσαν ότι είχαν θετική γνώμη για τον ράπερ, όπως επίσης το 20% των λευκών και το 34% των Ρεπουμπλικανών.

Το Forbes επισημαίνει ότι οι προθεσμίες για να κατεβεί ως ανεξάρτητος υποψήφιος είναι πολύ στενές, όπως επίσης ότι υψηλού προφίλ υποψήφιοι τρίτου κόμματος επηρεάζουν πολύ τα αποτελέσματα σε εκλογικές μάχες.

Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι ο Ρος Περό, συγκέντρωσε 19% των ψήφων το 1992 και έμεινε στην ιστορία ως συμπατριώτης του Τζορτζ Μπους που του κόστισε δεύτερη προεδρική θητεία.

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…