Newsroom

Newsroom

Γιατί η ρύθμιση για τα "κόκκινα" δάνεια είναι φούσκα, ακόμα κι αν εφαρμοστεί

Ρύθμιση ή άποψη; Το σίγουρο είναι πως οι δηλώσεις Δένδια αγκαλιάστηκαν από χιλιάδες δανειολήπτες ως υπόσχεση σωτηρίας, χωρίς να γνωρίζουν πως…

6178 dendias

Ρύθμιση ή άποψη; Το σίγουρο είναι πως οι δηλώσεις Δένδια αγκαλιάστηκαν από χιλιάδες δανειολήπτες ως υπόσχεση σωτηρίας, χωρίς να γνωρίζουν πως στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ακόμη ρύθμιση σωτηρίας των τραπεζών.

Η… κωλοτούμπα των συμπληρωματικών δηλώσεων, που υποβάθμισαν την ρύθμιση σε προσωπική άποψη του πρώην υπουργού Ανάπτυξης, αφήνει για μια ακόμη φορά όλες τις εξελίξεις στον αέρα, την ώρα που απομένουν λίγες εβδομάδες μέχρι την εφαρμογή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, από 1/1/2015.

Με λίγα λόγια, ο κ. Δένδιας δήλωσε πως το πιθανότερο μελλοντικό σενάριο για τα ληξιπρόθεσμα στεγαστικά είναι:

1) Επανεκτίμηση της αξίας του ακινήτου, καθώς λόγω κρίσης οι αντικειμενικές αξίες έχουν μειωθεί έως και 30%

2) Διαχωρισμός του δανείου σε 2 μέρη. Το 1ο θα αποπληρώνεται όπως και πριν, ενώ το δεύτερο κομμάτι του αρχικού κεφαλαίου (υπολογισμένο βάσει της επανεκτίμησης), θα “παγώνει” και θα εξοφλείται σε δεύτερο στάδιο, μετά την εξόφληση του 1ου μέρους και σε βάθος 15 χρόνων. 

Παράδειγμα: Αν κάποιος έχει δόση δανείου 1.000 ευρώ, με την επανεκτίμηση, η δόση του θα γίνει 700 ευρώ και μόλις αποπληρώσει το ανάλογο κεφάλαιο, τα υπόλοιπα 300 ευρώ ανά μήνα που “χρωστάει” θα αποπληρωθούν σε βάθος 15 χρόνων.

Το πρώτο πρόβλημα που ανακύπτει από τα άνωθι είναι κάτι που δεν εξήγησε ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης, το αν αυτό το παγωμένο ποσό θα τοκίζεται. Δεν είναι όμως και το κυριότερο.

Τρικ για να μην ζημιωθούν οι τράπεζες

“Με τη ρύθμιση που ανακοίνωσε ο κ. Δένδιας, ουσιαστικά προτείνει να μην εφαρμοστεί ο νόμος Κατσέλη, που ορίζει επανεκτίμηση της αξίας του ακινήτου και αντίστοιχο κούρεμα του δανείου, αλλά να αποπληρωθεί το δάνειο στο σύνολό του, ώστε να μην ζημιωθούν το κούρεμα οι τράπεζες”, αναφέρει χαρακτηριστικά στο koutipandoras.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Δανειοληπτών και Καταναλωτών, Ιωάννης Βασαριώτης.

Ο νόμος 3869, ο νόμος Κατσέλη, έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις δηλώσεις Δένδια. Επίσημη ενημέρωση δεν έχει υπάρξει σχετικά με το μέλλον του νόμου, αν θα καταργηθεί ή αν θα αντικατασταθεί. Μόνο μπέρδεμα και …απόψεις.

“Υπάρχουν και άλλα σοβαρότατα θέματα που δεν έχουν αποσαφηνιστεί”, συνεχίζει ο κ. Βασαριώτης. “Για παράδειγμα, κανείς δεν ξέρει τι θα απογίνουν οι επιχειρηματίες που είχαν δάνειο, δεν το πλήρωναν γιατί δεν είχαν λεφτά και μετέπειτα έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους. Αυτούς τους ανθρώπους δεν τους καλύπτει ούτε ο νόμος Κατσέλη, γιατί δεν περιλαμβάνει επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, ούτε το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή. Είναι κυριολεκτικά στον αέρα”, καταλήγει ο πρόεδρος της ΕΔΚ. Υπενθυμίζουμε πως η τροπολογία που κατατέθηκε αφορά περίπου 180.000 επιχειρήσεις που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, και ουσιαστικά προτείνει την διαπραγμάτευση του δανειολήπτη με την τράπεζα, πριν κατέβουν τον δικαστικό δρόμο.

Όπως όλα δείχνουν, η ανακοινωμένη ρύθμιση/άποψη του κ. Δένδια πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες, καθώς ωφελεί τις τράπεζες και μόνο, ενώ ο νόμος Κατσέλη μπαίνει στο ψυγείο. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Δένδιας, αποχωρώντας από το Υπουργείο Ανάπτυξης, αποκάλυψε πτυχές των «φιλολαϊκών» ρυθμίσεων των «κόκκινων» δανείων …συμβάλλοντας παραδόξως στην άνοδο των τραπεζικών μετοχών χθες αλλά και προχθές.

Διαμαρτυρία στο Ειρηνοδικείο Πειραιά

Την ώρα που γίνονται συζητήσεις επί συζητήσεων για το μείζον θέμα των πλειστηριασμών, και με όλα τα μέτωπα ανοικτά, τράπεζα που το όνομά της δεν ανακοινώθηκς, προχώρησε σε πλειστηριασμό δύο κατοικιών στον Πειραιά, εξοργίζοντας τους κατοίκους. Η “Κίνηση ενάντια στους πλειστηριασμούς” διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Ειρηνοδικείο Πειραιά, στην οδό Νικήτα 12, με σύνθημα «Όχι άλλοι άστεγοι στον Πειραιά».

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί με σκοπό να μην προχωρήσουν οι δυο πλειστηριασμοί, που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στις 3.30 το μεσημέρι. Στη συγκεκριμένη δράση συμμετέχει και η κίνηση «Αλληλεγγύη Πειραιά».