ΠΣ

Παρασκευή Σακκά

Γιατί η πανδημία έπληξε περισσότερο τους ασθενείς με άνοια και Alzheimer

Όσον αφορά τα αποτελέσματα της έρευνας, το 86% των ατόμων με άνοια εμφάνισαν σημαντική συνολική επιδείνωση της κατάστασής τους

karantina

Η πανδημία του κορονοϊού και ο παρατεταμένος εγκλεισμός που είναι μια από τις συνέπειες του, εκτός από τις ψυχολογικές επιπτώσεις που είχαν και έχουν σε όλους μας επιδείνωσαν περισσότερο την καθημερινότητα των ασθενών με άνοια.

Όχι μόνο γιατί τους στέρησαν τη δυνατότητα ασφαλούς εξόδου από το σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και γιατί οι ασθενείς με άνοια εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο νόσησης και αυξημένης θνητότητας, αφού δεν μπορούν να κατανοήσουν και να εφαρμόσουν τα μέτρα υγιεινής και προφύλαξης που είναι αναγκαία και απαραίτητα σε όλους.

Είναι επίσης γνωστό ότι στους ασθενείς με άνοια η όποια διατάραξη της καθημερινότητας τους προκαλεί ένταση, εκνευρισμό και τα συνέπεια προκαλεί επιπλέον προβλήματα τόσο στους ίδιους όσο και στους φροντιστές τους .

Στο πλαίσιο αυτών των προβλημάτων η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών προχώρησε στη σύνταξη μιας μελέτης με σκοπό να διερευνήσει τις συνέπειες της πανδημίας στις ζωές των ασθενών με άνοια και των οικογενειών τους.

Στην έρευνα αυτή απάντησαν μέσω Διαδικτυακού ερωτηματολογίου 339 φροντιστές ατόμων και έγινε από τον Νοέμβριο του 2020 έως τον Απρίλιο 2021. Οι ερωτήσεις αφορούσαν για το κατα πόσο επιδεινώθηκε η υγεία των ατόμων που φροντίζουν, εξαιτίας των μέτρων εγκλεισμο. Ακόμα τα άτομα αυτά ρωτήθηκαν εάν παρατηρούν συνολική διαφορά την δεύτερη περίοδο, σε σχέση με την πρώτη περίοδο απομόνωσης.

Οι περισσότεροι φροντιστές που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 53 έτη. Ακόμα τα άτομα με άνοια ήταν επίσης κυρίως γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 81 έτη.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα της έρευνας τώρα, το 86% των ατόμων με άνοια εμφάνισαν σημαντική συνολική επιδείνωση της κατάστασής τους, εξαιτίας της μακράς περιόδου απομόνωσης, που επέφερε η πανδημία. Οι τομείς που επηρεάστηκαν περισσότερο ήταν η ικανότητα επικοινωνίας, η διάθεση και η κινητικότητα των ασθενών.

Όσον αφορά στους φροντιστές, και αυτοί παρουσίασαν επιδείνωση τόσο στο σωματικό τους φορτίο σε ποσοστό 85% όσο και στο ψυχολογικό φορτίο 90%. Επίσης, ανέφεραν διαφορά ακόμα και μεταξύ των δύο περιόδων απομόνωσης (two major lockdown periods), με το 57,4% να αναφέρει μεγάλη επιδείνωση κατά το δεύτερο lockdown.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει η ανάγκη συνεργασίας των ειδικών υγείας, και της κοινότητας και των πολιτικών φορέων για οργάνωση άμεσης και πρακτικής βοήθειας σε άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους.

Προς αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντική η γραμμή βοήθειας για την άνοια 1102 που λειτουργεί με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας, της Περιφέρειας Αττικής και του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και έθεσε σε λειτουργία η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών.

Από τον Φεβρουάριο του 2020 που ξεκίνησε να λειτουργεί η Γραμμή 1102 μέχρι σήμερα περισσότερα από 800 είναι τα άτομα έχουν λάβει βοήθεια και ενημέρωση.

Η τηλεφωνική γραμμή 1102 ανάμεσα στα αλλά προσφέρει Συμβουλές φροντίδας σε φροντιστές ατόμων με άνοια , ενημέρωση για τις οργανώσεις Alzheimer που λειτουργούν στην Ελλάδα και ενημέρωση για τις υπηρεσίες των Δήμων, των Κέντρων Υγείας, των ιδιωτικών και δημόσιων Νοσοκομείων και γενικότερα των φορέων που ασχολούνται με την τρίτη ηλικία και την άνοια.

* Η Παρασκευή Σακκά είναι Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών

Χαρίτσης: Ιστορική ευθύνη για αριστερές, προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις

Χαριτσης 5

Χαρίτσης: Ιστορική ευθύνη για αριστερές, προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις

Στις διεθνείς και τις εσωτερικές εξελίξεις αναφέρεται ο Αλέξης Χαρίτσης, στο κυριακάτικο σημείωμά του στο…

Μπάιντεν για επίθεση σε Τραμπ: «Δεν είναι αυτό που είμαστε ως έθνος – Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο»

joebiden

Μπάιντεν για επίθεση σε Τραμπ: «Δεν είναι αυτό που είμαστε ως έθνος – Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο»

Αναφερόμενος στα κίνητρα του δράστη είπε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες. Κάλεσε τους…

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Ένας 50χρονος εθελοντής πυροσβέστης το θύμα της επίθεσης

τραμπα αποπειρα

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Ένας 50χρονος εθελοντής πυροσβέστης το θύμα της επίθεσης

Ο Κομπερατόρε είχε υπηρετήσει παλαιότερα ως αρχηγός των εθελοντών πυροσβεστών της κοινότητας Μπάφαλο, σύμφωνα με…

Απόστολος Λύτρας: Αγανάκτησαν οι συγκρατούμενοί του – Μεταφέρθηκε από το κελί του μετά από επεισόδιο

6255833

Απόστολος Λύτρας: Αγανάκτησαν οι συγκρατούμενοί του – Μεταφέρθηκε από το κελί του μετά από επεισόδιο

Από το ανακαινισμένο κελί της VIP, σε θάλαμο μαζί με δεκαπέντε άτομα και «τούρκικη» τουαλέτα,…