Newsroom

Newsroom

Αγκάθα Κρίστι: Συναρπαστική και απρόβλεπτη, όπως τα βιβλία της…

Αγκάθα Κρίστι (12 Ιανουαρίου 1976)

agatha christie 1

Με αφορμή την επέτειο του θανάτου της Αγκάθα Κρίστι (12 Ιανουαρίου 1976) ας θυμηθούμε μερικές λιγότερo γνωστές ιστορίες που σημάδεψαν τη ζωή και το έργο της. Η προσωπικότητά της ήταν συναρπαστική και απρόβλεπτη όσο και οι ήρωες των μυθιστορημάτων της. Πιο συγκεκριμένα, η Αγκάθα Κρίστι εξαφανίστηκε για 11 μέρες, εμφανίστηκε σε ξενοδοχείο με το όνομα της ερωμένης του άντρα της, έγραψε κρυφά ρομαντικά μυθιστορήματα, εμπνεύστηκε τη Miss Marple από τη γιαγιά της και έσωσε τη ζωή ενός παιδιού μετά το… θάνατο της.

Τι μπορεί να μην ξέρουμε για αυτήν: 

-Ξεκίνησε να γράφει αστυνομικά μυθιστορήματα, όταν η μεγαλύτερη αδερφή της την προκάλεσε λέγοντας της ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να το κάνει με επιτυχία και ότι τα σενάρια της ήταν πολύ περίπλοκα για να μπουν σε τάξη, να ταξινομηθούν ως ενιαίες ιστορίες και να γίνουν βιβλία. Φυσικά το έλεγε, προκειμένου να την παρακινήσει να αφοσιωθεί σε αυτό στο οποίο είχε ταλέντο. 

-Για πολλά χρόνια, είχε ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα δύο βιβλίων ετησίως, ενώ το ένα κυκλοφορούσε πάντα λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. 

-Η διάσημη συγγραφέας βοήθησε να λυθεί ένα… μυστήριο και έσωσε τη ζωή ενός παιδιού μετά το θάνατό της. Ένα κοριτσάκι πέθαινε από μία σπάνια ασθένεια που δεν μπορούσαν να εντοπίσουν οι γιατροί, μέχρι που μία νοσοκόμα θυμήθηκε το “The Pale Horse”, ένα βιβλίο της Αγκάθα Κρίστι που διάβαζε εκείνη την περίοδο. Ο κεντρικός χαρακτήρας είχε πέσει θύμα δηλητηρίασης και υπέφερε από πολλά αντίστοιχα συμπτώματα με τη μικρή ασθενή της. Σε μία τελευταία προσπάθεια να καταλάβει τι συνέβαινε, υπέβαλε το κορίτσι σε σχετικές εξετάσεις και διαπίστωσε ότι επρόκειτο για δηλητηρίαση, σώζοντάς την από βέβαιο θάνατο. Φυτοφάρμακα που περιείχαν τη θανατηφόρο ουσία, χρησιμοποιούνταν συχνά στον κήπο έξω από το σπίτι της και έτσι εξιχνιάστηκε το μυστήριο.

-Η Αγκάθα Κρίστι εξαφανίστηκε για 11 ολόκληρες μέρες το 1926. Λίγο μετά το θάνατο της μητέρας της και ενώ είχε διαπιστώσει ότι ο άντρας της την απατούσε, ένα βράδυ φίλησε την κόρη της για καληνύχτα, πήρε το αυτοκίνητο της και έφυγε. Μετά από διαρκείς έρευνες της αστυνομίας και των αρχών, εντοπίστηκε σε ένα ξενοδοχείο στο Λονδίνο στα θερμά λουτρά. Δεν αποκάλυψε ποτέ τους λόγους που εξαφανίστηκε. Ήταν μία κίνηση απόγνωσης, ένα διαφημιστικό τρικ για το επόμενο βιβλίο της ή ένας τρόπος να εκδικηθεί το σύζυγό της; Δεν είπε ποτέ την αλήθεια. Το ενδιαφέρον είναι, ότι η διάσημη συγγραφέας χρησιμοποίησε στο ξενοδοχείο το ψευδώνυμο “Neele”, το όνομα της τελευταίας ερωμένης του συζύγου της.

-Ήταν από τους πρώτους Βρετανούς που επιχείρησαν να κάνουν surfing, όταν επισκέφθηκε τη Χαβάη το 1922. “Θεωρούσα ότι επρόκειτο για τον απόλυτο προσωπικό μου θρίαμβο όταν κατάφερα να κρατήσω την ισορροπία μου και να σταθώ όρθια”, έγραψε στην αυτοβιογραφία της.

-Εκτός από 80 μυθιστορήματα και 15 συλλογές διηγημάτων, έγραψε και έξι ρομαντικά μυθιστορήματα με το ψευδώνυμο Mary Westmacott. Και δεν ήταν αυτό το μοναδικό της ψευδώνυμο, αφού αρχικά υπέβαλε τα έργα της στους εκδότες με το όνομα “Monosyllaba”.

-Ένα από τα βιβλίο της προκάλεσε αναστάτωση κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και πυροδότησε την έρευνα των αρχών, όταν ένας χαρακτήρας με το όνομα Major Bletchley αποκαλύπτει σημαντικά μυστικά της Βρετανίας για τον πόλεμο. Μία πολύ καλή φίλη της Αγκάθα κρίστι, ήταν πραγματικά μέλος των αντίστοιχων υπηρεσιών και οι αρχές αναρωτήθηκαν εάν επρόκειτο για πραγματικά στοιχεία που διέρρευσαν από αυτήν.

-Ένας από τους πιο διάσημους χαρακτήρες της, η γεροντοκόρη Miss Marple, ήταν εμπνευσμένη από τη γιαγιά της και τις φίλες της που όπως ανέφερε στην αυτοβιογραφία της “είχε συναντήσει σε διάφορα χωριά που έμενε ως κοριτσάκι και οι φυσιογνωμίες τους αποτυπώθηκαν για πάντα στη μνήμη της”. 

-Ο δεύτερος σύζυγός της, Max Mallowan, ήταν διάσημος βρετανός αρχαιολόγος. Η Αγκάθα κρίστι τον συνόδευε στις ανασκαφές και εργαζόταν ως βοηθός του, καθαρίζοντας τα αντικείμενα, εξετάζοντας θραύσματα κεραμικής και βοηθώντας τον στην ταξινόμηση και την αρχειοθέτησή τους. Σταδιακά αγάπησε την αρχαιολογία και εξέφρασε την επιθυμία να είχε λάβει πανεπιστημιακή μόρφωση σε νεότερη ηλικία. Ο σύζυγος της είχε αναφέρει ότι “από αυτή τη γυναίκα μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την προϊστορική κεραμική, από κάθε άλλη στην Αγγλία”. 

– Ο διάσημος ντετέκτιβ Hercule Poirot ήταν ο μόνος φανταστικός χαρακτήρας για τον οποίο γράφτηκε μία κανονική νεκρολογία από την εφημερίδα New York Times.

Η Άγκαθα Κρίστι (Agatha Christie), η πιο διάσημη συγγραφέας έργων μυστηρίου, γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1890 ως Μαίρη Κλαρίσα Άγκαθα Μίλερ, στο Ντέβον της Αγγλίας. Μεγάλωσε στο Άσφιλντ, όπου έβγαλε το σχολείο και στη συνέχεια σπούδασε τραγούδι στο Παρίσι.

Το 1914, πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παντρεύτηκε τον συνταγματάρχη Άρτσιμπαλντ Κρίστι, με τον οποίο απέκτησε μία κόρη. Όταν ο σύζυγός της αποστρατεύτηκε, η ίδια εργάστηκε ως βοηθός σε φαρμακείο, όπου έμαθε για τα δηλητήρια.

Στο πρώτο βιβλίο της, που κυκλοφόρησε το 1920 υπό τον τίτλο Η μυστηριώδης υπόθεση στο Στάυλς παρουσίασε για πρώτη φορά τον θρυλικό ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό, ένα χαρακτήρα που εμφανίστηκε σε περισσότερα από 25 ακόμα μυθιστορήματά της. Το δεύτερο βιβλίο της (Η Δολοφονία του Ρότζερ Ακρόυντ – 1926) βρέθηκε στην κορυφή του πίνακα πωλήσεων, και η ίδια μεταξύ των δημοφιλέστερων συγγραφέων.

Παρά τη μεγάλη επιτυχίας της, μετά το θάνατο της μητέρας και του συζύγου της, η Άγκαθα Κρίστι εισήλθε σε μία περίοδο συναισθηματικής αναταραχής. Εξαφανίστηκε για 11 ημέρες και τελικά εντοπίστηκε σε ιαματικά λουτρά.

Το 1930 παντρεύτηκε έναν αρχαιολόγο, το σερ Μαξ Μάλοουαν, τον οποίο συνόδευε στις αποστολές του στη Μέση Ανατολή, όπου και εξελίχθηκαν πολλά από τα μυθιστορήματά της. Εκεί δημιουργήθηκε και η Μις Μαρπλ, μία από τις πιο αγαπημένες της ηρωίδες.

Συνολικά, η Άγκαθα Κρίστι έγραψε περίπου 80 μυθιστορήματα, 30 συλλογές διηγημάτων και 15 θεατρικά έργα, καθώς και 6 αισθηματικά ρομάντζα με το ψευδώνυμο Μαίρη Γουέστμακοτ. Μέχρι το θάνατό της, στις 12 Ιανουαρίου του 1976, είχαν πωληθεί πάνω από 400 εκατομμύρια αντίτυπα των βιβλίων της, σε περισσότερες από 100 γλώσσες.

 

 

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

χρονοπουλου10

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και σκοτεινά σημεία σε αυτή την υπόθεση - Η ιατροδικαστική έκθεση δεν…

Σκληρή απάντηση από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο στον Πύρρο Δήμα: «Τι σημαίνει ξεφτίλα μαμά;»

252295075 10165879121585385 8369428181626529769 n

Σκληρή απάντηση από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο στον Πύρρο Δήμα: «Τι σημαίνει ξεφτίλα μαμά;»

Επίθεση στον Πύρρο Δήμα έκανε ο Ιάσονας Αποστολόπουλος σχετικά με τα σχόλια του πρώην αρσιβαρίστα…

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Χάρης Δούκας

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Μάλιστα θέση στον χορό πήρε και ο Θάνο Πλεύρης - Τι πραγματικά ειπώθηκε από τον…

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

image 3

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

Ένα 24ωρο μετά τα όσα έγιναν στο Λύκειο της Πάτρας, ο 17χρονος φέρνει στο μυαλό του εικόνες, που θα θυμάται για καιρό.

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

433589017 703248218462576 2760550193709265598 n

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

Bίντεο ντοκουμέντο με τη σπείρα που ξάφριζε σπίτια σε Εκάλη και Νέα Ερυθραία - Αίσθηση…

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Ακρίτα 1

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Την ώρα που συζητούσαν για τους 57 νεκρούς των Τεμπών, ο Βορίδης με τη Μιχαηλίδου…