Newsroom

Newsroom

Γιατί η Γερμανία "επαναπάτρισε" χρυσό αξίας 31 δισ. δολαρίων

Η Γερμανία πήρε πίσω τον χρυσό της. Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα επαναπατρισμού χρυσών ράβδων αξίας, περίπου 31 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που φυλασσόταν στη Νέα Υόρκη και το Παρίσι.

59a0361e1dc5246a128b4a6a

Το πρόγραμμα επαναπατρισμού των αποθεμάτων χρυσού ξεκίνησε το 2013 ενώ, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, οι τελευταίοι 100 τόνοι μεταφέρθηκαν από το Παρίσι τρία χρόνια νωρίτερα από το προβλεπόμενο.

Συνολικά έχουν μεταφερθεί 743 τόνοι χρυσού.

Η Κεντρική Τράπεζα εξήγησε ότι ο επαναπατρισμός των ράβδων χρυσού στοχεύει στην επιστροφή της εμπιστοσύνης στην γερμανική κοινή γνώμη.

Η κίνηση αυτή όμως αποτελεί και μία αναγνώριση για το γεγονός ότι οι καιροί έχουν αλλάξει, όπως αναφέρει το CNNi, εξηγώντας: Οι Γερμανοί δεν ανησυχούν πλέον για το ενδεχόμενο αρπαγής των αποθεμάτων τους από τη Ρωσία – ένας πραγματικός φόβος κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Επίσης, η γερμανική κεντρική τράπεζα δεν χρειάζεται πλέον να φυλάει τον χρυσό της στο Παρίσι για την περίπτωση που χρειαστεί να το ανταλλάξει γρήγορα λόγω έκτακτης ανάγκης, καθώς και οι δύο χώρες (και η Γαλλία και η Γερμανία) χρησιμοποιούν το ευρώ.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Γερμανία σταδιακά αύξησε τα αποθέματα χρυσού. Με την οικονομία της να βελτιώνεται συνεχώς, αγόραζε ράβδους χρυσού χρησιμοποιώντας αμερικανικά δολάρια, και στη συνέχεια τις αποθήκευε στο εξωτερικό.

Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούσαν στο Βερολίνο φήμες και θεωρίες συνομωσίας σχετικά με τα αποθέματα χρυσού στο εξωτερικό, με ορισμένους να αμφισβητούν την ύπαρξή τους. Το ζήτημα τελικά πέρασε στην πολιτική σκηνή όταν το γερμανικό Ομοσπονδιακό Ελεγκτικό Συνέδριο ζήτησε τη διενέργεια επανελέγχου των αποθεμάτων.

Από την πλευρά της η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας υπεραμύνθηκε της απόφασή της λέγοντας ότι ενημερώνεται για τον χώρο αποθήκευσης των ραβδών. Μάλιστα σημείωσε ότι «η ακεραιότητα, η φήμη και η ασφάλεια των χώρων όπου φυλάσσονται είναι υπεράνω κάθε αμφιβολίας».

Το 2013 η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι ξεκινά το πρόγραμμα επαναπατρισμού των ραβδών ενώ πάνω από το 50% των αποθεμάτων της Γερμανίας βρίσκονται στη Φρανκφούρτη. Το υπόλοιπο είναι στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, όπου μπορεί τάχιστα να ανταλλαγεί με λίρες Αγγλίας ή δολάρια σε περίπτωση έκτακτης οικονομικής ανάγκης.

πηγή: cnn.gr