Γιατί το facebook δεν έφτιαξε εφαρμογή "safety check" και για το Λίβανο; Τί απαντά ο Ζούκερμπεργκ

Με ανακούφιση σίγουρα είδαμε πολλοί από εμάς με φίλους ή συγγενείς στο Παρίσι πως οι δικοί μας άνθρωποι ήταν ασφαλείς μέσω της ειδικής εφαρμογής "safety check" του facebook. Όσοι έχουν δηλωμένο τόπο κατοικίας στο μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης τη γαλλική πρωτεύουσα, είχαν τη δυνατότητα να δηλώνουν τους εαυτούς τους ή όποιον άλλο είχαν κοντά τους, ώστε να καθησυχάσουν όσους βρίσκονται μακριά πριν καν χτυπήσει το τηλέφωνο. Όντως, πρακτικό και καθησυχαστικό. Αλλά γιατί μόνο για το Παρίσι κι όχι για το Λίβανο, την Παλαιστίνη, την Κένυα;

facebook safety check

Με ανακούφιση σίγουρα είδαμε πολλοί από εμάς με φίλους ή συγγενείς στο Παρίσι πως οι δικοί μας άνθρωποι ήταν ασφαλείς μέσω της ειδικής εφαρμογής “safety check” του facebook. Όσοι έχουν δηλωμένο τόπο κατοικίας στο μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης τη γαλλική πρωτεύουσα, είχαν τη δυνατότητα να δηλώνουν τους εαυτούς τους ή όποιον άλλο είχαν κοντά τους, ώστε να καθησυχάσουν όσους βρίσκονται μακριά πριν καν χτυπήσει το τηλέφωνο. Όντως, πρακτικό και καθησυχαστικό. Αλλά γιατί μόνο για το Παρίσι κι όχι για το Λίβανο, την Παλαιστίνη, την Κένυα;

Μία ημέρα μόλις πριν το μακελειό στο Παρίσι, στη Βυρηττό σκοτώθηκαν 43 άνθρωποι από εκρήξεις. Το facebook δεν έφτιαξε εφαρμογή “safety check” για αυτή την επίθεση, όπως δεν έχει φτιάξει για τις επιθέσεις των Ισραηλινών στη λωρίδα της Γάζας, όπως έφτιαξε για το μακελειό στο πανεπιστήμιο της Γκαρίσα, στην Κένυα όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 147 άνθρωποι. Η ζωή ενός δυτικού είναι πιο σημαντική για το “fb” από αυτή ενός Αφρικανού ή Άραβα;

“Για εμάς, το facebook δε δημιούργησε το κουμπί “δε διατρέχω κίνδυνο””, είπε στο γαλλικό Le Monde ο Λιβανός μπλόγκερ Ζοέ Αγιούμπ και προσθέτει αναφερόμενος στη δήλωση αλληλεγγύης του Μπαράκ Ομπάμα κι άλλων ηγετών προς το γαλλικό λαό: “Δεν παίρνουμε δηλώσεις συμπαράστασης από τους ισχυρούς του κόσμου”. “Το σώμα μου δεν ενδιαφέρει τον κόσμο. Οι περισσότεροι από εμάς συνεχίζουμε να μην είμαστε μέσα στις έννοιες του “κόσμου””, συμπληρώνει με νόημα.

Τί απάντησε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Το θέμα έχει ανοίξει για τα καλά στο δημόσιο διάλογο σε παγκόσμιο επίπεδο με αποτέλεσμα ο ιδρυτής του facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ να αναγκαστεί να σχολιάσει από τον προσωπικό του λογαριασμό, σε απολογητικό ύφος:

“Πολλοί άνθρωποι εύλογα ρώτησαν γιατί ενεργοποιήσαμε το Safety Check για το Παρίσι αλλά όχι για τις βόμβες στη Βηρυττό ή άλλα μέρη. Μέχρι χθες, η πολιτική μας ήταν να ενεργοποιούμε το Safety Check μόνο για φυσικές καταστροφές. Αυτό μόλις άλλαξε και τώρα σκοπεύουμε να το ενεργοποιούμε και για άλλου τύπου καταστροφές”, έγραψε ο Ζούκερμπεργκ και συμπλήρωσε: 

“Νοιαζόμαστε εξίσου για όλους τους ανθρώπους και θα εργαστούμε σκληρά για να βοηθήσουμε ανθρώπους που υποφέρουν σε όσες περισσότερες περιπτώσεις μπορούμε”.

Έλον Μασκ: To σχόλιο του στο Twitter για την Ελένη Τσολάκη – «Ένας πολύ όμορφος τρόπος να ξυπνάς στην Ελλάδα»

InCollage 20240423 092006837

Έλον Μασκ: To σχόλιο του στο Twitter για την Ελένη Τσολάκη – «Ένας πολύ όμορφος τρόπος να ξυπνάς στην Ελλάδα»

Ο ιδιοκτήτης του Twitter (X), Έλον Μασκ, φαίνεται να εντυπωσιάστηκε από τον τρόπο που παρουσίαζε…

«Καρφιά» από τον Αντώνη Κανάκη για Μητσοτάκη: «Τον καλέσαμε αλλά τελικά δεν ήρθε-Δεν μπορούσε να ελέγξει τις ερωτήσεις» (video)

Κανάκης

«Καρφιά» από τον Αντώνη Κανάκη για Μητσοτάκη: «Τον καλέσαμε αλλά τελικά δεν ήρθε-Δεν μπορούσε να ελέγξει τις ερωτήσεις» (video)

Αποκαλύψεις έκανε ο παρουσιαστής των Ράδιο Αρβύλα, καθώς όπως είπε, ο πρωθυπουργός, απέφυγε να πάει…

Μαλαισία: 10 νεκροί από σύγκρουση στρατιωτικών ελικοπτέρων – Σοκαριστικό βίντεο ντοκουμέντο

Μαλαισία

Μαλαισία: 10 νεκροί από σύγκρουση στρατιωτικών ελικοπτέρων – Σοκαριστικό βίντεο ντοκουμέντο

Οι 10 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους ήταν μέλη των πληρωμάτων των δύο ελικοπτέρων