Newsroom

Newsroom

Γιατί δεν ρωτάνε περισσότερα οι δημοσιογράφοι όταν γίνεται η επίσημη ενημέρωση στην Ελλάδα;

Η ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας πραγματοποιείται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο υπάρχουν αρκετές διαφορές κυρίως ως προς την παρουσία δημοσιογράφων και τη δυνατότητα απευθείας υποβολής ερωτήσεων. Για παράδειγμα στη χώρα μας...

5265744 1

Στην αρχή ήταν ο Σωτήρης Τσιόδρας με τον Νίκο Χαρδαλιά και όλοι οι Έλληνες στημένοι μπροστά από τις τηλεοράσεις τους, αναμένοντας τον αριθμό των κρουσμάτων, τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας. Με το πέρασμα του χρόνου και καθώς η ενημέρωση για τον κορονοϊό έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, τα πράγματα άλλαξαν. Οι θάνατοι, οι διασωληνώσεις και τα κρούσματα ανακοινώνονται καθημερινά μέσω ανακοίνωσης από τον ΕΟΔΥ η οποία όμως δεν αποστέλλεται στους δημοσιογράφους. Ο αρμόδιος συντάκτης κάθε μέσου αναμένει την ημερήσια επιδημιολογική έκθεση η οποία δεν αναρτάται ακριβώς την ίδια ώρα κάθε μέρα.

Η ενημέρωση από τους αρμόδιους για την πορεία της πανδημίας γίνεται πλέον τρεις φορές την εβδομάδα. Στη μία συμμετέχει ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας και κάθε Παρασκευή είθισται να γίνονται οι ανακοινώσεις από τον Νίκο Χαρδαλιά, για αυστηροποίηση ή χαλάρωση μέτρων.

Αντίστοιχη ενημέρωση δημοσιογράφων και πολιτών για την πορεία του κορονοϊού γίνεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, μόνο που τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά.

Στην Ελλάδα η ενημέρωση γίνεται μόνο εξ αποστάσεως, λόγω του περιορισμού της παρουσίας πολλών ατόμων στην αίθουσα. Οι συμμετέχοντες είναι μόνοι τους, με την κάμερα της ΕΡΤ να διανέμει την εικόνα σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Σε κάθε ενημέρωση γίνονται 4-5 ερωτήσεις, οι οποίες αποστέλλονται στο γραφείο Τύπου του Υπουργείου με e-mail, πριν από την έναρξη της συνέντευξης τύπου και τις οποίες διαβάζει κάποιος από το γραφείο Τύπου. Οι δημοσιογράφοι έχουν τη δυνατότητα να στείλουν την ερώτησή τους και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αλλά πρέπει να έχουν ειδοποιήσει γι αυτό, ώστε να την περιμένουν όσοι διαχειρίζονται τα ερωτήματα.

Ωστόσο επειδή ο χρόνος μετάδοσης από την ΕΡΤ είναι 40-45 λεπτά, σε κάποιες περιπτώσεις , αν η ενημέρωση διαρκέσει περισσότερο, οι δημοσιογράφοι δεν ακούν ούτε την ερώτησή τους, ούτε την απάντηση από τον αρμόδιο.

Οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι είναι πάνω από 50 κι ως εκ τούτου ορίζεται ποιοι θα ρωτήσουν, με βάση της σειρά τους. Ουσιαστικά οι δημοσιογράφοι κάθε μέσου έχουν δικαίωμα ερώτησης μια φορά ανά 30-35 ημέρες. Εξαίρεση αποτελούν οι δημοσιογράφοι τηλεοπτικών σταθμών οι οποίοι δικαιούνται ερώτηση κάθε 10 ημέρες περίπου.

Καθώς οι ερωτήσεις έχουν σταλεί νωρίτερα, οι δημοσιογράφοι δεν έχουν δικαίωμα παρέμβασης ή διευκρίνισης σε περίπτωση που το ερώτημά τους δεν απαντηθεί.

Βασίλης Κικίλιας και Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό.
 

Σε κάποια κράτη όπως το Βέλγιο συμβαίνει περίπου το ίδιο μόνο που οι ερωτήσεις μπορούν να αποσταλούν τη στιγμή της συνέντευξης τύπου. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους δημοσιογράφους να απευθύνουν ερώτηση για κάτι που δεν έχει ακουστεί στη συνέντευξη. Σε άλλα κράτη όμως η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική.

Στη Βρετανία, η συνέντευξη τύπου παραχωρείται κατά μέσο όρο δύο φορές την εβδομάδα από τον πρωθυπουργό, τον υπουργό υγείας ή κάποιο άλλο κυβερνητικό στέλεχος αναλόγως με το τι πρόκειται να ανακοινωθεί.

Στη συνέντευξη παίρνουν μέρος δημοσιογράφοι μέσω βιντεοκλήσης. Ακούγονται κατά μέσο όρο 11 ερωτήσεις εκ των οποίων οι δύο πρώτες είναι πολιτών τους οποίους έχει επιλέξει ανεξάρτητη επιτροπή.

Όλη η συνέντευξη τύπου , που διαρκεί περίπου μία ώρα, μεταδίδεται ζωντανά κι αν ο πρωθυπουργός ή ο υπουργός δεν καλύψουν με την απάντησή τους τον δημοσιογράφο εκείνος έχει δικαίωμα να ζητήσει διευκρινίσεις.

Σχεδόν σε κάθε ενημέρωση απευθύνουν ερώτημα το ΒΒC, το Skynews και το ITV ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει δοθεί η δυνατότητα να υποβάλλουν ερώτημα και δημοσιογράφοι τοπικών μέσων ενημέρωσης ακόμα και ανταποκριτές ξένου τύπου

Στη Γερμανία, οι συνεντεύξεις τύπου για την πανδημία πραγματοποιούνται σχεδόν κάθε μέρα και όχι εξ αποστάσεως. Δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ και τηλεοπτικά συνεργεία βρίσκονται μέσα στην αίθουσα με κανόνες, όπως διενέργεια τεστ προηγουμένως, αποστάσεις μεταξύ τους κλπ.

Αναλόγως με το θέμα της συνέντευξης συμμετέχουν αξιωματούχοι ή ακόμα και η καγκελάριος, αναλόγως με το τι ανακοινώνεται. Όλοι τους καλούνται να απαντήσουν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σε έναν “ζωντανό” διάλογο ο οποίος μεταδίδεται απευθείας. Αν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων δεν απαντηθούν, μπορούν να επιμείνουν.

Στην Ισπανία, όταν άρχισε η καραντίνα τον περασμένο Μάρτιο, οι ενημερώσεις γίνονταν χωρίς δημοσιογράφους, μόνο με την παρουσία του λοιμωξιολόγου Φερνάντο Σιμόν (ο δικός μας Τσιόδρας), ενός εκπροσώπου της εθνικής αστυνομίας, ενός εκπροσώπου της αστυνομίας πόλεων, ενός εκπροσώπου του στρατού και ενός εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας. Οι δημοσιογράφοι έστελναν από πριν τις ερωτήσεις τους με e mail στην επιτροπή και μια ομάδα από το υπουργείο Τύπου διάλεγε ποιες θα ακουστούν.

Στα τέλη του ίδιου μήνα 400 δημοσιογράφοι από όλη την Ισπανία, ανάμεσά τους όλοι οι διαπιστευμένοι στο κυβερνητικό ρεπορτάζ, υπέγραψαν ένα κείμενο-διαμαρτυρία, ζητώντας να μπορούν μέσω zoom να παρακολουθούν ζωντανά τις ενημερώσεις και να θέτουν τις ερωτήσεις τους, χωρίς να γίνεται επιλογή από την κυβέρνηση για το ποιες θα υποβληθούν στην επιτροπή.

Το αίτημά τους έγινε δεκτό και έτσι οι δημοσιογράφοι παρακολουθούσαν πλέον μέσω zoom τις ενημερώσεις, υποβάλλοντας σε πραγματικό χρόνο τις ερωτήσεις τους.

Όταν έληξε η καραντίνα τον περασμένο Μάιο, επιτράπηκε η παρουσία μέχρι 15 δημοσιογράφων στην αίθουσα όπου γίνονταν οι ενημερώσεις, ενώ οι υπόλοιποι συνέχισαν να συνδέονται ζωντανά μέσω zoom. Μετά τη λήξη της καραντίνας, σταμάτησαν να εμφανίζονται οι εκπρόσωποι της αστυνομίας και του στρατού, αφήνοντας στο πάνελ είτε μόνο του τον Φερνάντο Σιμόν, είτε με κάποιον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας.

Όταν άρχισε το δεύτερο κύμα τον περασμένο Οκτώβριο, σταμάτησε η φυσική παρουσία των 15 δημοσιογράφων, αλλά συνεχίστηκε η παρακολούθηση της ενημέρωσης μέσω zoom και οι ερωτήσεις σε πραγματικό χρόνο.

Από τις 2 Μαρτίου του 2021, επιτράπηκε ξανά η παρουσία των 15 δημοσιογράφων και έτσι συνεχίζεται μέχρι τώρα. Δηλαδή ο επικεφαλής των λοιμωξιολόγων κάνει την ενημέρωση (κάποιες φορές μαζί με εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας), 15 δημοσιογράφοι βρίσκονται στην αίθουσα και οι υπόλοιποι συνδέονται μέσω zoom , με όλες τις ερωτήσεις να γίνονται σε πραγματικό χρόνο.

Συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής των λοιμωξιολόγων τον Μάρτιο του 2020, τότε που ακόμα τα πράγματα ήταν συγκεχυμένα αναφορικά με τη χρήση μάσκας.
Συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής των λοιμωξιολόγων τον Μάρτιο του 2020, τότε που ακόμα τα πράγματα ήταν συγκεχυμένα αναφορικά με τη χρήση μάσκας.  YOUTUBE

Στην Κύπρο οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα που επιβάλλονται, γίνονται σε αίθουσα του υπουργείου Οικονομικών. Υπάρχει μόνο μία κάμερα, του ΡΙΚ, που δίνει εικόνα και ήχο στους υπόλοιπους τηλεοπτικούς σταθμούς. Στην αίθουσα κάθε φορά υπάρχει ένας δημοσιογράφος από κάθε σταθμό και συνήθως 1-2 δημοσιογράφοι από ενημερωτικές ιστοσελίδες. Αρχικά, ο υπουργός διαβάζει την ανακοίνωση των μέτρων και στη συνέχεια ξεκινά κύκλος ερωτήσεων, ενώ οι δημοσιογράφοι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διευκρινιστικές. H διαδικασία διαρκεί περίπου μία ώρα.

Στη Γαλλία η ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ή την ανακοίνωση νέων μέτρων γίνεται απο τον πρόεδρο της Γαλλίας ή τον πρωθυπουργό μία φορά την εβδομάδα και -όπως και στη Σουηδία- οι ερωτήσεις τίθεται απευθείας απο τους δημοσιογράφους μετά τις ανακοινώσεις των αξιωματoύχων.

Πηγή:News247

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

5700685

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

"Απορριπτέα και επιστημονικά αβάσιμη οποιαδήποτε πρόταση που βασίζεται στο ότι ένα παιδί 12 ετών θα…

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…