Γιατί το ατύχημα της Ρουθ Γκίνσμπεργκ ενδιαφέρει πολύ τον Τραμπ

Κίνδυνος να διαταραχθούν οι ισορροπίες στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

ruth bader ginsburg

H πλάστιγγα της ισορροπίας δυνάμεων στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κινδυνεύει να ανατραπεί, καθώς η δικαστής Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ νοσηλεύεται στην Ουάσιγκτον μετά την πτώση της στο γραφείο της, που της κόστισε ένα κάταγμα σε τρία πλευρά, ανακοίνωσε χθες βράδυ η κορυφαία αμερικανική δικαστική αρχή.

Η 85χρονη Γκίνσμπεργκ, το αρχαιότερο μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, είναι εμβληματική μορφή για τους προοδευτικούς κύκλους και την κοσμική παράδοση στη χώρα, γνωστή για τις ασυμβίβαστες θέσεις της για την προάσπιση δικαιωμάτων, για παράδειγμα του δικαιώματος στην άμβλωση, καθώς και για τα μετριοπαθή, αλλά με βαθιά ερμηνεία του νόμου, επιχειρήματά της. Μετά το ατύχημά της, που συνέβη το βράδυ της Τετάρτης στο γραφείο της, αναβιώνουν πάλι οι φόβοι στην Αριστερά των ΗΠΑ για την υγεία της, που αναμένεται να έχει σοβαρή επίπτωση στον εν γένει πολιτικό προσανατολισμό του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Σε περίπτωση συνταξιοδότησης ή θανάτου της Γκίνσμπεργκ, όπως μεταδίδουν το Reuters και η El Pais και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα έχει την ευκαιρία να ονομάσει και έναν τρίτο υποψήφιο του στο Ανώτατο Δικαστήριο, ένα σώμα του οποίου τα μέλη είναι ουσιαστικά ισόβια και οι αποφάσεις του έχουν βαρύνουσα σημασία για την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας και επηρεάζουν για πολλές δεκαετίες την κοινωνική πυξίδα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στις ενδιάμεσες εκλογές της Τρίτης, οι Ρεπουμπλικάνοι διατήρησαν και επεξέτειναν την πλειοψηφία τους στη Γερουσία, μέχρι τουλάχιστον τον Ιανουάριο του 2021. Η Γερουσία είναι αρμόδια για να εγκρίνει τους υποψηφίους στο Ανώτατο Δικαστήριο έπειτα από έναν εξονυχιστικό έλεγχο των εκάστοτε επίδοξων μελών του Σώματος.

Η Γκίνσμπεργκ, η οποία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας το 2016 επέκρινε δριμύτατα τον Τραμπ, δεν έχει εκδηλώσει την πρόθεση να συνταξιοδοτηθεί και έχει επιλέξει ήδη τους βοηθούς της, τουλάχιστον μέχρι το 2020. Επί του παρόντος, από τους εννέα δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, οι πέντε θεωρούνται συντηρητικοί, ενώ προοδευτικοί θεωρούνται τέσσερις.

Η ισορροπία τέθηκε υπό αμφισβήτηση τον Οκτώβριο με το διορισμό του Μπρετ Κάβανο, για του οποίου την εκλογή, η διαδικασία μετατράπηκε σε μείζονα πολιτική κρίση, καθώς ο υποψήφιος κατηγορήθηκε για σεξουαλική κακοποίηση γυναικών, κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε κατηγορηματικά. Ο Κάβανο, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα μόλις χθες, αντικαθιστά τον 82χρονο Άντονι Κένεντι, ο οποίος ανακοίνωσε την αποχώρησή του το περασμένο καλοκαίρι και ο οποίος λειτουργούσε ως πολιτικό εκκρεμές στο Ανώτατο Δικαστήριο, δεδομένου ότι κατά καιρούς συντασσόταν με τους συντηρητικούς και άλλοτε με τους προοδευτικούς.

Η Γκίνσμπεργκ είχε διορισθεί το 1993 στο Ανώτατο Δικαστήριο από τον τότε πρόεδρο, τον Δημοκρατικό Μπιλ Κλίντον. Δεν είναι η πρώτη φορά που η ανώτατη δικαστικός πάσχει από προβλήματα υγείας. Το 2012 είχε ξανασπάσει δύο πλευρά, είχε υποβληθεί σε επέμβαση στην καρδιά το 2014, ενώ είχε υποβληθεί επίσης σε θεραπεία για καρκίνο.

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

εβρος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων…