Newsroom

Newsroom

Γιατί αντέδρασαν τόσο καθυστερημένα τα σωστικά μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων

Δραματική μάχη με το χρόνο δίνουν οι 411 επιβάτες και το 55μελές πλήρωμα  του υπό ιταλική σημαία επιβατηγού πλοίου Norman…

unnamed 5

Δραματική μάχη με το χρόνο δίνουν οι 411 επιβάτες και το 55μελές πλήρωμα  του υπό ιταλική σημαία επιβατηγού πλοίου Norman Atlantic, που εκτελούσε το δρομολόγιο Ηγουμενίτσα – Ανκόνα κι ενώ έπλεε στη θαλάσσια περιοχή 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών, προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά για την ετοιμότητα και τους χρόνους αντίδρασης των κρατικών αρχών. Στο πλοίο που είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα του Σαββάτου από την Πάτρα με προορισμό την Ιταλία μέσω Ηγουμενίτσας και ενώ βρισκόταν έξω από τους Οθωνούς, στις 04:00 τα ξημερώματα της Κυριακής στο πάρκινγκ του καραβιού δυο φορτηγά έπιασαν φωτιά, η οποία γρήγορα επεκτάθηκε σε όλο το πλοίο! Σύντομα, ο καπετάνιος του πλοίου δηλώνει “αδυναμία κατάσβεσης της φωτιάς”. Λιγότεροι από τους μισούς επιβάτες κατάφεραν να μπουν στις σωστικές λέμβους, άλλοι μέσα στον πανικό τους έπεσαν στη θάλασσα και οι υπόλοιποι περιμένουν βοήθεια στη γέφυρα του πλοίου.
Η κινητοποίηση όμως των σωστικών μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων παρουσιάζει μεγάλη καθυστέρηση και παράλληλα αποκαλύπτεται ότι πρέπει να ταξιδέψουν μεγάλες αποστάσεις  θέτοντας ερωτήματα για τη διασπορά των μέσων.
Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες εντολή να σπεύσουν άμεσα παραπλέοντα πλοία κοντά στο «Νorman Αtlantic», δόθηκε από το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου. Ήδη έχουν ξεκινήσει διαδικασίες αποστολής σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ στις 06:51 απογειώθηκε ελικόπτερο τύπου Hawk από τη βάση του Κοτρωνίου στο Μαραθώνα, το οποίο σπεύδει στην περιοχή. Από την Ηγουμενίτσα και την Κέρκυρα, κατά πληροφορίες, έχουν επίσης ξεκινήσει για το σημείο σκάφη του Λιμενικού Σώματος αλλά και ένα πλωτό πυροσβεστικό σκάφος, ωστόσο η επιχείρηση κρίνεται δύσκολη, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, με τους ανέμους να φτάνουν τα 8 μποφόρ.  Δίπλα στο φλεγόμενο πλοίο βρίσκεται και ένα φορτηγό πλοίο, που προσπαθεί να περισυλλέξει από τη θάλασσα τους επιβάτες που έπεσαν μέσα στον πανικό τους.  Στην περιοχή σπεύδει και ένα C130 που απογειώθηκε από την Ελευσίνα καθώς και δυο Chinook.  Σε βοήθεια των επιβατών του πλοίου στην περιοχή πηγαίνουν και ιδιωτικά σκάφη από την Κέρκυρα. Πριν από λίγο απογειώθηκε και δεύτερο C130, ενώ δύο ακόμη σούπερ πούμα απογειώθηκαν από Λήμνο και Καλαμάτα.
Επισημαίνουμε: ΩΡΑ 08.32 Τέσσερα συνολικά ελικόπτερα κι ένα C 130 θα απογειωθούν για να λάβουν μέρος στην επιχείρηση διάσωσης, ανέφερε στο Mega o Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.
Η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟ αποπλέει άμεσα μετά από απόφαση του ΥΕΘΑ Ν.Δένδια και θα πλεύσει με τη μέγιστη ταχύτητα προς του Οθωνούς.  Η αποστολή φρεγάτας κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να βοηθήσει στην εξαιρετικά δύσκολη επιχείρηση διάσωσης των επιβατών που είναι εγκλωβισμένα πάνω στο πλοίο. Βεβαίως μπορούμε όλοι να υπολογίσουμε το χρόνο που χρειάζεται ένα πολεμικό πλοίο για να διανύσει αυτή την τεράστια απόσταση και μάλιστα με πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες.
Η κυβέρνηση, ο ΥΕΘΑ Ν.Δένδιας και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας πρέπει να απαντήσουν άμεσα πως είναι δυνατόν και ενώ έχουν δαπανηθεί όλα αυτά τα χρόνια υπέρογκα ποσά για την απόκτηση τόσων μέσων έρευνας-διάσωσης, να εντοπίζονται σε μια τόσο κρίσιμη έκτακτη κατάσταση αυτά τα ζητήματα.   
Ποιος αλήθεια είναι ο σχεδιασμός των επίσημων αρχών σε αυτή την κορυφαία διαδρομή Πάτρας-Ιταλίας, όπου διακινούνται καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι και εμπορεύματα.
Τα ερωτήματα αυτά πρέπει να απαντηθούν σε εύλογο χρόνο και σε καμιά περίπτωση να μην μπουν κάτω από το χαλάκι, ούτε φυσικά να καλυφθούν από τις κυβερνητικές δηλώσεις που διαχέονται από την ανάγκη διατήρησης του εναγκαλισμού της εξουσίας και των δημοσίων σχέσεων του κάθε δελφίνου!
Εκφράζουμε και τη δικά μας αγωνία για τους ανθρώπους που κινδυνεύουν και απελπισμένοι δηλώνουν: «Άρχισαν να καίνε τα παπούτσια μας, οι λαμαρίνες άρχισαν να καίνε και “φούσκωσαν”. Δεν μπορούμε να πάμε στο κάτω κατάστρωμα ούτε πουθενά, γύρω γύρω όλα καίγονται!», τόνισε επιβάτης. Σύμφωνα με μαρτυρία επιβάτη, πλοίο των Μινωϊκών Γραμμών προσέγγισε στο φλεγόμενο πλοίο και έριξε στη θάλασσα σωστικές λέμβους, αλλά λόγω των κακών καιρικών συνθηκών δεν είναι εύκολο να κατέβουν από την γέφυρα του πλοίου οι εγκλωβισμένοι επιβάτες.
Η κυριότερη δυσκολία είναι οι πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες. Είναι ενδεικτικό ότι το πλήρωμα του C 130 ενός αεροσκάφους που είναι ικανό να πετά παντού και πάντα έχει αναφέρει ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να πετάξει σε χαμηλό ύψος όπως του είχε ζητηθεί για να μεταφέρει εικόνα από την κατάσταση που επικρατεί στο πλοίο.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες στην περιοχή βρίσκεται ήδη ένα ιταλικό πολεμικό πλοίο και τουλάχιστον επτά ακόμη εμπορικά πλοία.
Στο ΥΠΕΘΑ μέχρι πριν από λίγο μιλούσαν για μια επιχείρηση στην οποία “κυνηγάμε το θαύμα” για την διάσωση των επιβατών. Το ζητούμενο είναι να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο πλοίο. Κάτι που μοιάζει πολύ δύσκολο. Η κατάσταση όπως την μεταφέρουν επιβάτες από το πλοίο είναι τραγική. Η φωτιά σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους επεκτείνεται και τα πλοία που βρίσκονται γύρω του δεν μπορούν μέχρι στιγμής να προσεγγίσουν το φλεγόμενο Νόρμαν Ατλάντικ.
ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΤΙΤΑΝΙΑ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

Πηγή: diktiospartakos.blogspot.com

 

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…