Newsroom

Newsroom

Γιανούκοβιτς: Η Αντιπολίτευση απειλεί την εθνική ασφάλεια της Ουκρανίας

Απέρριψε το κάλεσμα της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης της χώρας σε «επανάσταση» ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς. Χαρακτήρισε το κάλεσμα «απειλή…

gianoukobits

Απέρριψε το κάλεσμα της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης της χώρας σε «επανάσταση» ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Χαρακτήρισε το κάλεσμα «απειλή για την εθνική ασφάλεια».

Μετά από μια νέα νύχτα συγκρούσεων, στις οποίες τραυματίστηκαν πολλοί διαδηλωτές και αστυνομικοί στο κέντρο του Κιέβου, ο Ουκρανός πρόεδρος υποδέχτηκε τους τρεις προκατόχους του στο αξίωμα, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που ο ίδιος θεωρεί ότι συνιστούν ένα πρώτο βήμα για έναρξη συνομιλιών με την Αντιπολίτευση.

«Οι εκκλήσεις για επανάσταση συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια», τόνισε ο Γιανούκοβιτς κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τους πρώην προέδρους Λεονίντ Κραβτσούκ, Λεονίντ Κούτσμα και Βίκτορ Γιούσενκο.

Κάνοντας μια χειρονομία καλής θέλησης προς τους διαδηλωτές, ο Γιανούκοβιτς ανακοίνωσε ότι ζήτησε να αποφυλακιστούν ορισμένοι από αυτούς που συνελήφθησαν στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας την 1η Δεκεμβρίου.

Ταυτοχρόνως όμως σημείωσε ότι θα πρέπει να εξεταστούν τα αδικήματα που διαπράχθηκαν στην Πλατεία Ανεξαρτησίας και οι δράστες, από όποια πλευρά και αν προέρχονται, να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.

Ο πρόεδρος συνέχισε λέγοντας ότι δεν βλέπει άλλη εναλλακτική λύση παρά να αποκαταστήσει τις στενές εμπορικές σχέσεις της χώρας με τη Μόσχα.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για το μέλλον χωρίς να μιλάμε για την αποκατάσταση των εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία», είπε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ίδια στιγμή, κι ενώ ο Πρόεδρος Γιανούκοβιτς, δηλώνει αποφασισμένος να εργαστεί για «την εκτόνωση της κρίσης», δύο δημοσιογράφοι από τη Γεωργία που κάλυπταν τις φιλοευρωπαϊκές διαδηλώσεις στο Κίεβο κλήθηκαν από τις ουκρανικές αρχές να εγκαταλείψουν τη χώρα, όπως έγινε γνωστό από το τηλεοπτικό κανάλι για το οποίο εργάζονται και το οποίο μετέδιδε τις τελευταίες ημέρες απευθείας από το Κίεβο, τις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.

Η υπηρεσία μετανάστευσης της Ουκρανίας διέταξε τους δύο δημοσιογράφους του καναλιού Τάμπουλα «να φύγουν από τη χώρα εντός 24 ωρών» διότι σε διαφορετική περίπτωση θα απελαθούν, εξήγησε η διευθύντρια του καναλιού, Ταμάρα Τσεργκολεϊσβίλι.

«Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν ότι ο υπαρχηγός των υπηρεσιών ασφαλείας τους διέταξε να απελάσουν τους ξένους δημοσιογράφους που συμμετείχαν σε ”αντικυβερνητικές ταραχές”, όμως αρνήθηκαν να επιδείξουν το σχετικό έγγραφο», πρόσθεσε.

«Απορρίπτουμε αυτές τις παράλογες κατηγορίες και οι δημοσιογράφοι μας θα παραμείνουν στο Κίεβο επειδή μια τέτοια προφορική εντολή δεν έχει νομική ισχύ», κατέληξε η Τσεργκολεϊσβίλι.

Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης Σεργκέι Αρμπούζοφ μεταβαίνει την Τετάρτη στις Βρυξέλλες για να συζητήσει το θέμα της οικονομικής εταιρικής σχέσης της χώρας με την ΕΕ, την οποία αρνήθηκε να υπογράψει ο Γιανουκόβιτς στα τέλη Νοεμβρίου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος είπε ότι ελπίζει να υπάρξει μια συμφωνία «πριν από τον Μάρτιο», σημειώνοντας όμως ότι αυτό θα εξαρτηθεί επίσης και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από την πλευρά της, γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι ο διεθνής αυτός οικονομικός οργανισμός είναι έτοιμος να βοηθήσει την Ουκρανία εάν η χώρα εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ουκρανία εάν μας χρειάζεται, εάν θέλει να βοηθήσει την οικονομία της να κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση. Είμαστε έτοιμοι να πάμε εκεί οποτεδήποτε», είπε μιλώντας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

 

Β. Καπερνάρος για υπόθεση Λυγγερίδη: «Θα υπάρξουν πιέσεις, για να κλείσουν στόματα» (video)

καπερναρος

Β. Καπερνάρος για υπόθεση Λυγγερίδη: «Θα υπάρξουν πιέσεις, για να κλείσουν στόματα» (video)

«Η Αστυνομία δέχεται συνεχώς επιθέσεις στα γήπεδα, αλλά πάντα περνούσαν στο ντούκου», παραδέχτηκε ο πρόεδρος…