Γιάννος Παπαντωνίου: Καμία δωροδοκία στα ΤΟR-Μ1 – Τί κατέθεσε στη δίκη Τσοχατζόπουλου

Ολοκλήρωσε την κατάθεσή του στη δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου για τις “χρυσές μίζες” στα εξοπλιστικά, ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου. Νωρίτερα είχε καταθέσει και η Βάσω Παπανδρέου.

papantoniou 5

Ολοκλήρωσε την κατάθεσή του στη δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου για τις “χρυσές μίζες” στα εξοπλιστικά, ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου. Νωρίτερα είχε καταθέσει και η Βάσω Παπανδρέου.

Συνταρακτική και φοβερή χαρακτήρισε την πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου όσον αφορά την υπόθεση Τσοχατζόπουλου ο πρώην υπουργός άμυνας επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, Γιάννος Παπαντωνίου.

Όπως είπε στην κατάθεσή του ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου κακουργημάτων, λυπάται ιδιαίτερα για την εξέλιξη της υπόθεσης ενώ όπως υποστήριξε, δεν προέκυψε κανένα στοιχείο για δωροδοκία στα ΤΟΡΜ1 από την αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή.

«Τότε δεν ήταν τίποτα γνωστό. Μόνο όταν έγιναν οι δίκες στην Γερμανία και την Ρωσία. Μόλις έλαβα γνώση αυτής της ανωμαλίας, για τα αντισταθμιστικά, πήγα στη Ρωσία και ήρθα σε συνεννόηση με τον ομολογό μου τον κ. Ιβανοφ και αντικατέστησε την εταιρία που είχε κάνει τη λαμογιά με μια άλλη που έκανε τα αντισταθμιστικά. Η Ρωσία τα πλήρωσε δυο φορές» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην υλοποίηση των αντισταθμιστικών των ΤΟΡΜ1 ο διάδοχος του Άκη Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο άμυνας, έκανε λόγο για μια «τεράστια απάτη». «Επέλεξα την πολιτική λύση. Είδα ότι τα αντισταθμιστικά δεν εκτελούνταν, άρα η Ελλάδα δεν εισέπραττε αυτιά που έπρεπε να εισπράξει».

Ο Γιάννος Παπαντωνίου χαρακτήρισε τη σχέση του με τον Άκη Τσοχατζόπουλο «αυστηρά επαγγελματική» και σε ερώτηση του εισαγγελέα αν διέβλεψε πολιτική δίωξη όπως ο κατηγορούμενος ισχυρίζεται απάντησε: «Υπάρχει μια πρωτόδικη απόφαση που είναι φοβερή. Συνταρακτική. Αν το δικό σας δικαστήριο την επιβεβαιώσει…»

Εισαγγελέας: Στην πορεία της ιδιωτικής ζωής του Τσοχατζόπουλου,την μη υπουργική ζωή, σας προκάλεσαν εντύπωση οι συνθήκες ζωής του σε σχέση με τη θέση του;

Παγορόπουλος: (συνήγορος υπεράσπισης): Υπάρχουν πολλοί πολιτικοί έξω από εδώ με βίλες και πισίνες.

Παπαντωνίου: Έλαβα γνώση όπως όλοι οι πολίτες. Να αποφύγουμε να κάνουμε σχόλια για την ιδιωτική ζωή. Λυπάμαι όμως, ιδιαίτερα για όλη την εξέλιξη που έχει η υπόθεση Τσοχατζόπουλου.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο Γιάννος Παπαντωνίου είπε πως όταν εκείνος διαδέχτηκε τον Άκη Τσοχατζόπουλο στο υπουργείο Άμυνας υπήρχε εκτίναξη των δαπανών. «Είχαμε παγκόσμιο ρεκόρ μαζί με την Αμερική και το Ισραήλ. Υπήρχε μεγάλο άνοιγμα σε εξοπλισμούς το οποίο, όπως σωστά είπε ο κ. Σημίτης, έπρεπε να κοπεί… Για το λόγο αυτό όταν ανέλαβα το ΥΕΘΑ κινήθηκα με βάση το συμφέρον του δημοσίου. Εισηγήθηκα δραστικές περικοπές στο αμέσως επόμενο πρόγραμμα» είπε ο πρώην υπουργός και συμπλήρωσε: «Η μίζα έχει πολλές εξηγήσεις. Η πρωτόδικη απόφαση έχει ένα μεγάλο, ειδικό βάρος. Εγώ δεν πρόκειται να υποκαταστήσω τη δικαιοσύνη». Λίγο αργότερα ο Γιάννος Παπαντωνίου εξέφρασε την πεποίθηση ότι: «Δεν υπάρχει σύστημα θεσμικό το οποίο να είναι αδιάβροχο στη διαφθορά».

Εισαγγελέας: Συμμετείχατε στο ΚΥΣΕΑ ως υπουργός Οικονομικών. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο υπουργός Οικονομικών ακολουθεί την ίδια τακτική ή υπάρχει λόγος επειδή είναι υπουργός να ερευνήσει λίγο παραπάνω….

Παπαντωνίου: Ο υπουργός Οικονομικών είναι υπεύθυνος για όλες τις δαπάνες του δημοσίου, δεν ασχολείται όμως ούτε με τη σκοπιμότητα ούτε με τη νομιμότητα της δαπάνης, ούτε με το τι έγινε ή δεν έγινε στη σύμβαση….Γνώμονας μου ήταν το συμφέρον του ελληνικού λαού. Ως υπουργός Άμυνας πάντα είχα το μυαλό μου στην μείωση των εξοπλιστικών δαπανών. Έκανα δραστικές παρεμβάσεις για περικοπές δαπανών.

Κοτσαλής (συνήγορος Τσοχατζόπουλου): Διαπιστώσατε να συμβαίνει κάτι εξωθεσμικό στο υπουργείο;

Παπαντωνίου: Μόλις ανέλαβα αντικαταστάθηκαν 140 στελέχη της διευθύνσεως του υπουργείου. Σωστό είναι σε παρόμοιες θέσεις να μην υπάρχουν πολυετείς παραμονές για να προφυλαχθεί το υπουργείο.

 

Φωτογραφία: (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)