O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σύμφωνα με δημοσίευμα από την avgi.gr, ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, απάντησε: «Όταν μια νόμιμη επισύνδεση ολοκληρώνεται και δεν καταλήγει σε τίποτα, το οποίο να ακουμπά στο λόγο για τον οποίον έγινε, τερματίζεται εκεί και καταστρέφεται το οποιοδήποτε αρχείο».
Στη συνέχεια, o κυβερνητικός εκπρόσωπος δέχτηκε και νέο ερώτημα από το δημοσιογράφο του ίδιου μέσου (avgi.gr) σχετικά με το ενδεχόμενο καταστροφής των στοιχείων για Ανδρουλάκη. «Είπατε ότι αν δεν υπάρχει ωφέλιμο υλικό από μια νόμιμη επισύνδεση, αυτό σε εύλογο χρόνο καταστρέφεται. Στην περίπτωση του κυρίου Ανδρουλάκη έχει καταστραφεί αυτό το υλικό ή υπάρχει;» ρώτησε ο δημοσιογράφος, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να απαντά ως εξής:
«Με ρωτάτε πράγματα τα οποία δεν έχω τη δυνατότητα να γνωρίζω και να απαντώ. Εκείνο που γνωρίζω από το πρωτόκολλο αυτού του τύπου των νόμιμων επισυνδέσεων είναι ότι όταν ολοκληρώνονται και δεν προκύπτει τίποτα, δεν υπάρχει κάποιο αρχείο ή κάτι να κινείται. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αυτές είναι απαντήσεις που σίγουρα ο κύριος Ανδρουλάκης θα μπορούσε να πάρει από τις Υπηρεσίες και σίγουρα, φαντάζομαι, θα δοθούν και στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ή σε άλλες κοινοβουλευτικές διαδικασίες που θα εκκινήσουν το επόμενο διάστημα».
Γιάννης Οικονόμου: Προσπάθεια «συσκότισης» για τις ευθύνες Μητσοτάκη στο σκάνδαλο υποκλοπών
Στη γραμμή της άγνοιας και της προσπάθειας να παρουσιάσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως ανεπαρκή και ανίκανο να εποπτεύσει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, επέμεινε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παρότι είχε από την πρώτη στιγμή της εκλογής της Νέας Δημοκρατίας υπαχθεί στο πρωθυπουργικό γραφείο, πασχίζοντας έτσι να βγάλει από το κάδρο των δεδομένων και τεράστιων ευθυνών του τον πρωθυπουργό. Η τοποθέτησή του περιελάμβανε μομφές κατά του Νίκου Ανδρουλάκη, γενικές επικλήσεις εθνικών κινδύνων και πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων, την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να κερδίσει όσο περισσότερο χρόνο μπορεί, ενόψει και της κοινοβουλευτικής διαδικασίας που θα ακολουθήσει μετά τις 22 Αυγούστου.
Χαρακτηριστική η απάντησή του στο ερώτημα του documentonews.gr και το δημοσιογράφο Μηνά Κωνσταντίνου, αναφορικά με τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως «εάν γνώριζα, δεν θα επέτρεπα να πραγματοποιηθεί» η παρακολούθηση Ανδρουλάκη, παρότι όπως ο ίδιος τόνισε, υπήρχε εισαγγελική απόφαση.
«Ο πρωθυπουργός και εσείς είπατε πως η παρακολούθηση ήταν νόμιμη με υπογραφή εισαγγελέα, και πως εάν γνώριζε δεν θα την επέτρεπε. Θα παρενέβαινε δηλαδή στη Δικαιοσύνη; Θα είχε κάποια διακριτική μεταχείριση έναντι του κ. Ανδρουλάκη;» ερωτήθηκε ο Γ. Οικονόμου από το documentonews.gr, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το ερώτημά μας ως «πολύ εύστοχο», χωρίς όμως να μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει αντίστοιχα έτσι και την απάντησή του.
«Όχι. Είναι πολύ εύστοχο το ερώτημα. Εκείνο που θα γινόταν ήταν ότι η εξέλιξη της διαδικασίας θα ήταν διαφορετική» απάντησε αρχικά, υποστηρίζοντας πως «πριν φτάσει δηλαδή στον εισαγγελέα το αίτημα για την έγκριση, θα υπήρχε ενδεχομένως μία αξιολόγηση με βάση τις πληροφορίες, το σκεπτικό, το πλαίσιο που η διοίκηση της ΕΥΠ θα πρότεινε την εκκίνηση αυτής της διαδικασίας και η εξέλιξη της υπόθεσης θα ήταν διαφορετική».
Στη συνέχεια μάλιστα, προφανώς υπό τον φόβο του ελέγχου που θα ακολουθήσει στη Βουλή μετά τις 22 Αυγούστου, όταν και θα ανοίξει εκτάκτως νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να ξεκαθαρίσει πως «δεν αναφέρομαι σε καμία περίπτωση σε παρέμβαση του πρωθυπουργού στο στάδιο μιας διαδικασίας από την ώρα που έχει εγκριθεί. Αλλά δεδομένου ότι πρέπει να υπήρχε ένα τέτοιου είδους αισθητήριο και φίλτρο αξιολόγησης, εάν αυτό ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού πριν εκκινήσει η όλη διαδικασία, η εξέλιξη της υπόθεσης θα ήταν διαφορετική».
Καθώς και η απάντηση αυτή ακουμπά στη γραμμή της άγνοιας και της μη ενημέρωσης του πρωθυπουργού από τον πρώην -πλέον- διοικητή της ΕΥΠ, εύλογα προέκυψε το ερώτημα για το επίπεδο ενημέρωσης του πρωθυπουργού από τον υφιστάμενό του, αφού η υπηρεσία υπάγεται υπό την εποπτεία του Μεγάρου Μαξίμου. Στο ερώτημα του documentonews.gr για το εάν ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε καθημερινή ενημέρωση από την ΕΥΠ, ο Γ. Οικονόμου αρκέστηκε να απαντήσει πως «ο πρωθυπουργός δεν είχε ενημέρωση για αυτό το περιστατικό από την ΕΥΠ σε καμία φάση της όλης υπόθεσης», αποφεύγοντας να απαντήσει το ερώτημα, και επιμένοντας να αναφέρεται επί της ουσίας σε «μεμονωμένο περιστατικό».
Άλλωστε, και σε άλλο ερώτημα για το εάν υπάρχει άλλη υπόθεση παρακολούθησης που να βαραίνει τον Παναγιώτη Κοντολέων, ο εκπρόσωπος επέμεινε λακωνικά να υποστηρίζει πως «είναι απολύτως συγκεκριμένος ο λόγος για τον οποίο ζητήθηκε η παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ», δίχως άλλες εξηγήσεις.
Πηγή πληροφοριών: Avgi.gr και Documentonews.gr