Γιάννης Λαγός, ένας υπόδικος νεοναζί ευρωβουλευτής με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα

Ένα από τα πρωτοπαλίκαρα του Μιχαλολιάκου, ένας από τους βασικούς κατηγορούμενους στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο Γιάννης Λαγός εξελέγη ευρωβουλευτής

1974686

Ο υπόδικος νεοναζί βαρύνεται µε τις κατηγορίες της διεύθυνσης και συμμετοχής σε εγκληµατική οργάνωση και κακουργηματική οπλοκατοχή, ενώ παράλληλα εξετάζεται ο ρόλος του και στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Κατά το παρελθόν έχει κατηγορηθεί για εκβιασμούςμαστροπείαπροστασία μαγαζιώνπαράνομη οπλοφορία και σπάσιμο επιταγών.

Αξίζει να σημειωθεί πως λίγο καιρό πριν τις Ευρωεκλογές το μόρφωμα της Χ.Α. ήρθε αντιμέτωπο με μία εσωτερική κρίση, με αρκετές παραιτήσεις αλλά και καταγγελίες από τον πρώην ευρωβουλευτή Συναδυνό για σκόπιμη παραγκώνιση του ευρωβουλευτή Επιτήδειου προκειμένου να προωθηθεί ο Λαγός έτσι ώστε να εκλεγεί με απώτερο σκοπό να αποδράσει στο εξωτερικό σπάζοντας την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα που του έχει επιβληθεί, μεταβαίνοντας στην Ευρωβουλή στις Βρυξέλλες.

Η συντονισμένη προσπάθεια της οργάνωσης να «σπρώξει» τον υπόδικο Λαγό είχε αποτέλεσμα καθώς, όχι μόνο εξελέγη αλλά έρχεται πρώτος σε σταυρούς και παρά τη γενική πτώση της Χρυσής Αυγής συγκεντρώνει ένα μεγάλο ποσοστό.

Η Ελευθερία Τομπατζόγλου, δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα στη δίκη της Χρυσής Αυγής, μιλώντας στο documentonews.gr υπογράμμισε το γεγονός πως ο υπόδικος χρυσαυγίτης έχει υπάρξει υπότροπος καθώς ήδη έχει παραβιάσει τρεις φορές τους όρους αποφυλάκισής του το καλοκαίρι του 2017 με το Συμβούλιο Εφετών να διατάσσει τότε και πάλι τον εγκλεισμό του. Η αρχική του αποφυλάκιση του είχε γίνει με τον όρο του κατ’οίκον περιορισμού και της μετάβασής του μόνο στη βουλή, «εν συνεχεία του εχει τεθεί περιοριστικός όρος απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα όπου πλέον θα πρέπει να απευθυνθεί στις δικαστικές αρχές για άρση ή αντικατάσταση του όρου αυτού» είπε χαρακτηριστικά η κα Τομπατζόγλου.

«Με δεδομένο ότι έχει ήδη παραβιάσει μία φορά τους όρους, και είναι ύποπτος φυγής, δεν ξέρω κατά πόσο θα είναι εφικτό να γίνει δεκτό το αίτημά του. Είναι μία μεθόδευση αυτή της Χρυσής Αυγής προφανώς για μπορέσει να εξυπηρετήσει και την ενδεχόμενη διαφυγή του Λαγού, καθώς πλέον τα στοιχεία σε βάρος του είναι συντριπτικά. Το ζήτημα είναι να έχει λυθεί το θέμα μέχρι την πρώτη ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου», σημείωσε η ίδια, ενώ όσον αφορά την εξ αρχής υποψηφιότητα του Λαγού στις Ευρωεκλογές, ανέφερε πωςείναι πολύ πιθανό να έχουμε να κάνουμε με μία άτυπη συμφωνία ανάμεσα στον ίδιο και την ηγεσία της οργάνωσης είτε με προσφορά διαφυγής στο εξωτερικό είτε ως δέλεαρ για να κρατήσει το στόμα του κλειστό, καθώς η καταδίκη του είναι πλέον δεδομένη και αποτελεί «καμένο χαρτί» μετά τα συντριπτικά στοιχεία που έχουν εμφανιστεί εναντίον του.

Ωστόσο σε επικοινωνία του documentonews.gr με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Κούλογλου, αφού τόνισε πως και ο ίδιος είχε ψάξει το θέμα του Λαγού σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ξεκαθάρισε πως η άρση της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα που του έχει επιβληθεί είναι αποκλειστικό θέμα των ελληνικών αρχών και πως το μοναδικό πράγμα που μπορεί να κάνει το Ευρωκοινοβούλιο είναι να άρει την ασυλία του άμεσα εφόσον ζητηθεί.

«Το στάτους του ευρωβουλευτή δεν του προσφέρει καμία πρόσθετη προστασία διότι αν τεθεί θέμα άρσης της ασυλίας, αυτή θα αρθεί αμέσως στην επόμενη συνεδρίαση. Αυτό που εξασφαλίζει – αλλά είναι θέμα της ελληνικής δικαιοσύνης – είναι πιθανότατα η άρση απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Δεν ξέρω τι θα κάνει η ελληνική δικαιοσύνη αν θα άρει την απαγόρευση για Βρυξέλλες και Στρασβούργο ή μονό για συγκεκριμένες ημέρες αλλά σίγουρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτό, ούτε να κάνει κάτι παραπάνω από τη στιγμή που έχει εκλεγεί νόμιμα».

Ο «κουμανταδόρος» της Χ.Α. στον Πειραιά, σε συνέντευξή του στο site του Κωνσταντίνου Μπογδάνου και στην πολιτευτή της Ν.Δ. Ελένη Κριτσιδήμα του Κινήματος #Παραιτηθείτε, απαντώντας σε σχετική, με την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα που του έχει επιβληθεί, ερώτηση, είπε:

«Θα είμαι ένας ευρωβουλευτής, όπως όλοι. Η ελληνική νομοθεσία μου έδωσε το δικαίωμα να είμαι υποψήφιος και ο Άρειος Πάγος ανακήρυξε τον συνδυασμό που ανήκω. Θα είναι αδιανόητο αν ένας εκλεγμένος ευρωβουλευτής δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του και να πάει στις Βρυξέλλες. Αυτό θα είναι ο ορισμός του φασισμού! Αν εκλεγώ με την ψήφο των Ελλήνων και το θέλημα του Θεού, θα υποβάλλω αίτημα στις αρμόδιες Αρχές με το οποίο θα ζητήσω την άρση των περιοριστικών όρων. Πιστεύω ότι το αυτονόητο είναι πως θα μου επιτραπεί να επισκέπτομαι τις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο για τις συνεδριάσεις. Θα είναι τρομακτικό και πλήγμα για τη Δημοκρατία ένας εκλεγμένος ευρωβουλευτής να μη μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν πραγματοποιεί έρευνα για το ποινικό µητρώο των ευρωβουλευτών καθώς στον κανονισμό του αναφέρει πως δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση του. Οι εκλεγµένοι εκπρόσωποι των κοµµάτων κάθε χώρας έχουν δικαίωµα να συµµετέχουν στην Ευρωβουλή. Ωστόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι αποφάσεις για την άρση της ασυλίας λαµβάνονται πιο άμεσα και πιο εύκολα, αρκεί μόνο ένα αίτηµα από τις αρµόδιες Αρχές κάθε χώρας προς το προεδρείο.

Πηγή: documentonews.gr

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Καραμανλής

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Δεν ξέρουμε τι ήταν χειρότερο, τα όσα είπε ο Καραμανλής ή τα χειροκροτήματα από τους…

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

240327221854 athanasios mpinis 270324 1024x574 1

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η παραίτηση του Αθανάσιου Μπίνη σχετίζεται…

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

profile player 960x540 26

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

Μετωπική κόντρα μεταξύ του Νικόλα Φαραντούρη και του Άρη Πορτοσάλτε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

Screenshot 2 15

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

«Θα έπρεπε να ντρέπεστε. Πώς κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη».

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

221115164838 mariagapi 305110527 473772367946558 5755461261693762487 n

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

Στο βίντεο που ανέβασε, το νεαρό μοντέλο δείχνει την τομή στην πλάτη της και τονίζει…