Γιάννη είμαι το ποταμάκι σου

Θυμάμαι σε μια συνέντευξη σε ξένο δημοσιογράφο την περίοδο της οικονομικής κρίσης, είχα κληθεί να εξηγήσω τη σημαίνει η λέξη διαπλοκή που άκουγε συχνά από την άφιξή του στην Ελλάδα.

Σήμερα θα μπορούσα να δώσω το παράδειγμα του Αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος αισθάνθηκε την ανάγκη να ζητήσει δημόσια συγνώμη από τον Γιάννη Κουρτάκη (για τους πολλούς που δεν τον ξέρουν είναι ο εκδότης της εφημερίδας Παραπολιτικά) γιατί η Βουλή απέρριψε το αίτημα άρσηςασυλίας του Πολάκη, μετά από μήνυσή του.

Υπουργός, απολογήθηκε σε επιχειρηματία για θεσμική απόφαση ενός οργάνου και μάλιστα της Βουλής. Αφού με τη συγνώμη θεώρησε πως ξέπλυνε ως ποτάμι την ντροπή, εγγυήθηκε άλλη έκβαση στην επόμενη μήνυση. Ευτύχημα είναι που δεν προσφέρθηκε να του σφουγγαρίσει τις σκάλες ή να του μαγειρέψει στιφάδο για να εξιλεωθεί. Τη συγνώμη του Αντιπροέδρου και υπουργού χωρίς αρμοδιότητες, ακολούθησε η απολογία πλείστων ακόμη υπουργών της ΝΔ, οι όποιοι  ψέλλιζαν άλλοι πως ψήφισαν την άρση ασυλίας και άλλοι πως δεν έφταιγαν για ό,τι έγινε.

Ο Μητσοτάκης ο ίδιος διέρρευσε πως θα τιμωρήσει τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής ομάδας, Σταύρο Καλαφάτη, για την αποτυχία του να κάνει τα κέφια του εκδότη. Διαπλοκή λοιπόν είναι η εξυπηρέτηση συμφερόντων από τους πολιτικούς ακόμη και αν χρειαστεί να εξευτελιστούν και να διασυρθούν προκειμένου να τα εξυπηρετήσουν. Πρέπει δε να το κάνουν με την ίδια ζέση με την οποία οι επιχειρηματίες και οι εκδότες βρίσκουν καταλληλότερο τον Μητσοτάκη και κομψοτάτη την Μαρέβα, χωρίς να λογαριάζουν το δικό τους δημόσιο εξευτελισμό.

Πώς όμως και συνέβη το κακό να τους κατατροπώσει έτσι ο Πολάκης; Ας δούμε όλα όσα ψιθυρίζονται στη Νέα Δημοκρατία;

1. Πολλοί βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι υποβοήθησαν τη διαδικασία «απαλλαγής» του Πολάκη, δεν είναι φίλοι του. Θεωρούν όμως πως είναι πολύ επικίνδυνο να εγκαινιαστεί η διαδικασία κατά την οποία θα μηνύονται βουλευτές για όσα λένε από το βήμα της Βουλής και θα αίρεται μάλιστα η ασυλία τους. Θεωρούν πως έτσι ανοίγει κερκόπορτα και για τους ίδιους

2. Μισούν τον Πολάκη, αλλά δεν θέλουν να κάνουν τα χατίρια σε εκδότες και επιχειρηματίες, οι οποίοι θέλουν να κάνουν τα γούστα και τα καπρίτσια τους πολιτική ατζέντα.

3. Δεν θέλουν να θέσουν τον εαυτό τους και το κόμμα σε ομηρία (χωρίς ανταλλάγματα μάλιστα) για να ικανοποιήσουν τις δημόσιες σχέσεις του Άδωνη και της παρέας του που επωφελείται από τα συγκεκριμένα εκδοτικά συγκροτήματα.

4. Υπάρχει πράγματι κομμάτι στη ΝΔ, που εκτιμά την ευθύτητα του Πολάκη και το γεγονός πως δεν επιτέθηκε ποτέ αδίκως σε πρόσωπα αλλά προσπαθεί να αντιμετωπίσει ασύμμετρες επιθέσεις

5. Η κατάσταση αναμφίβολα δηλώνει το «μπάχαλο» που έχει επέλθει στη ΝΔ και την απροθυμία του μηχανισμού να συμβαδίσει με το Επιτελικό Κράτος που παίρνει αποφάσεις και απαιτεί απλώς εκτέλεση. Ήταν ίσως η πρώτη φορά που λειτούργησε εμφανώς το «μία σου και μία μου».

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι που δεν ψήφισαν ό,τι ήθελε το αφεντικό, αλλά εξέθεσαν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη (στο αφεντικό).

Φρικιαστική γυναικοκτονία στο Περού: Ένας 19χρονος έκαψε ζωντανή την φίλη του όταν του ζήτησε να χωρίσουν

Φρικιαστική γυναικοκτονία στο Περού: Ένας 19χρονος έκαψε ζωντανή την φίλη του όταν του ζήτησε να χωρίσουν

Η Κατερίνε Γκόμες, 18 ετών, είχε εισαχθεί το περασμένο Σάββατο σε νοσοκομείο, με εγκαύματα στο…

Επική γκάφα στην Κάτω Αχαΐα – Μπέρδεψαν τις εθνικές επετείους και γιορτάζουν αύριο την… 28η Οκτωβρίου

Επική γκάφα στην Κάτω Αχαΐα – Μπέρδεψαν τις εθνικές επετείους και γιορτάζουν αύριο την… 28η Οκτωβρίου

Μάλλον τα μπέρδεψαν στην Κ. Αχαϊα! Και αντί να στολίσουν για την 25η Μαρίου ενόψει…

Η χήρα του δημοσιογράφου του Γιώργου Καραϊβάζ: «Κάποιοι ήθελαν να του κλείσουν το στόμα»

Η χήρα του δημοσιογράφου του Γιώργου Καραϊβάζ: «Κάποιοι ήθελαν να του κλείσουν το στόμα»

Τη στυγερή δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ σχολίασαν στον ΑΝΤ1 η χήρα του δημοσιογράφου και…