"Γιάννης Τσαρούχης: Εικονογράφηση μιας αυτοβιογραφίας" – Γνωστά και άγνωστα έργα στο Μουσείο Μπενάκη

Έργα γνωστά αλλά και άγνωστα, τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό, παρουσιάζονται στο δεύτερο μέρος της «αυτοβιογραφίας» του Γιάννη Τσαρούχη, που εγκαινιάζεται σήμερα, Πέμπτη, στο Μουσείο Μπενάκη στο Κτήριο της Οδού Πειραιώς.

5852a0321dc524447d8b4590

Πρόκειται για την έκθεση «Γιάννης Τσαρούχης: Εικονογράφηση μιας αυτοβιογραφίας. Δεύτερο Μέρος (1940-1989)», με περίπου 200 έργα του σπουδαίου καλλιτέχνη από τη συλλογή του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη, καθώς και άλλα που παραχωρήθηκαν από την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτζου, το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος Pierce και ιδιωτικές συλλογές.

«Με καλλιτέχνες της κλίμακας του Γιάννη Τσαρούχη μπορεί να διαβάσει κανείς την ιστορία του τόπου του σαν ένα βιβλίο εικονογραφημένο» δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο Άγγελος Δεληβορριάς, επί δεκαετίες διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, που έκανε αναφορά στο πλούσιο έργο του καλλιτέχνη. «Το έργο του προσφέρεται πλουσιοπάροχα για μια απέραντη σειρά επιμέρους θεματικών. Όπως η σχέση του με το θέατρο και τον κινηματογράφο. Του χρωστάμε μια έκθεση» τόνισε.

Ο Τσαρούχης ασχολήθηκε πολύ με το θέατρο, ήταν στενός συνεργάτης του Καρόλου Κουν, ενώ είχε ανεβάσει και ο ίδιος έργα, όπως οι «Τρωάδες» του Ευριπίδη σε θέατρο που δημιούργησε για τέσσερις εβδομάδες στην οδό Καπλανών 6 στην Αθήνα. Επίσης, είχε μεταφράσει έργα αρχαίων δραματουργών, όπως ο «Ορέστης» του Ευριπίδη. «Βεβαίως η παράσταση των Τρωάδων στην οδό Καπλανών νομίζω ότι σημάδεψε το ελληνικό θέατρο από κάθε άποψη» συμπλήρωσε ο κ. Δεληβορριάς, επισημαίνοντας ότι «ο επισκέπτης αυτής της έκθεσης έρχεται να εξερευνήσει έναν ουσιαστικά άγνωστο μαγικό κόσμο».

Αυτό συμβαίνει και με τους πίνακες που εκτίθενται για πρώτη φορά. Όπως ανέφερε η Νίκη Γρυπάρη, πρόεδρος του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη και επιμελήτρια της έκθεσης, είναι πολλά τα έργα του που αγοράστηκαν κατευθείαν από ιδιώτες και συνεπώς δεν εκτέθηκαν ποτέ. Όπως την περίοδο 1953-57, οπότε είχε συμβόλαιο με τον γνωστό συλλέκτη Ιόλα, τον οποίο προμήθευε με ό,τι έφτιαχνε. Άγνωστα έργα του όμως υπάρχουν και στο ίδρυμα.

«Πολλά είναι ακόμα τυλιγμένα σε ρολά, κυρίως σχέδια. Είμαστε ευτυχείς και τυχεροί γιατί ο Τσαρούχης δεν πετούσε κανένα χαρτάκι κι έτσι έχουν διασωθεί πολλά και σημαντικά πράγματα» τόνισε η κ. Γρυπάρη. Η ίδια έφερε το παράδειγμα δυο κομματιών από μεταξωτό ύφασμα, που βρέθηκαν τυχαία μετά τον θάνατό του και τα οποία συμμετέχουν στην έκθεση. «Μια πολύ γνωστή σχεδιάστρια ρούχων στην Αμερική είχε παρακαλέσει Έλληνες ζωγράφους να κάνουν υφάσματα με τα οποία θα έφτιαχναν φουστάνια διάσημοι οίκοι του Παρισιού και της Αμερικής ώστε να πουληθούν ως βοήθεια για τους Έλληνες, στο πλαίσιο του σχεδίου Μάρσαλ. Προσπάθησα να βρω τα ρούχα αυτά, όμως δεν τα κατάφερα. Είναι σαν ένα μεγάλο παζλ, παρουσιάζεις κάτι και βγαίνει κάτι καινούργιο» δήλωσε με έμφαση.

Από τα έργα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά είναι το «Μανάβικο στη Μυτιλήνη», η «Ταβέρνα στο Μαρούσι», «Η βάπτιση του Υιού του Ανθρώπου», η «Κατάθεση στεφάνου», τα σχέδια για την ξεχασμένη φρουρά και τη γυναίκα από την Αταλάντη, «Η ταβέρνα στην οδό Αθηνάς», «Κάνθαρος και τριαντάφυλλο», «Ο Θεόφιλος και η Δόξα του», «Ο βράχος της Ακρόπολης» κ.α.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και οργανώνονται σε ομάδες των 40 περίπου ατόμων.

Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί ξεναγήσεις για το ευρύ κοινό, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από τη Νίκη Γρυπάρη, καθώς και από ξεχωριστούς καλεσμένους, τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν σύντομα.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 26 Φεβρουαρίου 2017, πραγματοποιείται στο πλαίσιο των θεματικών παρουσιάσεων από τις συλλογές του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη, το οποίο φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη, από τον Νοέμβριο του 2012. Το «ταξίδι» μέσα στον κόσμο του Γιάννη Τσαρούχη θα παρουσιαστεί σε δεκαετίες, ενώ η «ξενάγηση» γίνεται μέσα από διαλογή κειμένων που είχε γράψει με τον γλαφυρό, δικό του τρόπο ο ίδιος ο καλλιτέχνης.

Καλλιάνος: Συγκλονιστική απάντηση από γυναίκα που έχασε τον άνδρα της στο Αττικό – «Μην τα βάζετε με τους γιατρούς, βάλτε τα με τα αφεντικά σας»

6084787

Καλλιάνος: Συγκλονιστική απάντηση από γυναίκα που έχασε τον άνδρα της στο Αττικό – «Μην τα βάζετε με τους γιατρούς, βάλτε τα με τα αφεντικά σας»

Απάντηση στα όσα ανέφερε σε βίντεο του ο Γιάννης Καλλιάνος έδωσε μια γυναίκα που έχασε…

Κρήτη: Αδέρφια έδωσαν ραντεβού για να ξυλοκοπήσουν 19χρονο – Η ανήλικη αδερφή τους βιντεοσκοπούσε

Βια

Κρήτη: Αδέρφια έδωσαν ραντεβού για να ξυλοκοπήσουν 19χρονο – Η ανήλικη αδερφή τους βιντεοσκοπούσε

Τον χτυπούσαν τα αδέρφια της κι εκείνη τραβούσε βίντεο. Συνελήφθησαν και οι γονείς.

Θεσσαλονίκη: Αδιανόητο ξύλο οδηγών στην μέση του δρόμου – Τους τραβούσαν για να τους χωρίσουν (Video)

xylo dromos retxiki

Θεσσαλονίκη: Αδιανόητο ξύλο οδηγών στην μέση του δρόμου – Τους τραβούσαν για να τους χωρίσουν (Video)

Οι δύο οδηγοί σταμάτησαν τα οχήματά τους και άρχισαν να πλακώνονται.

H απάντηση Καλλιάνου σε Άδωνι: «Τι θα κάνω αφορά μόνο τον πατέρα μου – Έχω τα πάντα σε μηνύματα»

InCollage 20240424 163106834

H απάντηση Καλλιάνου σε Άδωνι: «Τι θα κάνω αφορά μόνο τον πατέρα μου – Έχω τα πάντα σε μηνύματα»

«Όλα στο φως, χωρίς να φοβηθώ κανέναν που θα προσπαθήσει να με βγάλει ψεύτη», τονίζει…