Γιαννακάκη για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου: "Δεν θα απαιτείται ιατρική επέμβαση ή ψυχιατρική εξέταση"

Η γενική γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Γιαννακάκη, μιλά στο koutipandoras.gr για το νομοσχέδιο που κατατέθηκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση και αφορά τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, τονίζοντας πως μετά τη ψήφιση του η διαδικασία που θα ακολουθείται θα είναι εχέμυθη και δεν θα απαιτεί κάποια προηγούμενη ιατρική επέμβαση ή ψυχιατρική εξέταση.

NewsRoom 04/05/2017 | 14:50

Η κ. Γιαννακάκη απαντά για το αν βρίσκεται στον προγραμματισμό της κυβέρνησης η τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, ενώ παίρνει θέση και για το διαχωρισμό της εκκλησίας κράτους, μετά το νέο κρούσμα μισαλλοδοξίας από Μητροπολίτες -όπως ο Σεραφείμ- που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ κατά του συμφώνου συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια.

Διαβάστε τη συνέντευξη στον Άγγελο Προβολισιάνο: 

Ήταν πάγιο αίτημα κυρίως των διεμφυλικών ατόμων η αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Πείτε μας τι ακριβώς θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο…

Αφορά τη φυλομετάβαση, δηλαδή αφορά τους ανθρώπους που αισθάνονται δυσφορία γένους, που ουσιαστικά σημαίνει ότι δεν αισθάνονται άνετα με το φυσικό γένος που τους αποδόθηκε κατά τη γέννηση. Και μέσω της εκούσιας δικαιοδοσίας που είναι μία διαδικασία πάρα πολύ διακριτική, πάρα πολύ γρήγορη, εχέμυθη και αφορά κάθε έλληνα πολίτη που θέλει να μεταβάλει κάποιο στοιχείο της ταυτότητάς του, ο δικαστής δεν θα μπορεί να θέτει κανένα επιπλέον κριτήριο. Δεν θα χρειάζεται καμία επιπλέον ιατρική επέμβαση ή ψυχιατρική εξέταση. Με αυτό το νομοσχέδιο απαγορεύουμε τον εξαναγκασμό σε ακρωτηριασμό, κάτι που έρχεται σε αρμονία με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και με την Παγκόσμια Χάρτα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που είναι τομή για την ελληνική διοίκηση, αναγνωρίζει δικαιώματα στους συμπολίτες μας και φέρνει πολλές αλλαγές, όπως λόγου χάρη στα ληξιαρχεία. Γι’ αυτό ήμασταν εξαιρετικά προσεκτικοί. Αυτό, αφορά τον σκληρό πυρήνα της ύπαρξης κάποιων ανθρώπων. Για να διασφαλιστεί ο απόλυτος σεβασμός σε αυτούς τους ανθρώπους βγάλαμε ένα άρτιο τεχνικά νομοσχέδιο για να μην μπορεί κανένας να το ¨χτυπήσει¨ νομοτεχνικά στη Βουλή και να εφαρμοστεί από την επόμενη μέρα που θα πάρει ΦΕΚ.

Ποια ήταν η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε όσα νομοσχέδια ανάλογου χαρακτήρα έχει φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση;

Θυμάστε ότι στο σύμφωνο συμβίωσης υπήρχε στήριξη από το ΠΑΣΟΚ, από ένα μέρος των βουλευτών του Ποταμιού… Εγώ, δεν ξεχνώ ότι παρά τους πύρινους λόγους κάποιων βουλευτών του -αλλά ξέρετε το να κουνάς το δάκτυλο είναι το μόνο εύκολο, κάποιοι αποχώρησαν και δεν είχαν καν το θάρρος να καταψηφίσουν. Το ψήφισε ένας μέρος των βουλευτών των ΑΝΕΛ, που είναι ο κυβερνητικός εταίρος. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για κάποιους λόγους δεν ψήφισε, δεν τους γνωρίζω. Βέβαια, ψήφισε κι ένα μέρος των βουλευτών της ΝΔ, αλλά όχι μεγάλο. Και σε αυτό το νομοσχέδιο που αφορά την φυλομετάβαση, θα έρθει ο κάθε βουλευτής να αποδείξει εμπράκτως, με τη ψήφο του, μετρήσιμα δηλαδή, την ευαισθησία που έχει στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Είναι μέρος της στοχοθεσίας σας η τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια;

Όλα τα θέματα παραμένουν ανοικτά στην ατζέντα της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του υπουργείο Δικαιοσύνης γενικότερα. Αυτά είναι θέματα για τα οποία κάνουμε ένα βήμα τη φορά, μέσα σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον. Όλα όμως είναι ανοικτά και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας.

Σχετικά με την προσφυγή στο ΣτΕ του Σεραφείμ κι άλλων Μητροπολιτών κατά του συμφώνου συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών;

Αυτές είναι μεμονωμένες απόψεις και δεν αντανακλούν στην επίσημη άποψη της εκκλησίας, όπως αυτή εκφράστηκε από τον εκπρόσωπο της στις αρμόδιες επιτροπές για τη συζήτηση για το νομοσχέδιο της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης. Ο εκπρόσωπος της εκκλησίας εκεί είχε αναγνωρίσει ότι η ρύθμιση των σχέσεων των πολιτών είναι αρμοδιότητα της πολιτείας και όχι της εκκλησίας. Είμαι η τελευταία που θα άνοιγε μία θεολογική συζήτηση, αλλά δεν μπορώ να μην θυμηθώ τα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος είπε ότι ο μόνος αρμόδιος και άξιος για να κρίνει τον άνθρωπο είναι ο Θεός. Εγώ, ξέρω ότι ο Χριστός πρώτα απ’ όλα δίδαξε την ισότητα και την αγάπη.

Μήπως τέτοιου είδους γεγονότα ενισχύουν την αντίληψη πως πρέπει να πάψει η σύμφυση εκκλησίας – κράτους;

Παραβιάζετε ανοικτές θύρες. Το έχω πει πάρα πολλές φορές πως το μόνο που εξασφαλίζει την απρόσκοπτη άσκηση των θρησκευτικών αισθημάτων, που είναι ανθρώπινο δικαίωμα και το προασπίζω και ως άνθρωπος και ως γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είναι ο απόλυτος διαχωρισμός κράτους – εκκλησίας. Αυτό προστατεύει και την εκκλησία στο λειτούργημά της και τους πιστούς στην άσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων.

Αποτελεί άλλωστε και μία από τις προτεραιότητες της συνταγματικής αναθεώρησης…

Στις πρώτες σκέψεις που διάβασα της συντακτικής επιτροπής είναι και οι διακριτές σχέσεις κράτους – εκκλησίας. Βέβαια, περιμένουμε όλο αυτό να εξειδικευθεί. Και όλα αυτά με απόλυτο σεβασμό και στην ιστορία της εκκλησίας στην Ελλάδα και με απόλυτο σεβασμό στους ανθρώπους που θρησκεύονται.

Όμως, ο κυβερνητικός χρόνος είναι περιορισμένος και έχει ημερομηνία λήξης…

Σαφώς, συμφωνώ. Όμως, βλέπετε πως κάθε φορά που εκδίδεται μία υπουργική απόφαση, γίνεται αφορμή για να κατατίθενται αιτήσεις ακυρώσεως κ.ο.κ.. Εγώ, από τότε που ήμουν βουλευτής, δεν κουραζόμουν ποτέ να λέω ότι δεν είναι δυνατόν να νομοθετούμε με υπουργικές αποφάσεις. Κάθε φορά που δεν μπορούσαν να λυθούν προβλήματα πολλοί έλεγαν: «Εντάξει, δεν πειράζει… Θα βγει υπουργική απόφαση και θα το ρυθμίζει». Αυτός δεν είναι τρόπος νομοθέτησης. Το 95% των διοικητικών πράξεων στην Ελλάδα είναι υπουργικές αποφάσεις, πράγμα που σημαίνει ότι 40 μέρες πριν από τις εκλογές κατεβαίνουν τα μολύβια και μέχρι να ξανασχηματιστεί κυβέρνηση συνεχίζεται αυτό το καθεστώς.

Από την άλλη, υπάρχει και η άποψη ότι διαχειρίζεστε μία συντηρητική κοινωνία. Ποια η άποψή σας;

Ακόμη κι αν συνέβαινε αυτό, που δεν το πιστεύω, είμαι από τις πολιτικούς που θεωρούν ότι οι πολιτικοί πρέπει να διαμορφώνουν την κοινή γνώμη και όχι να σέρνονται πίσω της για να ανακυκλώνουν στερεότυπα. Νομίζω ότι η ελληνική κοινωνία -και αυτό φάνηκε και από τις δημοσκοπήσεις αργότερα για το σύμφωνο συμβίωσης και για την επέκτασή του στα ομόφυλα ζευγάρια- είναι έτοιμη να δεχτεί πράγματα. Εξάλλου, στον σκληρό πυρήνα μιας αριστερής κυβέρνησης είναι να βγάζει ανθρώπους που ήταν κρυμμένοι τόσα χρόνια στην ντουλάπα. Δεν τους βγάζουμε επειδή είμαστε καλοί άνθρωποι και ανεκτικοί, εμένα στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μ’ αρέσει καθόλου η λέξη ανοχή, οι ίδιοι οφείλουμε να δημιουργούμε ζωτικό χώρο δίπλα μας γι' αυτούς. Δεν ανεχόμαστε το διαφορετικό, το σεβόμαστε. Σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα. Τελεία και παύλα.