ΆΕ

Άρης Επιτροπάκης

Για το «υπουργείο μου» ρε γαμώτο

Ακόμη δεν τον είδανε, Γιάννη τον βαφτίσανε. Κάπως έτσι συμπεριφέρονται τα στελέχη της ΝΔ που αδημονούν να καταλάβουν την εξουσία, να αλώσουν τον κρατικό μηχανισμό, να «πάνε μέχρι τέλους» τους πολιτικούς τους αντιπάλους, μα πάνω απ’ όλα να «πάρουν τη ρεβάνς».

μητσοτακης σαμαρας

Μάλιστα δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα, να περιμένουν δηλαδή την ετυμηγορία του λαού, η οποία ενίοτε, όπως μας διδάσκει η Ιστορία, κρύβει εκπλήξεις.

Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι και τόσο… ρόδινα στον γαλάζιο μπαξέ. Οσοι παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις νεοδημοκρατικές διεργασίες εν όψει εθνικών εκλογών, διαπιστώνουν ότι η μάχη των γαλάζιων φατριών στο παρασκήνιο για το «μοίρασμα της εξουσίας» έχει λάβει χαρακτηριστικά εμφύλιου πολέμου.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, όπως έλεγε πρώην υπουργός, ότι τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές στη ΝΔ δεν ασχολούνται με το πώς θα τις κερδίσουν αλλά με το πώς θα μοιράσουν τα λάφυρα της εξουσίας, εάν και εφόσον γίνουν κυβέρνηση.

Ο πόλεμος στο εσωτερικό της ΝΔ για τα λεγόμενα ισχυρά υπουργεία είναι ανεξέλεγκτος. Ποικιλώνυμα συμφέροντα πιέζουν, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, την ηγεσία της ΝΔ να πάρουν συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια οι δικοί τους και ελεγχόμενοι βουλευτές. Από την άλλη ισχυροί επιχειρηματίες έχουν βάλει βέτο για πρόσωπα που δεν θέλουν σε μια «κυβέρνηση ΝΔ» μετά την 7η Ιουλίου, ενώ υπάρχουν και οι εκδότες και καναλάρχες που έχουν δώσει τα δικά τους μπιλιετάκια με τις επιθυμίες τους για τους «υπουργοποιήσιμους βουλευτές».

Σφαγή για το ΥΠΕΞ

Το διακύβευμα της μητέρας των μαχών που δίνεται στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ είναι ποιος θα καταλάβει το υπουργείο Εξωτερικών. Στο τραπέζι προς το παρόν είναι τα ονόματα της Ντόρας Μπακογιάννη, του Νίκου Δένδια, του Κώστα Τσιάρα και (έκπληξη της τελευταίας στιγμής) του Αντώνη Σαμαρά. Για υφυπουργοί προαλείφονται ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Αγγελος Συρίγος και η Μαρία Σπυράκη!

Η Ντ. Μπακογιάννη αυτήν τη στιγμή δείχνει να είναι το απόλυτο φαβορί, μιας και παίζει χωρίς ανταγωνισμό. Και το σημειώνουμε αυτό διότι από τη στιγμή που σε πολιτικό επίπεδο τα ξαναβρήκε με τον αδερφό της Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και με δεδομένες την εμπειρία της, τις γνώσεις της και τις διεθνείς επαφές που έχει χτίσει στη διάρκεια της πορείας της, δεν μπορεί παρά να είναι η νέα ένοικος στο νεοκλασικό της Β. Σοφίας στην περίπτωση που το κόμμα της γίνει κυβέρνηση. Το μόνο… εμπόδιο που αίφνης προέκυψε ακούει στο όνομα Σαμαράς.

Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του τέως πρωθυπουργού, ο Αντ. Σαμαράς δεν θα έλεγε όχι να αναλάβει υπουργός Εξωτερικών, αρκεί, όπως τονίζουν, αυτή η θέση να συνοδευτεί και από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης. Ωστόσο φαίνεται να υπάρχει ένα… μικρό προβληματάκι στα σχέδια του Μεσσήνιου βουλευτή. Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν βλέπει θετικά μια τέτοια προοπτική. Τουλάχιστον αυτό λένε οι στενοί του συνεργάτες που συμμετέχουν στις κλειστές συσκέψεις στην Πειραιώς. Προς επίρρωση αυτού προσθέτουν ότι Μητσοτάκης και Σαμαράς έχουν καιρό να τα πουν κατ’ ιδίαν. Επίσης, «εκκρεμεί αίτημα του Αντώνη Σαμαρά για συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ, η οποία θα γίνει σύντομα και εκεί θα ξεκαθαριστούν τα πάντα» σημειώνει με νόημα στέλεχος της Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, ο Σαμαράς είναι σφόδρα ενοχλημένος με την ηγεσία της ΝΔ γιατί είδε να κόβονται από τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια για τις εθνικές εκλογές δεκάδες ονόματα που είχε δώσει στον πρόεδρο του κόμματος.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, το όνομα του οποίου ακούστηκε κάποια στιγμή για το ΥΠΕΞ, δεν προτίθεται να επιστρέψει, όπως λένε συνεργάτες του, στην παρούσα φάση στην Ελλάδα. «Την απόφασή του αυτή τη συζήτησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη» τονίζουν από το περιβάλλον του Ευρωπαίου επιτρόπου.

Για το χαρτοφυλάκιο της «χρυσοφόρας ενέργειας» ενδιαφέρον φέρονται να έχουν εκδηλώσει ο Ν. Δένδιας (έχει σχεδόν αποκλειστεί το ενδεχόμενο να πάει στο ΥΠΕΞ), η Νίκη Τζαβέλα, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Νότης Μηταράκης και ο Κώστας Σκρέκας (για υφυπουργός).

Γκρίζα σημεία

Τα σχέδια του Μητσοτάκη και των επίδοξων υπουργών μέχρι τις εκλογές που θα ψηφίσει ο κυρίαρχος λαός ήταν και παραμένουν σχέδια επί χάρτου. Και μπορεί στο τέλος, εφόσον επιβεβαιωθούν κάποιες πληροφορίες, αντί για το τρόπαιο της εξουσίας να κερδίσουν τον μουντζούρη της ήττας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στις λεγόμενες κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια της η ομάδα Μητσοτάκη υπάρχουν ορισμένα γκρίζα σημεία που τους έχουν ανησυχήσει. Ενα απ’ αυτά είναι ότι μετά την κρίση κορυφής που ξέσπασε στο ΚΙΝΑΛ οι μετακινήσεις από το κόμμα της Φώφης Γεννηματά προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι κοντά στο 15%. Επίσης, στα γκάλοπ καταγράφεται ως σίγουρη η είσοδος του κόμματος Βελόπουλου, παρά τις προσπάθειες της ΝΔ να τον αποδομήσει και να περιορίσει τις μετακίνησης «γαλάζιων» ψηφοφόρων προς την Ελληνική Λύση. Τέλος, όπως λένε παρατηρείται μια «δυσκολία» στη «δυναμική αυτοδυναμίας» της ΝΔ, ενώ και στο κομμάτι της συσπείρωσης υπάρχουν σημάδια κόπωσης και υποχώρησης. 

Πηγή:documento

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

5700685

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

"Απορριπτέα και επιστημονικά αβάσιμη οποιαδήποτε πρόταση που βασίζεται στο ότι ένα παιδί 12 ετών θα…

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…