Για τρίτη βδομάδα στους δρόμους οι Χιλιανοί – Σεισμός εν μέσω διαδηλώσεων

Ανυποχώρητο το κίνημα διαμαρτυρίας στη Χιλή, μπαίνει δυναμικά στην τρίτη βδομάδα του, παρά τον ανασχηματισμό και την ανακοίνωση «κοινωνικών μέτρων» από την κυβέρνηση Πινιέρα

chile3

Διαδηλώσεις και νέες συγκρούσεις ξέσπασαν χθες Δευτέρα στη Χιλή, όπου το κίνημα διαμαρτυρίας, που εισέρχεται στην τρίτη βδομάδα του, παραμένει μαζικό παρά την ανακοίνωση πολλών κοινωνικών μέτρων. Χιλιάδες άνθρωποι, με πολλούς φοιτητές, συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ στο Σαντιάγο, στην πλατεία Ιταλίας που έχει αναχθεί σε σύμβολο του κινήματος που ξέσπασε στις 18 Οκτωβρίου.

Την ώρα που πολλές διαδηλώσεις πραγματοποιούνταν σε διάφορα μέρη του Σαντιάγο ισχυρός σεισμός 6 βαθμών, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS), σημειώθηκε στην κεντρική Χιλή και έγινε αισθητός στην πρωτεύουσα.

Στη συνέχεια, συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών, ενώ πολλά λεωφορεία πυρπολήθηκαν. Την ώρα που πορεία προσπαθούσε να φτάσει στο προεδρικό μέγαρο η αστυνομία αποπειράθηκε να διαλύσει το πλήθος κάνοντας χρήση αντλιών νερού και δακρυγόνων. Τουλάχιστον μία αστυνομικός τραυματίστηκε, σύμφωνα με φωτογράφο του AFP, ο οποίος τράβηξε φωτογραφία το φλεγόμενο κράνος της.

Το κοινωνικό κίνημα, που ξέσπασε πριν περίπου τρεις εβδομάδες, δεν φαίνεται να αποδυναμώνεται και το σύνθημα «Δεν έχει τελειώσει» που μεταδιδόταν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται ότι έχει βρει απήχηση.

«Η μάχη συνεχίζεται και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η χώρα θα ξεσηκωθεί. (Το κίνημα διαμαρτυρίας) δεν πρέπει να σταματήσει ξαφνικά», δήλωσε η Όλγκα Πέρες.

Σεισμός 6 ρίχτερ εν μέσω διαδηλώσεων

Σεισμική δόνηση 6 βαθμών ταρακούνησε χθες Δευτέρα την κεντρική Χιλή, χωρίς να προκαλέσει θύματα. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο Σαντιάγο, όπου ήταν συγκεντρωμένοι δεκάδες χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές. Ο σεισμός έγινε αισθητός στις 18:53 [23:53 ώρα Ελλάδας] στην περιοχή όπου βρίσκονται οι πόλεις Κοκίμπο, Βαλπαραΐσο και Σαντιάγο, ανέφερε το εθνικό σεισμολογικό κέντρο (CSN). Το κέντρο εκτίμησε ότι η δόνηση ήταν μεγέθους 6,3 βαθμών. Το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικής (USGS) από την πλευρά του εκτίμησε ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 6 βαθμών. Την ίδια εκτίμηση έκανε το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC). Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 8 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ιγιαπέλ (βόρεια), ενώ το εστιακό του βάθος ήταν 65 χιλιόμετρα, κατά το CSN.

Όταν έγινε ο σεισμός, το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας πανικοβλήθηκε, όπως αναφέρουν δημοσιογράφοι. Ωστόσο, δεν καταγράφηκαν εξαιτίας του σεισμού «ζημιές, ή θύματα, ούτε κάποια μεταβολή [στη λειτουργία] βασικών υπηρεσιών ή υποδομών», διαβεβαίωσε η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης (ONEMI). Η υδρογραφική και ωκεανογραφική υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού της Χιλής απέκλεισε το ενδεχόμενο να πλήξουν τις ακτές της χώρας τσουνάμι.Η Χιλή, που βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο δακτύλιο της φωτιάς του Ειρηνικού, μια σειρά από ηφαίστεια σε αυτόν τον ωκεανό, είναι μια από τις περιοχές του πλανήτη όπου καταγράφεται η εντονότερη σεισμική δραστηριότητα.

Η χώρα βρίσκεται το τρέχον διάστημα εν μέσω μιας κοινωνικής κρίσης άνευ προηγουμένου εδώ και 30 χρόνια, πυροκροτητής της οποίας ήταν η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό, που πολύ γρήγορα ανακλήθηκε από την κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα. Από τη 18η Οκτωβρίου, στις κινητοποιήσεις και τις ταραχές έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 20 άνθρωποι σε όλη τη χώρα.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…

ΗΠΑ: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο την ώρα που εκδικαζόταν υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ (Video)

τραμπ πυρ

ΗΠΑ: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο την ώρα που εκδικαζόταν υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ (Video)

Ο άνθρωπος που αυτοπυρπολήθηκε έλαβε ιατρική βοήθεια και μεταφέρθηκε από την περιοχή