Για τρίτη μέρα χωρίς νερό η Θεσσαλονίκη – την Παρασκευή η αποκατάσταση της βλάβης

Παραμένουν και σήμερα, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, τα προβλήματα υδροδότησης στο Πολεοδομικό Συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

5abcf72d1dc52470638b458d

Την Παρασκευή πρόκειται να ολοκληρωθούν οι τεχνικές εργασίες στον κεντρικό αγωγό νερού της Αραβησσού, που παρουσιάζει σοβαρή βλάβη, ώστε να ομαλοποιηθεί σταδιακά η υδροδότηση στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΥΑΘ, «ο τσιμεντένιος αγωγός διαμέτρου 1,65 μ. παρουσιάζει θραύση μεγάλου εύρους και θα αντικατασταθεί με χαλύβδινο αγωγό και τα απαραίτητα εξαρτήματα σύνδεσης. Θα προηγηθούν εργασίες προετοιμασίας του σκάμματος με τοποθέτηση πασσαλοσανίδων, απομάκρυνση του σπασμένου τμήματος όπως και των υλικών που προέκυψαν από την εκσκαφή. Η προετοιμασία αυτή πριν από την αντικατάσταση δικαιολογεί και το χρονοδιάγραμμα των εργασιών, για τη σύντμηση του οποίου θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια».

Σύμφωνα με την ΕΥΑΘ, για όσο διάστημα διαρκέσουν οι εργασίες και μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της υδροδότησης, θα επιχειρηθούν διευθετήσεις στο δίκτυο, ώστε να υπάρξει κατά το δυνατόν ισοκατανομή της διαθέσιμης ποσότητας νερού.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, επισκέφτηκε νωρίτερα σήμερα το σημείο της βλάβης και ενημερώθηκε από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΑΘ, καθηγητή Γιάννη Ν. Κρεστενίτη, και από τα συνεργεία για την πρόοδο των εργασιών.

«Όπως διαπίστωσα στην επίσκεψή μου στο σημείο της βλάβης, από την πρώτη στιγμή τα συνεργεία της ΕΥΑΘ είναι επί ποδός σε 24ωρη βάση και μάλιστα με πλήρη στελέχωση, μιας και συνέβαλαν σε αυτό θετικά οι 150 προσλήψεις στελεχών στην εταιρεία. Έχει εντοπιστεί η βλάβη στον υφιστάμενο αγωγό των 40 ετών περίπου της Αραβησσού και έχει προσδιοριστεί η μέθοδος τεχνικής αποκατάστασης. Στο μεταξύ, εξασφαλίζεται από το νερό του Αλιάκμονα και τις γεωτρήσεις που διαθέτει η ΕΥΑΘ η κάλυψη περίπου του 72-75% των αναγκών της πόλης», σημείωσε ο υπουργός. «Αυτό που επείγει προφανώς και συζητήσαμε με τον πρόεδρο της ΕΥΑΘ είναι η επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού, έτσι ώστε το νερό του Αλιάκμονα να καλύπτει 100% τις ανάγκες και να χρησιμοποιούμε το νερό της Αραβησσού μόνο ως παροχή ασφαλείας για έκτακτες συνθήκες. Το έργο αυτό είναι πλήρως μελετημένο κι έχει υποβληθεί προς χρηματοδότηση στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Κ. Μακεδονίας. Είναι ένα έργο προϋπολογισμού 27 εκατ. ευρώ, που με την ευκαιρία αυτή διαπιστώνουμε ακόμη μια φορά την ανάγκη του, αλλά και την προετοιμασία της ΕΥΑΘ για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών. Από τη μεριά μας δηλώσαμε και στον πρόεδρο και στους εργαζόμενους της ΕΥΑΘ που ήταν εκεί ότι είμαστε στη διάθεσή τους», τόνισε ο κ. Φάμελλος.

Μάλιστα, ο κ. Φάμελλος τοποθετήθηκε σχετικά με τη βλάβη στον αγωγό της ΕΥΑΘ, και σε δηλώσεις του, στο περιθώριο του Περιφερειακού Συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση.

«Ο αγωγός αυτός σκεπάστηκε την περίοδο 1976-1977, είναι κατασκευασμένος από σκυρόδεμα και έχει βλάβη σε ένα μήκος της τάξης των δύο μέτρων στην περιοχή της ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου στη Γ’ Ζώνη. Δεν μπορεί να γίνει εξωτερική επισκευή, πρέπει να γίνει αντικατάσταση. Ο αγωγός αυτός κάλυπτε περίπου το 40% των υδρευτικών αναγκών του πολεοδομικού», είπε ο κ. Φάμελλος.

Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός, «πρώτα από όλα θα γίνει πασαλόπηξη και δημιουργία φρεατίου. Το φρεάτιο αυτό θα καθαριστεί από τα χώματα, θα αδειάσει από νερό. Έχουν μπει ήδη αντλίες και αδειάζει ο αγωγός δεξιά και αριστερά σε αντίστοιχα φρεάτια. Αύριο το μεσημέρι θα ξεκινήσει η διαδικασία αντικατάστασης. Θα τοποθετηθεί ένα τμήμα μεταλλικό και σύμφωνα με την εκτίμηση της ΕΥΑΘ η πλήρη αντικατάσταση θα είναι έτοιμη σε 48 ώρες».

Πηγή: thestival.gr

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…