Newsroom

Newsroom

Για… «τουρκική προπαγάνδα» κατηγόρησε ο Πλακιωτάκης δύο πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ

Πρωτοφανείς κατηγορίες, αλλά καμία απάντηση για τις καταγγελίες περί επαναπροωθήσεων από την ελληνική κυβέρνηση

5376702

Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, όταν κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση του κώδικα για τη θαλάσσια πολιτική, κλήθηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει -επιτέλους- απαντήσεις στο κρίσιμο ζήτημα των παράνομων επαναπροωθήσεων μεταναστών και προσφύγων προς την Τουρκία.

Σε μια στιγμή που οι καταγγελίες για επαναπροωθήσεις είναι σχεδόν καθημερινές, ενώ όλο και περισσότερα διεθνή ΜΜΕ καλούν την ελληνική κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις, ο υπουργός επέλεξε να κατηγορήσει βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μάλιστα, πρώην υπουργούς Ναυτιλίας για παροχή «επιχειρημάτων στην τουρκική προπαγάνδα».

Συγκεκριμένα, κατά την κοινοβουλευτική συζήτηση την προηγούμενη Πέμπτη, ο πρώην υπουργός Θ. Δρίτσας είπε: «Κύριε υπουργέ, επιτέλους αυτή η μυστικοπάθεια και η άρνηση πραγματικών γεγονότων, υποχρεώνοντας εκπροσώπους του ελληνικού κράτους, αξιωματικούς του Λιμενικού να παρανομούν και να αποκρύπτουν, είναι αδιανόητη και υποτιμά το Λιμενικό Σώμα».

Απαντώντας ο κ. Πλακιωτάκης αφού τόνισε ότι «ενισχύσαμε το Λιμενικό Σώμα με μέσα, πολλαπλασιάζοντας τις επιχειρησιακές του δυνατότητες. Κάτι που οδήγησε στην εντυπωσιακή μείωση των μεταναστευτικών ροών», ενώ στη συνέχεια παρουσίασε αριθμητικά στοιχεία για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών και συνέχισε:

«Με θλίβει βαθύτατα το γεγονός ότι οι κ. Δρίτσας και Κουρουμπλής, πρώην υπουργοί Ναυτιλίας και οι δύο, συκοφαντούν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος αλλά και την ίδια τη χώρα μας. Η Ελλάδα προστατεύει τα θαλάσσια σύνορά της με αποφασιστικότητα, με σεβασμό στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, αλλά και με προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής. Το Λιμενικό Σώμα διαχειρίστηκε 1.000 περιστατικά το τελευταίο ενάμισι έτος και δεν είχαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής, επομένως καμιά εντολή για παράνομες ενέργειες δεν δόθηκε, ούτε και θα μπορούσε να δοθεί. Αξίζει έπαινος στις γυναίκες και στους άνδρες του Λιμενικού Σώματος για την υπερπροσπάθειά τους και όχι ψευδείς κατηγορίες που δίνουν επιχειρήματα στην τουρκική προπαγάνδα».

Με μια κοινή σκληρή δήλωση Θ. Δρίτσας και Π. Κουρουμπλής απάντησαν στον υπουργό Ναυτιλίας λέγοντας ότι «διέπραξε μέγα πολιτικό ατόπημα, χαρακτήρισε δύο εκλεγμένους βουλευτές ως υπηρέτες της τουρκικής προπαγάνδας», υπενθυμίζοντας ότι η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παγώσει τις χρηματοδοτήσεις της προς το υπουργείο Ναυτιλίας, ακριβώς επειδή δεν μπορεί να πάρει επαρκείς απαντήσεις από τον κ. Πλακιωτάκη αναφορικά με τις διεθνείς καταγγελίες περί επαναπροωθήσεων και αναρωτήθηκαν: «Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωβουλή, υπηρέτες της τουρκικής προπαγάνδας, κατά τον κ. Πλακιωτάκη λοιπόν;».

Στη συνέχεια επισήμαναν ότι «η αμφισβήτηση του πατριωτισμού δύο εκλεγμένων βουλευτών της ελληνικής Βουλής δεν είναι μόνο αγένεια και αμετροέπεια, αλλά θυμίζει και την πάλαι ποτέ Δεξιά, η οποία βαρύνεται για όλους τους εθνικούς ακρωτηριασμούς. Αν ο κ. Πλακιωτάκης δεν συνειδητοποίησε τι είπε, θα του θυμίσουμε ότι είναι πολύ μικρός για να αμφισβητεί τον πατριωτισμό μας και την προσφορά μας στο Λιμενικό Σώμα». 

Κατηγορίες κατά της Ελλάδας σε υψηλότατο ευρωπαϊκό επίπεδο

Πάντως, μπορεί ο κ. Πλακιωτάκης να επιτίθεται σκαιότατα σε οποιονδήποτε ρωτήσει για τους τρόπους δράσης της Ελλάδας, ωστόσο, δε φαίνεται να απαντά ούτε στο γεγονός ότι η ΕΕ απέρριψε το αίτημα του ίδιου για χρηματοδότηση του Λιμενικού, ακριβώς εξ’ αιτίας των σοβαρότατων καταγγελιών τις οποίες αφήνει αδιερεύνητες η ελληνική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, σε άρθρο της στο Der Spiegel, η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον πριν λίγες εβδομάδες εξέφρασε για πρώτη φορά τη ρητή άρνηση της Κομισιόν να ανταποκριθεί στο αίτημα της Ελλάδας για χρηματοδότηση της δραστηριότητας της ελληνικής ακτοφυλακής με το ποσό των 15,8 εκ. ευρώ, όπως είχε ζητηθεί από τον έλληνα υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη.

Η αιτία της άρνησης της Κομισιόν να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα που έχει ήδη τεθεί από τον Μάρτιο δεν είναι άλλη από την αντιμετώπιση των μεταναστών στο Αιγαίο.

Παρά τις συνεχείς μεν, αλλά αστήρικτες διαβεβαιώσεις του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, η Κομισιόν φαίνεται να λαμβάνει πλέον σοβαρά υπόψη τις δεκάδες καταγγελίες από διεθνή ΜΜΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις κατηγορούν την Ελλάδα, εδώ και καιρό, για συστηματικά pushbacks, δηλαδή για παράνομη επαναπροώθηση μεταναστών από τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα τουρκικά. Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι ελληνικές αρχές παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, προπαντός επειδή δεν δίνεται η δυνατότητα στους μετανάστες να ασκήσουν το δικαίωμα της αίτησης ασύλου.

Η πρώτη δήλωση της Δούρου μετά την αθώωση της για το Μάτι: «Η μάνα μου πέθανε με τον καημό ότι η κόρη της διασύρθηκε»

6036943

Η πρώτη δήλωση της Δούρου μετά την αθώωση της για το Μάτι: «Η μάνα μου πέθανε με τον καημό ότι η κόρη της διασύρθηκε»

Διαβάστε τα πρώτα λόγια της Ρένας Δούρου μετά την αθώωση της για την τραγωδία στο…

Τροχαίο στη Σκιάθο: Ντυμένος γαμπρός θα κηδευτεί ο 17χρονος Γιάννης – Το συγκλονιστικό βίντεο της αδελφής του

Γιάννης

Τροχαίο στη Σκιάθο: Ντυμένος γαμπρός θα κηδευτεί ο 17χρονος Γιάννης – Το συγκλονιστικό βίντεο της αδελφής του

«Γιάννη μου μωρό μου για μένα είσαι εδώ. Μακάρι να ήμουν εγώ στη θέση του»,…

Μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα: «Μα υπάρχω ακόμα, είμαι ακόμα εδώ»

Μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα: «Μα υπάρχω ακόμα, είμαι ακόμα εδώ»

Οι φίλοι, συνοδοιπόροι και συνεργάτες του, θα βρεθούν για μια μοναδική συναυλία την Δευτέρα 3…