Για τον Μητσοτάκη στα πανεπιστήμια δεν μπαίνει αστυνομία, αλλά η «δροσερή πνοή της Δημοκρατίας»

Αίσθηση προκαλεί η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την Παιδεία στη Βουλή, ο οποίος προσπαθώντας να υπερασπιστεί της ίδρυσης αστυνομικού σώματος για τα πανεπιστήμια, έφτασε στο σημείο να υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται για αστυνομία, αλλά για δροσερή πνοή δημοκρατίας. 

5241322

Εκτενή αναφορά στο ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας το οποίο έχει προκαλέσει σοβαρές κοινωνικές αντιδράσεις έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρωτολογία του στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι πρόκειται για μεταρρύθμιση που στέκει με ωριμότητα και θάρρος απέναντι στην ανομία που εδώ και χρόνια πολιορκεί τα πανεπιστήμια, ορίζοντας πειθαρχικό πλαίσιο και ελεγχόμενη είσοδο.

Με ρητορική προσφιλή για τα αυτιά του ακροδεξιού του ακροατηρίου, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τομή του νομοσχεδίου που δρομολογεί την επαναφορά της ομαλότητας και της ελευθερίας στους χώρους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπιση φαινομένων βίας και ανομίας.

“Στο εξής την ευθύνη θα έχει η μονάδα ασφάλειας και προστασίας που θα υπάγεται απευθείας στον πρύτανη ή τον αντιπρύτανη. Θα πλαισιώνεται από μια νέα δομή, την ομάδα προστασίας του πανεπιστημιακού ιδρύματος, ένα σώμα με αποκλειστικό πεδίο το οποίο θα συγκροτείται από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ χωρίς όπλα και με ειδική εκπαίδευση. Αν και τώρα η Αστυνομία μπορεί να επεμβαίνει παντού όπου υπάρχουν παραβατικές πράξεις, η δράση μέσα στα πανεπιστήμια παραμένει ευαίσθητη”, ανέφερε ενώ μίλησε και για την ελεγχόμενη είσοδο στα πανεπιστήμια ώστε όπως είπε, να πάψουν οι αίθουσες να μετατρέπονται σε γιάφκες περιθωριακών, οι χώροι να γίνονται εστίες παραεμπορίου και οι σχολές να κλείσουν την πόρτα στη βία, ανοίγοντας την πόρτα στην ελευθερία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπεραμυνόμενος για ακόμα μια φορά, το δόγμα νόμος και τάξη ανέφερε ότι η ακαδημαϊκή ιδιότητα δεν μπορεί να είναι εσαεί άλλοθι για την παραβατικότητα.”Κανένα τάγμα εφόδου δεν έχει θέση στον κόσμο της προόδου”, είπε χαρακτηριστικά, ενώ έφτασε στο σημείο να υποστηρίζει ότι αναπτύσσεται παραπλανητική μυθολογία ότι δήθεν οι πρυτάνεις διαφωνούν.

Για ακόμα μια φορά προσπάθησε να αμαυρώσει την εικόνα των ελληνικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, δηλώνοντας: «πουθενά στον κόσμο δεν έχουμε εικόνες σαν των δικών μας πανεπιστημίων με ιστορικά κτίρια να βανδαλίζονται, κοπέλες να βιάζονται, ναρκωτικά να διακινούνται. Μόνο στην πατρίδα μας σε τέτοια έκταση”, συνέχισε και έκανε λόγο για φανταστική απειλή για τα προσωπικά δεδομένα από τις κάμερες.

Μάλιστα, το σημείο της ομιλίας του το οποίο δημιουργεί αίσθηση, είναι ότι έφτασε στο σημείο να προσπαθήσει να πείσει για την ίδρυση αστυνομικών τμημάτων εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, παραλληλίζοντας τις κατασταλτικές λογικές της αστυνομίας με την πνοή της δημοκρατίας.

“Στις σχολές δεν μπαίνει η Αστυνομία, μπαίνει η Δημοκρατία, η δροσερή πνοή της Δημοκρατίας που ως τώρα αφήνουν έξω οι καπνοί των μολότοφ. Η μειοψηφική βία είναι συντήρηση. Ο διάλογος είναι πρόοδος και πολιτισμός”, ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…