Για την βυθιζόμενη Κεφαλονιά φταίει η…Αιτωλοακαρνανία

Του Μάκη Νοδάρου

kefalonia 17

Του Μάκη Νοδάρου

«Η Αιτωλοακαρνανία είναι μια από τις βασικές αιτίες της μεγάλης σεισμικότητας στην Κεφαλονιά αλλά και των ισχυρών σεισμών που εκδηλώθηκαν πρόσφατα στο νησί προκαλώντας σοβαρότατες υλικές ζημιές σε οικήματα και υποδομές. Κι όλα αυτά την ώρα που το σεισμόπληκτο νησί του Ιονίου βυθίζεται κάθε χρόνο μέσα στη γη κατά ένα χιλιοστό»!

Τα ανωτέρω στοιχεία αποτελούν μέρος της πολύχρονης έρευνας που πραγματοποιεί ο σεισμολόγος και διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Θανάσης Γκανάς.         

«Εχουμε παρατηρήσει ότι η περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας κινείται προς την Κεφαλονιά και με την σειρά της η Κεφαλονιά πιέζει το μεγάλο ρήγμα του Ιονίου προς την Αφρικανική Πλάκα. Αυτή η μεγάλη συμπίεση προκαλεί τους σεισμούς στην περιοχή.» – λέει ο κ. Γκανάς και σημειώνει :   

«Σε όλη την χώρα έχουμε ένα δίκτυο με 100 περίπου σταθμούς  GPS και  καθημερινά μετράμε τις μεταβολές στις θέσεις τους . Στην Κεφαλονιά έχουμε μετρήσεις από τον σταθμό GPS που έχουμε εγκαταστήσει στα Βαλσαμάτα δηλαδή στην κεντρική Κεφαλονιά . Με βάση αυτές τις μετρήσεις έχουμε διαπιστώσει από το 2006 , ότι αυτό το σημείο της Κεφαλονιάς κάθε χρόνο βυθίζεται στο Ιόνιο κατά ένα χιλιοστό.»

Ο κ. Γκανάς επισημαίνει ότι οι πρόσφατες ισχυρές σεισμικές δονήσεις ενδεχομένως να έχουν επιπλέον επιρροή στην περιοχή αλλά ακόμα δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία.

«Για να γίνουν τέτοιες μετρήσεις με ακρίβεια δεκάτου του χιλιοστού πρέπει να περιμένουμε τις τελικές μετρήσεις των δορυφόρων της NASA οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν μετά από 15 ημέρες. Τότε θα γνωρίζουμε με ακρίβεια αν η περιοχή της κεντρικής Κεφαλονιάς βυθίστηκε και άλλο και πόσο» – λέει ο κ. Γκανάς.    

Σε ό,τι αφορά στην σεισμική δραστηριότητα της περιοχής ο σεισμολόγος αναφέρει ότι από τον πρώτο μεγάλο σεισμό μέχρι σήμερα έχουμε περίπου 1.000 μετασεισμούς οι οποίοι δίνουν μια εικόνα ομαλής εξέλιξης.

«Ο δεύτερος σεισμός που έγινε τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας ήταν ένας σεισμός κύριος και δεν αποτελεί μετασεισμό του αρχικού σεισμού . Εγινε σε κάποιο σημείο του ρήγματος που έχει ενεργοποιηθεί είτε σε άλλο ρήγμα. Ακόμα δεν ξέρουμε ακριβώς . Κι αυτό συμβαίνει γιατί η γεωλογία της χερσονήσου Παλικής και γενικότερα της Κεφαλονιάς είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη καθώς η περιοχή βρίσκεται στα όρια της πλάκας.» – λέει ο κ. Γκανάς και αποκαλύπτει ότι :  

«Μεταξύ των δύο σεισμικών πλακών υπάρχει μια μεγάλη ρηξιγενής ζώνη κι εκεί μπορεί να μην υπάρχει ένα μόνο ρήγμα αλλά μπορεί να υπάρχουν πολλά παράλληλα ρήγματα. Η περίπτωση του ρήγματος του Ιονίου είναι πολύ δύσκολη . Δεν γνωρίζουμε που είναι ακριβώς το ρήγμα,  την κλήση του , πόσο μεγάλο είναι και πόσα ρήγματα υπάρχουν στην περιοχή. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει διάρρηξη του ρήγματος στην επιφάνεια του εδάφους.  Γι αυτό και είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί. Όλα δείχνουν όμως ότι ο κύκλος της σεισμικής δράσης ολοκληρώνεται ομαλά. Όμως η μετασεισμική δραστηριότητας που θα ακολουθήσει θα κρατήσει για κάποιους μήνες και θα φθίνει διαρκώς ως προς τα σεισμικά μεγέθη.»  

Όπως λέει ο σεισμολόγος : « Το ρήγμα δεν το έχουμε εντοπίσει . Για το καταφέρουμε αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσουμε σεισμολογικά δεδομένα πολύ ευαίσθητα . Για να σας δώσω ένα δείγμα του σφάλματος που μπορεί να γίνει στους υπολογισμούς… εάν έχουμε ένα σφάλμα ενός δευτερολέπτου στην  άφιξη του σεισμικού κύματος σημαίνει ότι θα έχουμε ένα σφάλμα περίπου 3 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού. Γι αυτό ο ακριβής εντοπισμός του ρήγματος είναι πολύ δύσκολος».  

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…