ΣΤ

Στεφάνος Τζουμάκας

Για τη νέα όξυνση της κρίσης στο προσφυγικό που προκαλεί ο ατζέντης των απειλών Ερντογάν

Στρατηγική έντασης και όξυνσης από τον Ερντογάν που αξιοποιεί και την αδιέξοδη πολιτική της  ΕΕ και την ανοχή των ΗΠΑ

ER7GUEKWAAA82ov 1

Η εμπλοκή με τη Ρωσία  στρέφει  τον Ερντογαν  όχι σε πόλεμο  που πίστευαν οι αφελείς και προπαγάνδιζαν οι επιτήδειοι, αλλά  στη… Δύση! Ο «πολεμιστής των δελτίων ειδήσεων» και συγκεκριμένων επιδιώξεων,  ζήτησε στήριξη από το ΝΑΤΟ! Και το παιδαριώδες μέγεθος μιας ηγεσίας που συμμετέχει στο γκρουπ των είκοσι πιο αναπτυγμένων χωρών του κόσμου-των G20-είναι ο εκβιασμός με ανθρώπους, θύματα του πολέμου και της φτώχειας.

Οι κατ’ επάγγελμα  πολεμοκάπηλοι, οι αφελείς και οι υπερπατριώτες  διαψεύδονται σε κάθε νέα απειλή που έχει άλλες διαπραγματευτικές  επιδιώξεις  από τη δήθεν κήρυξη πολέμου με την Ελλάδα. Ο κατ’ ανάθεση ατζέντης απειλών και εξαγωγής της κρίσης που διέρχεται  η Τουρκία, ο Ερντογαν είναι:  α)πνιγμένος στα  οικονομικά αδιέξοδα της Τουρκίας που βρίσκεται ξανά στο προθάλαμο της ένταξης στο ΔΝΤ β)σε απομόνωση από δεκάδες εκατομμύρια Τούρκους που  έχουν Ευρωπαϊκό προσανατολισμό, ζουν κυρίως στη Μικρά Ασία  με κύρια ενασχόληση το τουρισμό, το εμπόριο, τη ναυτιλία, την αλιεία κλπ  γ) Είναι απαξιωμένος και από τμήμα των ενόπλων δυνάμεων που αποδιαρθρώθηκαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος  δ) Έχει αποτύχει   στα  μέτωπα που  ο ίδιος ανοίγει, εκφράζοντας  και ένα μακροχρόνιο επεκτατισμό  των εθνικιστών της άκρας δεξιάς στη Τουρκία. Αυτά στο προσκήνιο. Γιατί ο Ερντογαν  άλλα διαπραγματεύεται  στο παρασκήνιο. Τώρα δημιουργεί νέα διαπραγματευτική κρίση χρησιμοποιώντας μετανάστες  και πρόσφυγες.

Ο Ερντογαν  κρατούσε  για μήνες δύο Έλληνες  στρατιωτικούς που διέβησαν  τα σύνορα στη Θράκη. Τα σόου των τούρκου Προέδρου, αποτέλεσαν και τη βάση των αφελών  αλλά και των επιτήδειων στην Ελλάδα  ότι έρχεται η  σύγκρουση. Ο Ερντογαν τι ζητούσε;; Στο Συμβούλιο Κορυφής στη Σόφια που είχε τη προεδρία η Βουλγαρία, επανέλαβε το πάγιο αίτημα της Τουρκίας να δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, βίζα  για την ελεύθερη μετακίνηση των Τούρκων πολιτών στις χώρες της ΕΕ. Η απάντηση ήταν αρνητική. Από δε, την Ελληνική Κυβέρνηση απαιτούσε την έκδοση των 8 Τούρκων  στρατιωτικών που κατηγορήθηκαν για εμπλοκή στο πραξικόπημα. Οι δικαστές στον Άρειο Πάγο εξέδωσαν αρνητική απάντηση και  επιβραβεύθηκαν από τις Ευρωπαϊκές Δικαστικές Ενώσεις.   

Ποιοι  προέβαλαν  την  απειλή  της δήθεν σύγκρουσης για την ΑΟΖ; Ο ΣΚΑΙ και άλλα  κυβερνητικά δίκτυα  που  έχουν – για καθημερινή πλύση εγκεφάλου, σε πρώτο πλάνο  εδώ και μήνες – τη μόνιμη  κινδυνολογία περί του εχθρού για  να συσπειρώνουν  τους  οπαδούς  της δεξιάς. Σε πρώτο πλάνο ποιόν έχουν; Μα τον  Ερντογαν το… μεγάλο πολεμιστή. Ενώ  η αλήθεια είναι ότι οι πρώτοι  που καθοδηγούν την απειλή σύρραξης  είναι οι έμποροι του χρήματος,  των διεθνών χρηματοδοτήσεων  για  τις έρευνες πλουτοπαραγωγικών πόρων (Χρηματιστές, Τράπεζες, μεγάλες πολυεθνικές, εφοπλιστές  κλπ). Οι δεύτεροι είναι οι εταιρίες ερευνών και γεωτρήσεων. Συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων με ισχυρές  κρατικές αναφορές όπως EXXON, ENA κλπ. Τρίτοι και καταϊδρωμένοι έρχονται οι κυβερνήσεις των ενδιαφερομένων χωρών. Και είναι γνωστή η επιδίωξη για συνεκμετάλλευση  αφού «οργωθούν» συστηματικά τα υπερ-πατριωτικά μυαλά  με πολεμοκάπηλες ιαχές.

Ο Ερντογαν  έχει  μόνιμα  μέτωπα  απειλών στη Κύπρο, στη Λιβύη, στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, με  νέες απειλές κατά της Ελλάδας και ειδικότερα με πάγιες επιδιώξεις στο Καστελόριζο και ανατολικά της Κρήτης που αποτελούν τμήμα της εδαφικής ακεραιότητας   της χώρας μας. Εισέβαλε σε εδάφη  της Συρίας, με συμμάχους  τζιχαντιστές, με την ανοχή  της ΕΕ και των ΗΠΑ. Με μόνιμη δικαιολογία την αποτροπή συγκρότησης κουρδικού  «διαμερίσματος» εντός της Συρίας. Η εμπλοκή με τη Ρωσία  στρέφει  τον Ερντογαν  όχι σε πόλεμο που πίστευαν οι αφελείς και προπαγάνδιζαν οι επιτήδειοι, αλλά  στη… Δύση που μεταξύ των άλλων, υπόσχεται ότι θα συμβάλλει και στη λύση του Κυπριακού! Ο πολεμιστής  ζήτησε  στήριξη δήθεν  κατά της Ρωσίας  από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ενώ οι λογαριασμοί και τα φέρετρα των τούρκων στρατιωτών έχουν να κάνουν με το στρατό της Συρίας εντός του εδάφους της και την προστασία των δυτικών τζιχαντιστών από τον Ερντογαν.

Τι λέει το ΝΑΤΟ; Αυτοσυγκράτηση. Τι λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση; Δηλώσεις και μηδέν εις το πηλίκο. Γιατί  δεν μπορεί να επιβάλλει τις  αποφάσεις της. Γιατί  δεν είναι πολιτική  Ένωση. Δεν έχει  ένοπλές δυνάμεις, ακτοφυλακή και βέβαια ούτε εξωτερική πολιτική. Μα  ούτε στα κράτη  μέλη της που αρνούνται ίση κατανομή προσφύγων και μεταναστών επιδιώκει να επιβληθεί. Ποια κράτη μέλη;; Της φιλο-γερμανικής ομάδας των κρατών, της λεγόμενης Βιζενγκραντ. Γιατί οι ενώσεις των βιομηχάνων, με πρώτη την ένωση των Γερμανών βιομηχάνων ζητούν νέους ανειδίκευτους εργάτες από τρίτες χώρες. Και για αρχή τουλάχιστον έξι εκατομμύρια και για το σύνολο της ΕΕ είκοσι πέντε εκατομμύρια ανειδίκευτους, παρότι στην ΕΕ έχουμε τριάντα εκατομμύρια ανέργους και εκατό είκοσι εκατομμύρια ανθρώπους  που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. 

Η ΕΕ δεν έχει πολιτική ηγεσία αυτόνομη από τις επιδιώξεις της Γερμανικής δεξιάς στη Τουρκία. Γιατί ο ΟΟΣΑ  στο Παρίσι λέει άλλα  από αυτά που λέει το  Βερολίνο που ασφυκτιά  από τη γιγάντωση  του ρατσισμού και της άκρας δεξιάς. Γιατί η Ύπατη Αρμοστεία  του ΟΗΕ στη Γενεύη λέει άλλα από το Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου με έδρα επίσης στη Γενεύη.

Και τα άλλα έχουν σχέση με το οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό dumping, -φθηνός άνθρωπος, φθηνή εργασία, φτηνά προϊόντα. Γιατί οι ΗΠΑ  δηλώνουν έμπρακτα  χώρα μη ανταγωνιστική  και δια του Τραμπ  επέβαλαν δασμούς. Γιατί έχουμε εμπορικό πόλεμο, εκτός από τους περιφερειακούς πολέμους. Και αυτοί οι πόλεμοι οδηγούν σε προσφυγιά και μετανάστευση που οι ακροδεξιοί σηκώνουν τείχη. Γιατί έχουμε έναν καπιταλισμό σε παγκόσμια κλίμακα, όπου οι αναπτυσσόμενες χώρες παράγουν το 65% και πλέον του παγκόσμιου πλούτου και η ανεπτυγμένη Δύση το 35%.

Γιατί διανύουμε μια μακρά περίοδο γεμάτη από αντιθέσεις και αντιφάσεις. Και σε αυτές παρεμβαίνουν ορισμένες ηγεσίες γιατί νομίζουν ότι θα «παίξουν» σημαντικούς ρόλους.

Τούτων και άλλων δοθέντων, η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική ηγεσία. Η κυβέρνηση είναι  επαρχιακός σύλλογος που χωρίς τους καναλάρχες, τους άλλους διαπλεκόμενους και τους αφελείς που προσδοκούν ότι θα τα «οικονομήσουν», θα είχε διαλυθεί. Ανίκανη για οτιδήποτε.

Άμεσα πρέπει να συγκληθεί Συμβούλιο αρχηγών των κομμάτων. Και στη συνέχεια η Ελλάδα να ζητήσει  άμεση σύγκληση  του  Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για μια επείγουσα λήψη μέτρων  άμεσης εκτόνωσης και ρεαλιστικών λύσεων. Τουλάχιστον βραχυπρόθεσμων σε αυτή τη φάση. Γιατί η περιφερειακή κρίση θα συνεχισθεί, η ευρωπαϊκή κρίση θα συνεχισθεί και  η διεθνής κρίση ομοίως.  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr