Newsroom

Newsroom

«Για τη μικρή Σάμα»: Τρεις επιπλέον προβολές για την εκπληκτική ταινία

«Απλώς δεν έχει υπάρξει ξανά ταινία σαν και αυτή», γράφτηκε στην εφημερίδα «The Times». 

mikra sama1

Μετά τη θερμή υποδοχή της ταινίας προστίθενται εκτάκτως 3 προβολές: Μ.Τετάρτη, Μ.Πέμπτη, Μ.Παρασκευή 28, 29 και 30 Απριλίου στις 9 μ.μ.

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ : viva.gr

https://www.viva.gr/tickets/cinema/streaming/for-sama/

Σημείωμα της Waad al-Kateab, σκηνοθέτιδας της ταινίας ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΚΡΗ ΣΑΜΑ

Για εμένα αυτή δεν είναι απλά μια ταινία, είναι η ζωή μου. Ξεκίνησα να καταγράφω την προσωπική μου ιστορία χωρίς κανένα σχέδιο, απλώς βιντεοσκοπούσα με το κινητό τηλέφωνο τις διαμαρτυρίες στη Συρία όπως και πολλοί άλλοι ακτιβιστές. Δεν φανταζόμουν ποτέ πού θα οδηγήσει το ταξίδι μου στη διάρκεια αυτών των ετών. Αυτά τα ανάμικτα συναισθήματα που βιώσαμε: ευτυχία, απώλεια, αγάπη και τα τρομακτικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν από το καθεστώς Assad εναντίον απλών αθώων ανθρώπων και δεν τα είχαμε ποτέ διανοηθεί, ακόμη κι αν ζούσαμε εν μέσω αυτών.

Από την αρχή ένιωσα την παρόρμηση να καταγράψω ιστορίες ζωής και ανθρωπιάς, αντί να εστιάσω στον θάνατο και την καταστροφή που κάλυπταν οι ειδήσεις. Και ως γυναίκα που ζούσε σε ένα συντηρητικό κομμάτι της πόλης, είχα τη δυνατότητα να προσεγγίσω στιγμές της ζωής των γυναικών και των παιδιών, που κατά παράδοση βρίσκονταν εκτός πρόσβασης των ανδρών. Αυτό μου επέτρεψε να δείξω την αόρατη καθημερινότητα των Συρίων, που προσπαθούσαν να ζήσουν μια κανονική ζωή παράλληλα με τον αγώνα για ελευθερία.

Ταυτόχρονα, συνέχισα να ζω τη ζωή μου. Παντρεύτηκα και απέκτησα ένα παιδί. Έτσι, βρέθηκα να προσπαθώ να ισορροπήσω ανάμεσα σε πολλούς και διαφορετικούς ρόλους: Ουάντ η μητέρα, Ουάντ η ακτιβίστρια, Ουάντ η πολίτης-δημοσιογράφος και Ουάντ η σκηνοθέτης. Όλοι αυτοί οι ρόλοι ήταν ο κορμός και οδηγός της ιστορίας. Τώρα νιώθω ότι αυτές οι διαφορετικές πτυχές της ζωής μου είναι αυτό που δίνει στην ταινία τη δύναμή της.

Θέλω οι άνθρωποι να καταλάβουν ότι, ενώ αυτή είναι η ιστορία μου και δείχνει τι συνέβη σε μένα και την οικογένειά μου, αυτή η εμπειρία μας δεν είναι κάτι σπάνιο. Εκατοντάδες χιλιάδες Σύριοι έζησαν το ίδιο πράγμα και εξακολουθούν να το ζουν ως σήμερα. Ο δικτάτορας που διέπραξε αυτά τα εγκλήματα παραμένει στην εξουσία, σκοτώνει ακόμα αθώους ανθρώπους. Ο αγώνας μας για δικαιοσύνη είναι τόσο επίκαιρος σήμερα όσο ήταν όταν ξεκίνησε η επανάσταση. Ένιωσα ένα μεγάλο βάρος ευθύνης απέναντι στο Χαλέπι, τους ανθρώπους του και τους φίλους μας, να αφηγηθώ σωστά τις ιστορίες τους ώστε να μην ξεχαστούν ποτέ και κανένας να μην διαστρεβλώσει την αλήθεια του τι έχουμε περάσει.

Το να φτιάξω τελικά την ταινία ήταν σχεδόν εξίσου επίπονο όσο τα χρόνια που ζήσαμε στο Χαλέπι. Έπρεπε να ξαναζώ τα πάντα ξανά και ξανά. Ευτυχώς εργάστηκα με μια μεγάλη ομάδα που ενδιαφέρθηκε πολύ για μένα, την ιστορία μου και τη Συρία. Ειδικότερα ένας άνθρωπος, ο συνάδελφός μου σκηνοθέτης, Edward Watts, πήρε το «φορτίο» μου στους ώμους του και με τη δύναμή του που προστέθηκε στη δική μου, ήμασταν σε θέση να μετατρέψουμε την τεράστια πολυπλοκότητα της ζωής μου και το υλικό που είχαμε, στην περίτεχνη ιστορία που βλέπετε σήμερα.

( Τον Ιανουάριο του 2016 η Ουάντ άρχισε να καταγράφει τη φρίκη στο Χαλέπι για τις Ειδήσεις του Channel 4 με μια σειρά ταινιών με τίτλο Inside Aleppo. Τα ρεπορτάζ που έκανε για τις Ειδήσεις του Channel 4 σχετικά με τις συγκρούσεις στη Συρία και την πιο πολύπλοκη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό τηλεθέασης προγράμματος ειδήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο – με περίπου μισό δισεκατομμύριο εμφανίσεις online – και κέρδισε 24 βραβεία – συμπεριλαμβανομένου του Emmy 2016 για ειδησεογραφική κάλυψη έκτακτης επικαιρότητας.)

«Πιστεύω ότι είναι πολύ σκληρό να σε σκοτώνουν μέσα στη σιωπή, γι’ αυτό συνεχίζω να αφηγούμαι την ιστορία μας. Είναι καθήκον μου, είναι υποχρέωσή μου ως μια γυναίκα που επιβίωσε…»

Waad Al-Κateab (for The New York Times)

 

Συγκλονίζει η σύζυγος του Καλλιάνου: «Δεν είναι καλά ψυχολογικά, έχουν στερέψει τα δάκρυα» (Video)

kallianos copy 4

Συγκλονίζει η σύζυγος του Καλλιάνου: «Δεν είναι καλά ψυχολογικά, έχουν στερέψει τα δάκρυα» (Video)

«Είναι στο αυτοκίνητο, κάνει βόλτες, δε μπορεί να ηρεμήσει, δεν τον χωράει ο τόπος. Δεν…

Πλακιάς για Φλέσσα: «Εγώ τα παιδιά μου φοιτήτριες τα έστειλα – Δεν φταίω και δεν σκότωσα κανέναν»

InCollage 20240425 140114310

Πλακιάς για Φλέσσα: «Εγώ τα παιδιά μου φοιτήτριες τα έστειλα – Δεν φταίω και δεν σκότωσα κανέναν»

«Θα ήθελα να μην αναφέρετε πάλι το όνομα ΤΕΜΠΗ ,δεν γνωρίζετε μην μιλάτε», τόνισε ο…

Δίκη Ιάσονα: «Φτου σου, ψεύτη» – Χαμός στην αίθουσα μετά την κατάθεση του συνοδηγού αστυνομικού

604e6647825e631a983d9b22 1

Δίκη Ιάσονα: «Φτου σου, ψεύτη» – Χαμός στην αίθουσα μετά την κατάθεση του συνοδηγού αστυνομικού

Ούτε λίγο ούτε πολύ κατέθεσε πως δεν έφταιγε το όχημα για το τροχαίο που στέρησε…

Καλλιάνος: ΕΔΕ για τον θάνατο του πατέρα του – Ο Κούγιας την νομική εκπροσώπηση της οικογένειας

Καλλιάνος

Καλλιάνος: ΕΔΕ για τον θάνατο του πατέρα του – Ο Κούγιας την νομική εκπροσώπηση της οικογένειας

Ο Γιάννης Καλλιάνος είχε εκφράσει μέσω βίντεο τα παράπονα του για τις συνθήκες νοσηλείας του…