Δημήτρης Πάντσος

«Για τα ρεπό τα κάνεις όλα, για τα ρεπό δεν μ’ αγαπάς»

Και κάπως έτσι, το νομοσχέδιο Χατζιδάκη για τα εργασιακά δεν αλλάζει μόνο τα δεδομένα της ζωής, αλλά και τη λέξη των ημερών, το «μέσο συναλλαγών» με το οποίο συνδιαλεγόμαστε

pexels skitterphoto 9352

«Όλα τα ρεπό μωρό μου, όλα τα ρεπό». Οκ κάτι άλλο ήθελε να πει ο Νίκος Καρβέλας δια στόματος Αννούλας Βίσση, όταν έγραφε το χιλιοτραγουδισμένο αυτόν στίχο και προφανώς κάτι άλλο έλεγε, φεύ όμως το πλήρωμα του χρόνου βαρύ και ασήκωτο, ήρθε και τα πήρε όλα, ειδικά για τους ανυποψίαστους.

Το μόνο που χρειάστηκε ήταν ένας εργασιακός νόμος που αγαπά το επταήμερο και χαιρετά στον πλάτανο το οχτάωρο, όπως και ένας πανάξιος υπουργός με μεγάλη εμπειρία στην απρόβλεπτη διαμόρφωση κοινωνικών καταστάσεων.

Το μόνο που χρειάστηκε επίσης, ήταν ένας πολιτικός με μεγάλη ευκολία και δύναμη στην ατάκα. Που να παραβλέπει βεβαίως-βεβαίως facts τύπου «η 55ωρη εβδομαδιαία εργασία αυξάνει κατά 35% τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με το 35ωρο ή την εργασία των 40 ωρών, σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας» (@mdenaxa).

Ο Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (με θητεία αξέχαστη στα υπουργεία Μεταφορών, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος / Ενέργειας στο παρελθόν) χρειάστηκε μόλις δύο λεπτά σε μια συνέντευξη του στο Kontra Channel για να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο κοιτάμε την τσέπη μας και ανταλλάσσουμε τις ζωές μας.

Κυρίως με τους εργοδότες (σε απόλυτη, πάντα, συνεννόηση). Είπε το απλό και άκρως κατανοητό για τη ζωή που μας ετοιμάζει, «δεν χρειάζεται να πληρωνόμαστε με λεφτά τις υπερωρίες αλλά με ρεπό» και προχώρησε στο παρασύνθημα γαλέρας. Το οποίο είναι πως αυτό το λες και καλό. Γιατί έχει γίνει έρευνα σοβαρή που έχει δείξει πως ο κόσμος δεν αγαπά πια τα (έξτρα) λεφτά για τον επιπλέον (σερί) χρόνο που θα εργάζεται.

Το μόνο που χρειάζεται είναι (έξτρα) χρόνος σε άλλη φάση, για τις ελιές και τις Παρασκευές. Α και για την τρίτη εβδομάδα διακοπών τον Αύγουστο. Και είναι τόση η ανάγκη του αυτή που δεν μασάει, θα τα θυσιάσει όλα. Και τα οχτάωρα και τα εννιάωρα και τα δεκάωρα (σιγά σιγά ελπίζει να φτάσει και στο μεγάλο του όνειρο, το ασάλιωτο ιδρωμένο δωδεκάωρο!).

«‘Έτσι γίνεται και στας Ευρώπας», διευκρίνισε ο προοδευτικός και γκλομπαλιζέσιονας υπουργός του νέου ρεποcoin, για τις χαμένες υπερωρίες και τη μείωση του εισοδήματος, και αμέσως ο twitter-memes-world έσπευσε να το υπεργιορτάσει καυστικά.

Με τραγούδια που άλλαξαν στίχο.

xabba repo.jpg.pagespeed.ic.6 MJD16oBm

Και ατάκες που άλλαξαν ιστορία. Και αποδέκτη.

xstalin repo.jpg.pagespeed.ic.ctSQukZELG

Και να βοηθήσουν με χιούμορ («Κύριε Έφορα, διαθέτω σκληρό νόμισμα, σας έχω δλδ μαζεμένα #ρεπό προσφορά από τον κ. #Χατζηδάκης. Να σας πληρώσω τον ΕΝΦΙΑ και μάλιστα εφάπαξ, είναι αποδεκτά φαντάζομαι), για να μη ξεχάσουμε πως όλα βασίζονται στην καλή διάθεση. Και στις «συνεννοήσεις» με τους εργοδότες. Γιατί τα ρεπό ρεπάρουν γενικώς και ειδικώς και οι συλλογικές συμβάσεις σιγά σιγά αρχίζουν και φορούν τον μανδύα των ατομικών. Που δεν τους πάει και καθόλου!

 

Υ.Γ. Ως έξτρα bonus από το Υπουργείο Εργασίας, last minute, σκάει και το εξαίρετο θέμα του «γεωεντοπισμού». Σαν να λέμε μια νέα εξτραβαγκάντζα μέθοδος εντοπισμού του εργαζόμενου. Για να μη χάνεται. Που μεταξύ μας πολύ θα το ήθελε. Με όλα αυτά που ζει!

Πηγή: popaganda.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Ανασχηματισμός: Αυτή είναι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης – Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν

ανασχηματισμός κυβέρνηση

Ανασχηματισμός: Αυτή είναι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης – Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, πριν από λίγο ανακοίνωσε τα μέλη της νέας κυβέρνησης