Για πρώτη φορά στο γήπεδο γυναίκες στην Σαουδική Αραβία

Iστορική μέρα ήταν η Παρασκευή (12/1) για τις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας αφού για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας επετράπη η είσοδος στο γήπεδο προκειμένου να δουν από κοντά έναν ποδοσφαιρικό αγώνα.

NewsRoom 13/01/2018 | 10:10

Γυναίκες κάθε ηλικίας φορώντας μαντίλες, κρατώντας κασκόλ και ανεμίζοντας σημαίες, πήραν τις θέσεις τους στις κερκίδες του σταδίου «King Abdullah στην πρωτεύουσα Τζέντα για να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση μεταξύ της Αλ Αχλί και της Αλ Μπατίν για την α' κατηγορία του πρωταθλήματος. Οι γυναίκες χαιρέτησαν με ενθουσιασμό την συνολική μεταρρυθμιστική προσπάθειας που έχει εξαγγείλει ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αλ Σαούντ για την επιστροφή της χώρας σε ένα πιο μετριοπαθές και ανοικτό Ισλάμ.

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η 32χρονη Lamya Khaled Nasser, κάτοικος της Τζέντα, δήλωσε περήφανη και ανυπόμονη για τον αγώνα. «Αυτό το event αποδεικνύει ότι κατευθυνόμαστε προς ένα ανθηρό μέλλον. Eίμαι πολύ περήφανη που γίνομαι μάρτυρας αυτής της μεγάλης αλλαγής», ανέφερε. Η Ruwayda Ali Qassem, επίσης κάτοικος της Τζέντα, χαρακτήρισε «ιστορική» τη μέρα αυτή για «ένα βασίλειο όπου βρίσκονται σε εξέλιξη θεμελιώδεις αλλαγές».

Το μέτρο αυτό που ανακοινώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, εντάσσεται στο πλαίσιο της συνολικής μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που έχει εξαγγείλει ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αλ Σαούντ για την επιστροφή της χώρας σε ένα πιο μετριοπαθές και ανοικτό Ισλάμ. Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι θα επιτραπεί στις γυναίκες να παρακολουθήσουν ένα ακόμη ματς το Σάββατο καθώς και ένα τρίτο την ερχόμενη Πέμπτη.

Τα υπόλοιπα γήπεδα της χώρας θα είναι σε θέση να υποδεχθούν τις γυναίκες-φιλάθλους με την έναρξη της επόμενης ποδοσφαιρικής σεζόν, ενώ θα περιλαμβάνουν χώρους προσευχής και ξεχωριστά καφέ.