Newsroom

Newsroom

Για πρώτη φορά στήνεται στην Ελλάδα ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος αναφέρει ο Αλέξης Χαρίτσης

Με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την επιτροπεία τον ερχόμενο Αύγουστο ανοίγει και επίσημα η συζήτηση για την επόμενη μέρα της χώρας και της οικονομίας, αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, σε άρθρο του στη εφημερίδα Νέα Σελίδα με τίτλο « Το στοίχημα της Αναπτυξιακής Στρατηγικής».

5ad447df1dc524796f8b4573

«Εδώ συγκρούονται ανοικτά δύο σχέδια, δύο ανταγωνιστικές λογικές. Από τη μία το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη και της αξιωματικής αντιπολίτευσης που εφευρίσκει πλεόνασμα γιατρών για να προετοιμάσει απολύσεις. Που βαφτίζει αναπτυξιακά κίνητρα τη μείωση των μισθών και των συντάξεων και ζητά την εκχώρηση κρίσιμων λειτουργιών του δημοσίου στους ιδιώτες με στόχο τη συρρίκνωση του κράτους και την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών, για όσους βέβαια μπορούν να πληρώσουν.

Από την άλλη, στον αντίποδα όλων αυτών, στέκεται η πολιτική της κυβέρνησης, η συστηματική προσπάθεια – παρά τις δυσκολίες και τους περιορισμούς – να στηριχθούν οι δυνάμεις της εργασίας, η νεολαία και τα νέα παραγωγικά και επιχειρηματικά στρώματα ώστε να πάρουν πάνω τους την υπόθεση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Να στηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος που θα προσφέρει ουσιαστική μέριμνα σε εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη. Να μεταρρυθμιστεί η δημόσια διοίκηση και να ξεφύγει επιτέλους από τον κορσέ των πελατειακών σχέσεων για να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες και να συνδράμει αποφασιστικά την ανάπτυξη.

Αυτούς τους σκοπούς έρχεται να υπηρετήσει η Αναπτυξιακή Στρατηγική σε ένα περιβάλλον που, μετά τη λήξη του προγράμματος, επιτρέπει σημαντικά μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας. Η Στρατηγική πατάει πάνω στη δημοσιονομική και μακροοικονομική σταθερότητα – που με θυσίες πέτυχε η χώρα – και θέτει ως κεντρικό στόχο την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου που χρεοκόπησε το 2010, προτάσσοντας την επαναβιομηχάνιση, την ενίσχυση στρατηγικών κλάδων της οικονομίας στους οποίους η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα και κυρίως, την αξιοποίηση του υψηλά μορφωμένου ανθρώπινου δυναμικού μέσα από τη δημιουργία σταθερών και ποιοτικών θέσεων εργασίας, την επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία και την τεχνολογική αναβάθμιση των υποδομών και της παραγωγής.

Στο επίκεντρο της διαδικασίας παραγωγικού μετασχηματισμού τίθεται η εργασία, η νεολαία και η νέα μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Γι αυτό παρουσιάζει έναν ολοκληρωμένο προγραμματισμό για την υλοποίηση κρίσιμων μέτρων, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, που αυξάνουν τη διαπραγματευτική ισχύ των εργαζομένων και θέτουν τις βάσεις για την αποκατάσταση της αγοραστικής τους δύναμης. Βασική προτεραιότητα αποτελεί η αναβάθμιση του ρόλου της νεολαίας και η στήριξη δυναμικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και νέων παραγωγικών ομάδων, ώστε να μετουσιώσουν τις γνώσεις και τις ιδέες τους σε προστιθέμενη αξία για την οικονομία», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Χαρίτσης.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…