Για πρώτη φορά σε βίντεο: Όρκες κυνηγούν και κατασπαράζουν λευκoύς καρχαρίες

Για πρώτη φορά στην ιστορία τεκμηριώνεται πως οι φάλαινες - δολοφόνοι σκοτώνουν μεγάλους λευκούς καρχαρίες. Το θαλάσσιο θηλαστικό καταγράφηκε από κάμερα να σκοτώνει ένα από τα μεγαλύτερα θαλάσσια αρπακτικά του κόσμου, με το βίντεο να προκαλεί «σοκ και δέος» στην επιστημονική κοινότητα.

Σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά ευρήματα, επιβεβαιώνεται για πρώτη φορά ότι φάλαινες όρκες είναι ικανές να κυνηγήσουν και να κατασπαράξουν μεγάλους λευκούς καρχαρίες. Το θαλάσσιο θηλαστικό καταγράφηκε από κάμερα να σκοτώνει ένα από τα μεγαλύτερα θαλάσσια αρπακτικά του κόσμου.

Ειδικότερα, το περιοδικό The Ecological Society of America’s Ecology παρουσιάζει το πρώτο βίντεο – ντοκουμέντο στην ιστορία που καταγράφει Όρκες να σκοτώνουν μεγάλους λευκούς καρχαρίες, στη Νότια Αφρική. Τα πλάνα καταγράφηκαν από πιλότο ελικοπτέρου και drone, και παρουσιάστηκαν στο site της ESA αλλά και σε επιστημονικό paper, προκαλώντας δέος.

Τα πλάνα δείχνουν ένα κοπάδι φαλαινών δολοφόνων να κυνηγάει καρχαρίες κατά τη διάρκεια μιας πολύωρης καταδίωξης στα ανοικτά του Mossel Bay της νότιας Αφρικής.

Δείτε το βίντεο με το κυνήγι:

Η Alison Towner, επιστήμονας καρχαριών στην Ακαδημία Marine Dynamics στο Gansbaai της Νότιας Αφρικής και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Αυτή η συμπεριφορά δεν έχει παρατηρηθεί λεπτομερώς ποτέ στο παρελθόν, και σίγουρα ποτέ από αέρος».

Ένα απόσπασμα από το υλικό, που τραβήχτηκε τον περασμένο Μάιο, δείχνει πέντε όρκες να κυνηγούν και να σκοτώνουν έναν μεγάλο λευκό καρχαρία και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τρεις ακόμη καρχαρίες κατασπαράχθηκαν μέχρι θανάτου κατά τη διάρκεια του κυνηγιού.

Ο Simon Elwen, ειδικός στα θαλάσσια θηλαστικά και συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Οι φάλαινες δολοφόνοι είναι εξαιρετικά έξυπνα και κοινωνικά ζώα. Οι μέθοδοι ομαδικού κυνηγιού τους τις καθιστούν απίστευτα αποτελεσματικούς θηρευτές».

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alison Towner (@alisontowner)

Ένα βίντεο από το drone προβλήθηκε τον Ιούνιο στο #DiscoveryChannel, και ήταν μόνο μέρος ενός ωριαίου κυνηγιού πολλών καρχαριών, όπως αποκαλύφθηκε από το αποκλειστικό φωτογραφικό υλικό από ελικόπτερο.

Τώρα προσφέρεται εκτενέστερο υλικό, έρευνες με drone και σκάφη με περιηγήσεις καρχαριών που δείχνουν ότι οι λευκοί καρχαρίες έφυγαν από την περιοχή Mossel Bay της Νότιας Αφρικής για αρκετές εβδομάδες.

Μόνο δύο φάλαινες δολοφόνοι στη Νότια Αφρική έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με το κυνήγι λευκών καρχαριών, αλλά δεν τις έχουν δει ποτέ στην πραγματικότητα «εν δράσει». Μόνο ένα από αυτά τα ζώα παρατηρήθηκε στο νέο βίντεο, μαζί με άλλες τέσσερις φάλαινες δολοφόνους.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η εμπλοκή αυτών των τεσσάρων νέων φαλαινών υποδηλώνει ότι αυτή η συμπεριφορά μπορεί να εξαπλώνεται.

Προηγούμενες μελέτες έχουν τεκμηριώσει πως διαδίδονται νέες συμπεριφορές μεταξύ των φαλαινών – δολοφόνων με την πάροδο του χρόνου. Οι συγγραφείς εκτιμούν ότι εάν περισσότερες φάλαινες δολοφόνοι υιοθετήσουν την πρακτική του κυνηγιού λευκών καρχαριών, τότε η συμπεριφορά θα έχει πολύ ευρύτερες επιπτώσεις στους πληθυσμούς των καρχαριών αυτών.

Νέα επίθεση Πορτοσάλτε για Κασσελάκη: «Μαζέψτε τον, είναι κωμωδία, κάνει καραγκιοζιλίκια» (video)

Νέα επίθεση Πορτοσάλτε για Κασσελάκη: «Μαζέψτε τον, είναι κωμωδία, κάνει καραγκιοζιλίκια» (video)

Ο Άρης Πορτοσάλτε ψάχνει συνεχώς να βρει αφορμές για να επιτεθεί στον πρόεδρο της αξιωματικής…

«Ανατρεπτική» κίνηση από Κασσελάκη στον Βόλο: Προσέγγισε διαδηλωτές με πλακάτ κατά του ΣΥΡΙΖΑ

«Ανατρεπτική» κίνηση από Κασσελάκη στον Βόλο: Προσέγγισε διαδηλωτές με πλακάτ κατά του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Στέφανος Κασσελάκης στον Βόλο χαιρέτισε και μίλησε και με φίλους και με... «εχθρούς»