Για πρώτη φορά φεστιβάλ Κινέζικου κινηματογράφου

Τέσσερις πρόσφατης εσοδείας ταινίες από τη συνεχώς ανερχόμενη κινεζική κινηματογραφική παραγωγή είναι ένα αδιαμφισβήτητο κινηματογραφικό γεγονός.  

chinese film poster

Η Κινηματογραφική Ενωση της Κίνας (China Film Association) σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών διοργανώνει Φεστιβάλ Κινεζικού Κινηματογράφου στην Αθήνα.

Από τις 5 έως τις 8 Μαΐου οι Ελληνες θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν στη μεγάλη οθόνη –με ελεύθερη είσοδο– τέσσερις από τις καλύτερες ταινίες του σύγχρονου κινεζικού κινηματογράφου, παραγωγής 2018-2019. Σκοπός του φεστιβάλ εκτός από την προφανή γνωριμία του ελληνικού κοινού με τον κινηματογράφο της χώρας της Απω Ανατολής, είναι η «προώθηση των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ Κίνας και Ελλάδας και η προσέγγιση των Ελλήνων και Κινέζων κινηματογραφιστών».

Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαΐου, στις 21.00, στον κινηματογράφο Αθήναιον, με την προβολή της ταινίας «Γκαντέμηδες» του Ράο Ξιαοζί. Σκηνοθέτης θεάτρου και κινηματογράφου, εμπνευσμένος από τον Μπέκετ και τον σκηνοθέτη του κινηματογράφου του Χονγκ Κονγκ Κάι Φουνγκ, ο Ράο δημιούργησε ένα μοναδικό είδος κωμωδίας με ασυνήθιστες, αντιφατικές, κωμικές και αλλόκοτες πτυχές. Στα έργα του χρησιμοποιεί κοροϊδευτικούς και κυνικούς τρόπους για να προσεγγίσει μερικά από τα πιο κοινά αλλά λιγότερο ορατά φαινόμενα που δημιουργούνται από τον εκσυγχρονισμό. Στους «Γκαντέμηδες» ένας πρώην μπάτσος και νυν φύλακας αντιμετωπίζει την πρόκληση να λύσει το μυστήριο της εξαφάνισης του αφεντικού του αλλά η κατάσταση ξεφεύγει από κάθε έλεγχο όταν η παράλυτη αδερφή του κάνει συμφωνία με τη συμμορία. Μετά την προβολή της ταινίας θα δοθεί η ευκαιρία στους θεατές να συζητήσουν με τον σκηνοθέτη και τον παραγωγό της ταινίας.

Τα υπόλοιπα φιλμ του προγράμματος είναι ο «Ασπρος πάτος» του Σονθάρ Τζιαλ (Δευτέρα, 18.00), μια κωμωδία με ηρωίδα μια γυναίκα που κρύβει την ασθένειά της από τον πρώην σύζυγό της και αποφασίζει να ταξιδέψει στη Λάσα για να βρει τον αληθινό εαυτό της, η δραμεντί «Το νησί» του Χουάνγκ Μπο (Τρίτη, 18.00), στην οποία μετεωρίτες πλησιάζουν τη Γη δημιουργώντας την αίσθηση ότι πλησιάζει το τέλος της ανθρωπότητας αλλά ο ήρωας –ένας υπάλληλος γραφείου– εξακολουθεί να αναζητάει τρόπο για να ξοφλήσει τα μεγάλα χρέη του, και το animation «Λευκό φίδι» των Αμπ Γουόνγκ, Ζάο Τζι που θα προβληθεί την Τετάρτη στις 18.00 και βασίζεται σε έναν πολύ γνωστό κλασικό κινεζικό μύθο της αγάπης όπου ένας δαίμονας, το λευκό φίδι, μεταμορφωμένος σε όμορφη γυναίκα ερωτεύεται έναν θνητό.

INF0

Φεστιβάλ Κινεζικού Κινηματογράφου στην Αθήνα (5-8 Μαΐου). Κινηματογράφος Αθήναιον

 

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

λεκατσα

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

Ως φοιτήτρια στη Φαρμακευτική τότε, η Μέλπω Λεκατσά, έστησε μαζί με άλλους φοιτητές ένα πρόχειρο…

«Κόλαφος» ο Δημήτρης Παπανώτας για την Αχτσιόγλου: «Δεν θα με κακοποιούν πολιτικά κατά αυτόν τον τρόπο» (video)

παπανωτας

«Κόλαφος» ο Δημήτρης Παπανώτας για την Αχτσιόγλου: «Δεν θα με κακοποιούν πολιτικά κατά αυτόν τον τρόπο» (video)

Ο δημοσιογράφος, Δημήτρης Παπανώτας, μίλησε το Σάββατο (20/04) για την αποπομπή του από το ευρωψηφοδέλτιο…