Για όλα φταίει ο Παρασκευόπουλος

Για την αποφυλάκιση του βιαστή των Πετραλώνων δεν φταίει ούτε ο νόμος Παρασκευόπουλου, ούτε και η Νέα Δημοκρατία. Δεν φταίει κανένας, στην πραγματικότητα

emiliano bar OeAWU9VSHzo unsplash

Τι κι αν ο νόμος για την αποσυμφόρηση των φυλακών έπαψε να είναι σε ισχύ ήδη από τις 28 Αυγούστου του 2017; Για όλα φταίει ο Παρασκευόπουλος. Για τον βιαστή των Πετραλώνων, πρώτα και κύρια, που αποφυλακίστηκε -μετά από κάθειρξη για το βιασμό άλλης γυναίκας- το 2020 επί Νέας Δημοκρατίας. Από την Τατιάνα Στεφανίδου μέχρι τον διευθυντή του γραφείου Τύπου της ΝΔ, Νίκο Ρωμανό, κατηγορήθηκε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Μέχρι που απάντησε και αναγκάστηκαν όλοι να ζητήσουν συγγνώμη. Απάντησε το προφανές: Ο νόμος έχει τεθεί εκτός ισχύος. Ζήτησαν όλοι συγγνώμη, ακόμη και ο Νίκος Ρωμανός, αλλά ενεργοποιώντας ένα νέο ψέμα: Είπε ότι επί ισχύοντος νομου, αποφυλακίστηκαν 12.000 άνθρωποι.

Τέτοιος αριθμός κρατουμένων δεν υπάρχει συνολικά στις φυλακές της χώρας. Δηλαδή, αν πάρουμε κυριολεκτικά -βασικά, αν πιστέψουμε, τον κ. Ρωμανό, άνοιξαν οι φυλακές και βγήκαν όλοι στους δρόμους: Από βαρυποινίτες, μέχρι μικροεγκληματίες, υπερχρεωμένους, “φτωχοδιάβολους”. 

Για την αποφυλάκιση του βιαστή των Πετραλώνων δεν φταίει ούτε ο νόμος Παρασκευόπουλου, ούτε και η Νέα Δημοκρατία. Δεν φταίει κανένας, στην πραγματικότητα. Για το γεγονός ότι επανέλαβε το ίδιο έγκλημα, ευθύνεται ο χαρακτήρας των φυλακών, που δεν είναι καθόλου σωφρονιστικός, αλλά πλήρως τιμωρητικός. Ωστόσο, ας μιλήσουμε για το ζήτημα της αποσυμφόρησης.

Η αποσυμφόρηση των φυλακών επιτυγχάνεται κάθε 2-3 χρόνια με νομοθετήματα, που μόλις επιτύχουν το σκοπό τους, τίθενται εκτός ισχύος. Αυτό συμβαίνει ακριβώς επειδή αυξάνονται οι καθείρξεις, δηλαδή οι νέοι κρατούμενοι, αλλά δε μειώνονται οι παλιοί. Το 2012, επί Καστανίδη, είχε δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα συμφόρησης, όπου βρέθηκαν κρατούμενοι έως και πάνω από 10 στο ίδιο κελί, γέμισαν ασθένειες λόγω άθλιων υγειονομικών συνθηκών, κατσαρίδες, ποντίκια, κόπρανα και ούρα. Οι δε δεσμοφύλακες είχαν επίσης ξεσηκωθεί, αφού δεν μπορούσαν να ελέγξουν την εγκληματικότητα εντός των φυλακών. 

Αν δεχθούμε ότι είμαστε πολιτισμένοι άνθρωποι και δε θέλουμε οι φυλακές μας να είναι σαν εκείνες της Τουρκίας, τότε θα δεχθούμε και πως κάθε μα κάθε κυβέρνηση ανά χρονικά διαστήματα λειτουργεί με τρόπο ώστε να αδειάσουν κάπως οι φυλακές -πράγμα που στηρίζεται και σε βασικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βάσει των Αρχών του σωφρονισμού, άλλο που η κουλτούρα μας μάς ξυπνά εκδικητικά, έως και ζωώδη ένστικτα. 

Έτσι συνέβη και με το νόμο Παρασκευόπουλου και με νόμους πριν από αυτόν και με νόμους έπειτα και με αυτούς που θα έρθουν. Ο τέως υπουργός αναγκάστηκε να απαντήσει, αν και αργά. Η ΝΔ είχε ήδη υπερ-αξιοποιήσει το σαθρό της επιχείρημα για τις δήθεν ευνοϊκές αποφυλακίσεις.

Να μην ξεχάσουμε, μόνο,ποτέ τις εικόνες των φυλακών Κορυδαλλού όταν ήταν υπό καθεστώς πλήρους συμφόρησης: Κατσαρίδες, ποντίκια και σώματα κρατουμένων που κυριολεκτικά σάπιζαν…
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

«Κόλαφος» ο Δημήτρης Παπανώτας για την Αχτσιόγλου: «Δεν θα με κακοποιούν πολιτικά κατά αυτόν τον τρόπο» (video)

παπανωτας

«Κόλαφος» ο Δημήτρης Παπανώτας για την Αχτσιόγλου: «Δεν θα με κακοποιούν πολιτικά κατά αυτόν τον τρόπο» (video)

Ο δημοσιογράφος, Δημήτρης Παπανώτας, μίλησε το Σάββατο (20/04) για την αποπομπή του από το ευρωψηφοδέλτιο…

Ελένη Βιτάλη: Το αντίο στον αδελφό της- «Πέρναγες τα πάθη του Χριστού, ματάκια μου λατρεμένα»

eleni vitali 23 940x549 1

Ελένη Βιτάλη: Το αντίο στον αδελφό της- «Πέρναγες τα πάθη του Χριστού, ματάκια μου λατρεμένα»

Δύσκολες ώρες βιώνει η Ελένη Βιτάλη καθώς έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος της αδελφός