"Για να φέρουμε πίσω το χαμόγελο": Το σποτ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για τις ισπανικές εκλογές

To βίντεο που ακολουθεί είναι από τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ για τις αυριανές εκλογές στην Ισπανία.

NewsRoom 25/06/2016 | 13:39

Αντίστροφη μέτρηση: Με αισιοδοξία στη μάχη της Κυριακής οι Unidos Podemos

H συμμαχία των Podemos με την Ενωμένη Αριστερά στην Ισπανία όχι μόνο βρίσκεται στη δεύτερη θέση των δημοσκοπήσεων ενόψει των εκλογών της προσεχούς Κυριακής στην Ισπανία αλλά μπορεί να αποσπάσει και την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών αν υπάρξει μετεκλογική συνεργασία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα

«Η εκλογική συμμαχία που συμφωνήθηκε μεταξύ του Πάμπλο Ιγκλέσιας και του ηγέτη της Ενωμένης Αριστεράς Αλμπέρτο Γκαρθόν (συμμαχία του Podemos με το κόμμα Ενωμένη Αριστερά -Izquierda Unida-, κληρονόμο του Κομμουνιστικού Κόμματος), μπορεί να έχει επιπτώσεις πέρα από την αλλαγή της ισορροπίας μεταξύ των δυνάμεων της Αριστεράς. Η κρίσιμη μάζα των ψήφων της συμμαχίας είναι γύρω στο 26%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διεξήχθη πρόσφατα από την εταιρεία Metroscopia, που δείχνει ότι σε πολλές εκλογικές περιφέρειες μπορεί και να αυξήσει σημαντικά τις θέσεις της. Όχι μόνο υπερνικά το Σοσιαλιστικό Κόμμα ως δεύτερη δύναμη, αλλά αποδυναμώνει το Λαϊκό Κόμμα και τους Πολίτες που αναμένεται να εκλέξουν λιγότερους βουλευτές σε σχέση με τις εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου». Τα παραπάνω τόνισε προσφατα η El Pais, αναλύοντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που αφήνουν ελπίδα, σε περίπτωση που οι Unidos Podemos κατακτήσουν τη δεύτερη θέση, το Σοσιαλιστικό Κόμμα να στηρίξει μια δημοκρατική προοδευτική κυβέρνηση μετά τις 26 Ιουνίου.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου MyWord, η πλειονότητα των Ισπανών, θα προτιμούσε μετά την 26η Ιουνίου μια κυβέρνηση της Αριστεράς, έναν κυβερνητικό συνασπισμό των Unidos Podemos και του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE), υπό τον Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Ξορκίζει το σενάριο ο Σάντσεθ

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας, προφανώς για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, διαβεβαίωσε την περασμένη Δευτέρα ότι δεν θα στηρίξει ούτε τους συντηρητικούς του Λαϊκού Κόμματος (PP) ούτε το Unidos Podemos: «Δεν θα υποστηρίξουμε μια κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος και ο Ιγκλέσιας δεν θα γίνει επικεφαλής της κυβέρνησης» δήλωσε ο Σάντσεθ στο ραδιοφωνικό δίκτυο Onda Cero. «Οι Ισπανοί δεν πρέπει να επιλέξουν μεταξύ του κακού και του χειρότερου» πρόσθεσε ο ίδιος.

Η πλειονότητα των δημοσκοπήσεων, όπως προαναφέρθηκε, καταδεικνύει ότι το Unidos Podemos θα συγκεντρώσει μεγαλύτερα ποσοστά την Κυριακή από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και επομένως θα εκλέξει περισσότερους βουλευτές. Εάν το Unidos Podemos λάμβανε την υποστήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα ήταν πιθανό να επιτευχθεί για να αντικαταστήσει τη συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι. Όμως ο Πέδρο Σάντσεθ έδειξε να αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο, τουλάχιστον εφόσον αυτή η κυβέρνηση είχε επικεφαλής τον Πάμπλο Ιγκλέσιας.

«Δεν θα προσφέρουμε στήριξη σε μια κυβέρνηση που καταλύει την εθνική κυριαρχία» υπογράμμισε, αναφερόμενος στο πρόγραμμα του Podemos, το οποίο τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος για την αυτονομία της Καταλονίας. «Δεν θα υποστηρίξουμε καμία κυβέρνηση που θέτει σε κίνδυνο την οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα» της χώρας, τόνισε εκτιμώντας ότι ο Ιγκλέσιας «θέτει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη» της Ισπανίας. «Είναι σημαντικό να διαθέτουμε ένα ισχυρό Σοσιαλιστικό Κόμμα… μεταξύ των ακραίων (θέσεων) του Ραχόι και του Ιγκλέσιας» πρόσθεσε.